Девојки јас сакам да прасам за значењето на зборот:его значи постојано го сретнувам во книги насекаде но неможам да го сфатам значењето на зборот Позз
Его - 1.Самосвест за сопствената вредност и значење [пр. има големо его] 2.Делот од свеста што реагира на реалноста и е одговорен за сопствениот идентитет. (високо мислење за себе, самољубие) Егоизам - себичност, егоцентричност; Егоист/ичен - себичен, човек. [ (егоТизам) - навика постојано да зборува за себе; претерано користење на 'јас' ] ...во секој случај, се спомнува за негативна конотација...
Конкретно вo Македонскиот официјален јазик горче или горчиња не постои. (барем така мислам) Како стои зборот во реченица? така полесно ќе се разбере контекстот. инаку по мое, може да е на дијалект или кратеница на пример од догорче, или нешто што се гаси и гори без пламен и чад...
Какви е тогаш тоа море од горчиња Ме погодиле изледа, баш праам море од пикавци кога пушам Инаку зборов е од значење на вашето име, баш ме заинтригира да ѕирнам, еве го и цитирано
Што се подразбира под Расно Инфериорни ? барав по нет, ама неможев да се снајдам баш .. пишувам есеј за Холокаустот.. па не ми е јасно значењето на ова .
Немам македонско-македонски речник, но со мои зборови: Агенда - ред, распоред по кој ќе се извршува некој настан, тек на извршување на некои работи
Расно инфериорни му доаѓа во смисла дека некои луѓе поради тоа што се на пример припадници на црната или на жолтата раса се со понизок ранг во општеството во однос на припадниците на белата раса. Луѓето од белата раса се најдобри, значи супериорни, сите други се подолу од нив. Претпоставувам дека е тоа штом пишуваш за холокаустот. Агенда значи план, распоред.
Општи прашања Тој збор најчесто се користи во навреди (јас така бар сум го слушала), кога сакаш некого или нешто да го снема и очи да не му видиш повеќе (во моментот)
Оди и не оставај трага зад себе за да не можеш да се вратиш после http://www.makedonski.info/show/бестрага/прил
Тоа е од Источна Македонија донесено и значи да се погоди нештото, работата, за убо, за арно нека е. Како здравица или честитка се користи.
Може сум единствена што не го разбира зборов ама досега неколку пати го имам слушнато и неможам да разберам што значи - Натенане