Форумџика на годината

Лекови за време на бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од flowergarden, 14 октомври 2011.

1. Laura7

Laura7 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2023
    Пораки:
    1.246
    Допаѓања:
    1.048
    Здраво. Дали сте ги користеле кесичките д-маноза за уринарни инфекции?

Прикачени фајлови:

2. senza.parole

senza.parole Форумски идол

Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    3.760
    Допаѓања:
    23.972
    Д-Маноза имам користено, ама друг бренд и пред да останам бремена.
    Ок се, ама ешерихијата кај мене само од антибиотик и многу вода поминуваше.
    Штом ти дозволиле, пиј ги.

На Laura7 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Lady Miami

Lady Miami Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    1.124
    Допаѓања:
    2.365
    Здраво, дали некоја има користено антихистаминици (лоратадин, цетиризин) во бременост? Или имате друго решение за алергија на полен во бременост?
    Чај од коприва веќе нема никаков ефект, сокот што га правам, мнг кратко ми делува. Веќе не се спие ноќе и синусите ми се полни со секрет, само ми каше носот.

4. deniz333

deniz333 Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2018
    Пораки:
    1.258
    Допаѓања:
    1.687
    Jas koristev loratadin i fleksonaze sprej, i sega dojam i pak koristam. Bo bremenosta i jas se plasav no mi dozvoli ginekologot, prasav poveke ama site mi kazaa deka e dozvoleno vo bremenosta i steta e pogolema ako ne koristis. Taka da stavaj si slobodno, neka ti olesni.

На Lady Miami му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Lady Miami

Lady Miami Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    1.124
    Допаѓања:
    2.365
    Lele fala ti na odg, malku mi olesni. Mislev bar pola doza da zemam, da prodisham. Ginekologov maticen mi e postar pred penzija, pred 15tina minuti mi pisal drka ne smeam nishto za alergija. Ama znam vo mart imav osip na grbot i koznata mi rece moze loratadin da se napijam po potreba neli ako me cesha. Fala Bogu nemav potreba, ama sega i te kako imam

На deniz333 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2023
    Пораки:
    799
    Допаѓања:
    749
    Мене ми имаат препишано лоратидин во 18та недела, јас не ги примав бидејќи ми се подобри ситуацијата, ама битно ми ги препишаа.

7. merriel0

merriel0 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2023
    Пораки:
    713
    Допаѓања:
    880
    Моментално сум 28ма недела. Уште од 5та недела ме следи гастро специјалист, имам корозивен гастритис целиот желудник ми е воспален. Башка имам локална нодуларна хиперплазија, асимптоматски бенинген тумор на црниот дроб - кој е преголем за операционен зафат.
    Ми препишаа терапија фамосан 1х40 дневно уште на почетокот. До сега со строга исхрана и премногу повраќање истрпив некако без нив. На интернет читав и дека смее и дека не смее фамосан... Ама ситуацијата ми е скроз влошена и завчера сабајлето со многу туфкање се напив еден фамосан за првпат и дента конечно живнав! Искусна докторка ми кажа, ,,А што мислиш ние како се соочувавме на времето со тегобиите? Напиј се слободно." Значи ем ми се препишани од специјалист ем потврдено од друга искусна. Ама мене ми е шубе. Секако никој не ја сносува одговорноста.

Некој со искуство фамосан во бременост?

8. najjacha

najjacha Истакнат член

Се зачлени на:
    30 април 2018
    Пораки:
    769
    Допаѓања:
    582
    Здраво. Дали сте ги користеле кесичките д-маноза за уринарни инфекции? И дали се пијат во комбинација со антибиотик?

9. intj_girl

intj_girl Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2023
    Пораки:
    1.514
    Допаѓања:
    1.284
    Значи вака, пошто веќе не знам што сѐ пијам, си направив список на сѐ што треба да испијам во текот на денот, плус некои антибиотици што ми ги дадоа до сега. Списокот е бесконечен и ќе го споделам тука за да го овековечам :D
    Јас што не пиев никакво апче пред бременост :drunk:

Прикачени фајлови:

10. Queen***

Queen*** Истакнат член

Се зачлени на:
    15 октомври 2020
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    47
    Zdravo feminki,
    11nedela sum bremena megutoa enzimite na crniot drop mnogu mi se pokaceni, skoro 8-10 pati poveke od normalno. Dali nekoja je imala slicno iskustvo?
    Pozdrav

11. _budaletinka*

_budaletinka* Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2022
    Пораки:
    1.178
    Допаѓања:
    1.140
    Дали пиеш добростон? Имам пишувано и предходно.. мене ми беа качени околу 300 и нешто и испадна дека е од добростонот кога го прекинав ми се намалија одма првиот месец на пола. Ако пиеш добростон побарај да ти сменат со друго нешто локално, и во самото упадство на добростонот пишува дека од 100 на 1 може да му направи проблем на ензими јас бев таа среќлика па ако пиеш може да си и ти ..

На simoncelicius и Joanna28 им се допаѓа ова.
  12. nikja

nikja Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    2.534
    Допаѓања:
    2.517
    Mene malce mi se pkkaceni ast i alt i maticnata mi kaza od mnogu apcinja inace stavam ciklogest podrska

13. _budaletinka*

Се зачлени на:
    22 ноември 2022
    Пораки:
    1.178
    Допаѓања:
    1.140
    Малку е нормално во бременост да се качени кај мене беа драстично многу покачени по 300 беа ензимите затоа мораше да се најде причина зашто се толку

На nikja му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Queen***

Queen*** Истакнат член

Се зачлени на:
    15 октомври 2020
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    47
    Моментално сум на клексани поради фактор за згрутчување на крвта. 1 на ден, најмала доза.

15. _budaletinka*

Се зачлени на:
    22 ноември 2022
    Пораки:
    1.178
    Допаѓања:
    1.140
    Друго од терапија што примаш? Од клексаните не ти е и јас примам од почеток клексани веќе сум 32 недела

16. Queen***

Queen*** Истакнат член

Се зачлени на:
    15 октомври 2020
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    47
    Не примам друга терапија. Мене одсекогаш ензимите ми биле благо покачени меѓутоа не 10пати од нормалните вредности. Инаку здраво се хранам, пешачам по 30мин на ден, итн

17. Misskirova

Misskirova Популарен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.557
    Допаѓања:
    8.128
    Имаш проверено жолчка ,бубрезите?

18. Queen***

Queen*** Истакнат член

Се зачлени на:
    15 октомври 2020
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    47
    Да проверив и нормално е се... Пред некој ден ми направија и ултразвук на црн дроб, жолчка и бубрези, освен инфламација на црб дроб немаше никакви промени.

19. _budaletinka*

Се зачлени на:
    22 ноември 2022
    Пораки:
    1.178
    Допаѓања:
    1.140
    Направи си тогаш билирубини, хепатити, лдх, алп да исклулиш и тие работи јас тогаш ми ги дадоа ги правев да видиме што како е

На Queen*** му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Milena458

Milena458 Активен член

Се зачлени на:
    19 јуни 2022
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    0
    Здраво, дали може да се земаат антибиотици во првата недела од бременоста? Значи не знам дали сум бремена бидејќи сеуште е рано, имавме однос пред неколку дена (планираме семејство), но во меѓувреме настинав, имам зголемени крајници и матичната ми препиша фурекстил. Сега ми е страв да ги пијам, дали се штетни ☹️ Некој ако има искуство слично да сподели