Да ти предаваше мојата професорка во прва ПОНИЖЕНИ И НАВРЕДЕНИ ќе ја прочиташе.После Балзак,одма на Достоевски преминавме Инаку совет до оние кои бараат да им се прераскажуваат лектирите.Еве на пр. Калеш Анѓа.Добро бе деца кој има во план да остани на компјуте 1 саат за вас да ви ја прераскажи Анѓа.Ајде да барате да ви кажиме што се случува ќе разбреам некако,ама целосно прераскажување не иди во превид. Верувајте Анѓа се чита во 2 дена .Еден викенд одвоете за една лектира и тоа е тоа.Бидејќи овие книги се лесни за читање,има и искључоцраи,ама кога ќе ви дојдат во средно главата нема да знаете кај ви е.Класицизам,реализам, е тек нив како ќе ги разберете. Читајте ги,притоа и речникот го збогатувате.
Земи прочитај ја. Мала е, а и интересна. Еве ти и на википедија нешто. http://mk.wikibooks.org/wiki/Силјан_штркот
Девојки! имам еден проблем мојата наставничка денес не извести дека во петок ќе правиме писмена за лектира ве молам кој е слободен или кој ја има пререскажано лектирата Калеш Анѓа да ми ја прати на мојот e-mail: todorova_sara@yahoo.com Благодарам однапред! sun:
Може некој да ми каже од лектирата Калеш Анѓа од Столе Попов: Тема (4-5 реченици) Идеја(4-5 реченици) Анализа на ликот Калеш Анѓа (12-15 реченици) 10 непознати зборови
Мoже некoј дa ми јa рaскaже Сaмa oд Гoрјaн Петревски?Јaс јa прoчитaв aмa незнaм кaкo дa јa рaскaжaм..
Дечки ''Девојките на Марко'' ја читав сега ве молам само може да ми кажете како да ја формулиорам темата на романот, ако некој ја има читано. Благодарам
se izvinuvamako moze raskazana lektirata Dvorec na opacini od Risto Davcevski? Vi blagodatam odnapred
Во неа се работи за едно дете Николче кое оди на 15 дневен камп во Струга. Таму запознава многу другари но и првата љубов. Маргарита. Таа е другарка на Симона која е другарка на Николче. Но Николче дознава дека неговиот другар Коце е заљубен во Маргарита и му се лути. Но Маргарита заминува за Грција и го напушта кампот. Коце и Николче се тажни. Завршува кампот. Николче си оди дома и им раскажува се на своите родители. А сеа ако може мене да ми ја раскажеш лектирата Дворец на опачини од Ристо Давчевски. Фала однапред
лугеее може да ми најдете линк од лектирана Дворец на опачини и треба на сестрами за во школо за утре им ја дала наставничката а таа уште ја нема прераскажаноо !!! фала однапред