Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Лекови за време на бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од flowergarden, 14 октомври 2011.

1. teona-teona

teona-teona Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2013
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    8
    Molam nekoj ako ima iskustvo so Helex vo bremenost da mi kaze nesto, vo 9 nedela sum a od pocetok pijam helex od 0,25 2x1

2. danielahani1

danielahani1 Активен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2015
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    37
    da prasam nesto jas sum vo prviot mesec od bremenost,,,i se plasam mnogu,,imam strav,,pred toa piev lekovi za smiruvanje,,dali sega mozam da gi pijam,ima li nekoj so takvo iskustvoo,,,nogo sum isplasena fala.

На Dragana Dacka му/ѝ се допаѓа ова.
  3. crimson

crimson Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    4.003
    Допаѓања:
    51.848
    Во упатството на сите лекови пишува дали смееш да ги пиеш за време на бременост. :)

4. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.953
    Дали лековите ги пиеш препишани од доктор,дали можеш без нив да функционираш? Се зависи од тоа дали пиеш само поради некој моментален стрес или поради постоечка дијагноза.....

На danielahani1 и mariz им се допаѓа ова.
  5. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.239
    Допаѓања:
    76.251
    Pa na skoro site upatstva pisuva da se konsultiras so doktor dali smees da pies vo bremenost ili koga dois. Duri i na magneziumot taka pisuva... a i stvarno bi trebalo so doktor da se konsultira prvo :)

6. crimson

crimson Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    4.003
    Допаѓања:
    51.848
    Точно, ама на некои лекови е нагласено дека никако не смеат да се пијат за време на бременост.
    Во секој случај, мора да се консултира со лекар, не знам како се потпира на мислења на непознати луѓе од форум за толку сериозна работа. :)

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.953
    Па затоа пишав зависи поради која причина се земаат лекарствата и дали по потреба или задолжителни се...има случаи кои поради моментален стрес,даваат дијазепам,има случаи кога лековите се од психијатар,и затоа треба консилтација со тој доктор.

На danielahani1 и mariz им се допаѓа ова.
  8. danielahani1

Се зачлени на:
    14 февруари 2015
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    37
    sega vo ponedelnik ke odam na lekar i ke se dopitam kako i sto dali smeam i sto smeam,,posto mene mi e prva bremenost po 10 godini brak,,srekna sum mnogu no iskreno i isplasena.

На espana му/ѝ се допаѓа ова.
  9. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.239
    Допаѓања:
    76.251
    Deka si na pocetok zatoa si taka potresena i nie sto za brzo sme ostanale bremeni sme bile isplaseni, a mozam da zamislam tebe kako ti e. Samo pozitivni misli, veruvaj ponataka kje ti bide mnogu ubavo :) A za apcinjata obavezno konsultiraj se do doktor, oni najdobro si znaat, pominale eden kup bremeni zeni kaj niv, tuka mozebi kje procitas nekoe iskustvo no doktor si e doktor :)

На Kiflicka05 и danielahani1 им се допаѓа ова.
  10. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.953
    Замислуваме како ти е,опушти се и ќе биде ...докторите си ја знаат работата,ќе се консултираш,и ќе знаешшто да правиш со лековите.Честитки,ти посакувам лесна бременост!

На danielahani1 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. ubavka1

ubavka1 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2013
    Пораки:
    741
    Допаѓања:
    762
    Јас да кажам нешто во врска со темава,во брак бев десет години а за тие десет години ниту една бременост и поради некој икс причини почнав да пијам вибрамицин доста јак антибиотик а јас во исто време сум била останата бремена,кога почна да ми касни мензис мислев дека ми е пореметен од апчината имав некаде 5 или 6 дена пијано по 2 вибрамицини направив тест излезе позитивен незнаев дали да се радвам или да плачам.
    Кога отидов другио ден на гинеколог му кажав се и ми вика што си ги пијала абе докторе му викам јас десет години не сум останала бремена сега најде ме виде на ехо ми потврде бременост и ми вика сега господ само да поможи и така бидна си ги правев сите контроли имав најлесна бременост и еве го сега син ми си спија додека јас типкам.
    Поздрав идни и сегашни мамички и господ на сите да му подари ваква радост.

