Девојки совет... Бев на лекар ми беше воспалено ушето,докторот ми препиша Цитерал капки (нормално ми кажав дека сум бремена ) и ми рече дека нема да претставуваат никаков проблем.Си ги купив капките го читам упатството и што да видам,да не го користат бремени жени,може но само во случај кога потенцијалниот ризик е поголем за мајката одколку за фетусот Што да правам?
^Тоа се капки значи за уво,мислам во уво се ставаат.Ја прашав пријателката моја која работи во апотека ми рече дека не би требало да претставува проблем,бидејќи се ставаат во уво...а не бев пак на доктор да прашам...
Сакам да прашам дали некој има пиено аспирин протект 100 за време на бременоста? Јас влегувам во трети месец,и докторот ми даде да пијам секој ден по едно. Ги пијам веке 2 недели,а ми рече да ги пијам уште цел месец. Немам никакви проблеми сега за сега,ми ги дава од претпазливост,претпоставувам
TSS, во упатството на сите лекови го пишува тоа. Ако не пишува несакани дејства тогаш е ОК. А, вака пишува за секој ама баш секој лек. Тоа значи дека лекот може да го употребиш само доколку користа од тој лек ќе биде поголема од ризикот во смисла - да го употребиш само доколку стварно има потреба. Мислам дека не е страшно, но чисто за да ти биде мирна совеста консултирај се со гинеколог. ЕДИТ: Еве една табела од официјалниот сајт на Министерство за здравство, за лекови кои може да се употребуваат во текот на бременоста. Ја објавив во Труднички муабети пред неколку месеци, а требаше тука па еве ја: http://www.femina.mk/out/?id=10f8f4f139 ... emenost%2F
До 12 само фолна, инаку после тоа се пијат витамини во кои има и плус фолна. Јас до 12 недела пиев Фемобион 1, а сега пијам Фемобион 2.
Jas folnata ja piev do 12ta nedela,a potoa ne piev nikakov vitaminski dodatok od tipot na Mamavit,Pregner care i slicno.Samo zdrava hrana,mn.ovosje,zelencuk,mleko i mlecni proizvodi i meso.Bebusot se rodi 3 kg. So odlicna krvna slika
Девојки јас сум во 8 недела од бременоста и имам попуштени вени трансфузиолог ми препиша Phlebodija 600mg по 1 на ден сакам да прашам дали некој слушнал или пиел такво нешто за време на бременост.Се надевам дека штом ми ги препишал доктор не би требало да е штетно ама сакам да слушнам и др. мислење за да ми олесни.
Земав амоксиклав во првите недели од бременоста НЕЗНАЕЈКИ ДЕКА СУМ БРЕМЕНА. Значи направив и тест од аптека - негативен, после некој ден пак го повторив исто негативен. На гиниколог немаше ништо... амоксиклвот го земав (со препорака од лекар) затоа што ASO ми беше повисоко од дозволеното ( тоа значи дека е присутна бактерија во крвта) и плус крвната слика покажа дека сум слабокрвна (значи не многу под границата, 1 процент)...како и да е кога дознав дека сум бремена во 8 недела, без размислување гиникологот ми кажа абортус заради амоксиклавот кој го пиев 10 дена (после дознав дека и 3 дена е многу во бременост), бидејки имаше голем ризик бебето да се роди со аномалии. Се консултирав и со друг специјалист кој го потврди истото, несакав да ризикувам, зар цел живот да се мачи после ...па мораше да го направам она што беше потребно - најлошото Имам голема подршка од сопругот, иако знам дека и него му е тешко, но се надеваме дека господ ке ни даде друго бебенце кое ке се роди здраво, право и живо Ова го пишувам да помогнам на оние кои би се нашле во ваква ситуација...значи секој сомнеж дека можеби сте бремени проверете го, па после (нормално доколку има потреба) антибиотици.
Devojki edno prasanje do vas dali na nekoja od vas i prepisale ASPIRIN 100 MG mene doktorot denes mi gi prepisa da gi pijam sekoj vtor den ama mene malce stav me faka od niv bidejki znam deka se za teski srcevi i mozocni zaboluvanja
Zdravo jas sum nova na forumot sakav da prasam Dali nekoj ima isto ili slicno iskustvo kako moeto.Jas sum bremena 4 nedela I si imam mnogu problemi so zeludnikot I doktorot mi rece deka smeam da pijam Ranital I jas se napiv I imam ispieno okolu 5 apcinja za ovoj period mislam za eden mesec.Sega malku imam strav posto procitav na internet deka ne e dozvoleno I sega malku mi e strav da ne se sluci Nesto so mojot plod.ve molam pisete Dali nekoj go ima primano ovoj lek
lekovi ne se preporacuvaat vo prvite tri meseci se nadevam a i ne bi trebalo da mu nasteti na plodot kazuvas 4 nedela si...pij ladni mleko od frizider preporacuvaat za koga te boli zeludnikot i nemoj da pies poveke nikakvi lekovi...ti kazuvam od iskustvo...
Mamicki iskustvo za bakterija e.coli 11 nedela sum piev caj od brusnica I uvin sega ginekologot mi dava antibiotik ali mi e strav da go pijam deka e rano dali ste piele antibiotici ?
За каква бактерија и да прочиташ на форумов ќе видиш дека сите викаат поубаво е да пиеш антибиотик отколку бактеријата да не ја исчистш. па сега ти види.