Јас кога бев основно лектирите ги читав секое лето, али не тие што ми се за таа година туку тие што ќе ми се другата година, дека многу сакав да читам и немаше што да се прави тогаш друго и камо сега да ја имам таа желба за читање. Инаку омилена книга ми беше Марта, Втората смена и Девојките на Марко
Help за во понеделник ми треба прераскажана лектира Чорбаџи Теодос од Васил Иљовски ако ја има некој раскажано оваа лектира нека ми напише ЛП фала однапрад.
Неможам да ти ја прераскажам не ми текнува баш се. Но еве ти линк прочитај си тука http://makedonskijazikiliteratura.blogs ... st_16.html
Не ја прочитав само Робинсон Крусо, не можев да се снајдам, кога ја најдов касно беше и не ја прочитав другите досега ги имам прочитано од септември ке видиме омилена ми е големи и мали
^ Силјан штркот-Марко Цепенков Чорбаџи Теодос-Васил Иљоски Повикот на дивината-Џек Лондон Сама-Горјан Петрески Ако се сетам ќе допишам уште некоја
Мене ми беа овие: 1. Силјан Штркот- Марко Цепенков 2. Автобиографија- Григор Прличев 3. Кристална планета- Томе Арсовски 4. Повикот на дивината- Џек Лондон 5. Судбината на еден Чарли- Александар Поповиќ 6. Бескрајна приказна- Михаел Енде 7. Чорбаџи Теодос- Васил Иљоски 8. Прва љубов- Иван С. Тургенов Сепак јас би ти препорачала да се рапрашаш кај тебе во школо Моите другарки од др школи имаа некои различни лектири (да не читаш за џабе некои ) За првата, втората и седмата сум сигурна дека во сите школи ги даваат
Мислам дека во секое училиште е различно. Мене ми беа овие : 1.Силјан Штркот - Марко Цепенков 2.Чорбаџи Теодос - Васил Иљоски 3.Повикот на Дивината - Џек Лондон 4.Раскази - Николај Хајтов 5.Црни овци - Избор на домашни и странски автори 6.Ракување-Блаже Конески
ај ве молам раскажете ми ја книгата островот со скриеното богатство итно ми треба за задутре!!!! ви благодарам однапред
Ако некоја е во можност, да ми ја прераскаже накратко лектирата `Бојан` во Лп. . Ја нема во ниту една библиотека, а мене ми е за во среда.
Калеш Анѓа Црнооката (Калеш) Анѓа од Стале Попов. Приказната на Калеш Анѓа е испреплетена од повеќе мотиви. Оној за близнаците е испреплетен со бунтот на самосвесната македонска мома против потурчувањето, мотивот на среќната брачна љубов е препознатлив за творештвово на Стале Попов, воопшто мотивот на предавството е благородно искористен во приказната за задушената Мариовска буна од 1564 година. Ова беше се што успеав да најдам. Позз !!
дали ја има некој или ја памети Времеплов?? ми треба одговор на неколку прашања од -Низ страниците на лектирита ..
Дали има некој прераскажано лектирата од „Галебот Џонатан Ливингстон’’ ве молам да ми напишите неколку или ако ја имате преку интернет да ми пуштите линк ве молам за во среда ми е <3
Лектира Бојан од Глигор Поповски ми треба некоја анализа за лектирата (за сестра ми) но незнам како да и напишам помош заплет расплет тоа и која година е лирика епика драма тие Благодарам однапред
Лектира Бојан од Глигор Поповски бојан е една преубава лектира која мене ми остави впечаток и убави сеќавања се до ден денес. нека ја прочита лектирата сестра ти и ќе знае што да напише
Лектира Бојан од Глигор Поповски blagodaram no za utre i e i ima procitano okolu 100 strani jas ja zaboraviv i neznam kako da i pomognam