На BOI, Draginja, TheSecret и 5 други им се допаѓа ова.
  12. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.782
    Допаѓања:
    325.068
    Кај мене обратно се случи.Имав тежок период и пиев по 2 дијазепама на ден цели две недели.Баш тогаш и трудна сум била.Плус антибиотик пиев.Дур дознав дека сум трудна..веке во 9 та недела го загубив плодот.Дали беше до апчињата неможам да тврдам со сигурност но можно е.

13. danielahani1

Се зачлени на:
    14 февруари 2015
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    37
    Vi blagodaram na podrskata mnogu mi znaci...posto jas i po priroda sum plaslivka a nepa sega po tolku god.sum bremena,a piev apcijnja za strav,i iskreno na momenti sum mnogu srekna a nekogas za cas pagam vo losi misli.

14. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.953
    Не е тоа така само кај тебе,и кај
    нас,други трудници, од време на време
    се јавуваат лоши мисли,но мора да ги
    потиснеш и да размислуваш
    позитивно.Читај книги,гледај
    филмчиња,дојди дружи се со нас во ,,Труднички муабети,, :)

15. danielahani1

Се зачлени на:
    14 февруари 2015
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    37
    Blagodaram Espana

На espana му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Zvezdicka27

Zvezdicka27 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2015
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    12
    Decki nekoj od vas info za bakterija ureaplazma ??? Mi ja Najdoa vo bris megutoa e rezistetna na tie antibiotici sto se dozvoleni za trudnici ??? Kolku e opasna bakterijata ???i za odmivanje so oktanisep lek ??? Nekoj iskustvo so ova

17. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.239
    Допаѓања:
    76.251
    Dovolno e vo edna tema da pises, pa i dve barem :D ne vo site... ima aktivni mamicki, trudnici tuka kje ti odgovorat ne se sekjiraj.. :)

На danielahani1, espana, joy1 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. SelinaKyle

SelinaKyle Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    254
    Допаѓања:
    2.149
    И мене ми пронајдоа дека имам уреоплазма и докторот ми препиша цефалексин и оспамокс.
    НА сите страни што прочитав за бактеријата пишува дека се пие еритромицин т.е најмногу го препишуваат, а од кај Оспамокс излезе за лекување на уреоплазма појма немам.
    АМа многу се исплашив по се што прочитав за неа и не знам што да правам...
    Цефалексин ќе пијам, а Оспамокс не можам да најдам колку е безбеден во бременост и дали е воопшто корисен да се пие ?

19. Vertigo TJ

Vertigo TJ Истакнат член

Се зачлени на:
    24 ноември 2014
    Пораки:
    188
    Допаѓања:
    779
    Цефалексинот и амоксицилинот според FDA се класифицирани во иста група- група Б според ризикот од нивна употреба за време на бременоста. Тоа значи дека студиите на животни не докажале нивна штетност но нема податоци од адекватни и добро контролирани студии на бремени жени.
    Според тоа дали ќе пиеш Цефалексин или Оспамокс во поглед на ризикот нема некоја разлика, но во однос на спектарот јас би дала предност на Цефалексинот.

Последна измена: 5 август 2015
    На SelinaKyle му/ѝ се допаѓа ова.
  20. danielahani1

Се зачлени на:
    14 февруари 2015
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    37
    Najmili moi da prasam dali nekoj ima iskustvo so pokacuvanje na HCG? Napraviv preku krvta test za bremenost pred 18 dena mi pokaza 3,9 denes po pominati 18 dena napraviv povtorno i mi pokaza 5,5 sto znaci mnogu malku se pokacilo za 18 dena...dali nekomu ova mu se slucilo od vas? I od sto tolku slabo se pokacuva...blagodaram :sweat:.