јас си измислив едни крокети кои се многу вкусни и брзо се прават..ладен леб ќе го изроните на трошки ,па додавате шо ви душа сака,сирење,кашкавал,шунка ситно исецкани...потоа јајца 1-2 во зависност од количината ...тоа станува како тесто па како топчиња ги оформувам во презла и се потпржуваат околу 3 мин ...како пирошки имаат вкус..пробајте
Ајвар паштета, крем и разни други мачканици,овошје и сиров зеленчук, шпагети тортелин макарони, палента, јајца, компир, тост, потпечени лепчиња,супа, житарици со млеко од соја и сл Наједноставно ни беше- готово тесто за пица (имаше на времето едни за мала пица 12-13ден) со кечап оригано кашкавал и сусам. Кога имавме стававме и плус саламче, печурки,маслинки,сирење....
Мини пица Насечкајте на тенки резени 1 француски леб и намачкајте ги со зејтин или маргарин. Ставете ги во рерна на 170 целзиусови степени и кратко потпечете ги. Потоа на секое парче ставете парченце домат врз него сирење малку оригано и украсете со парче црна маслинка. Потоа малку да се запечат и спремно за јадење. Во затворен сад можат да стојат неколку дена! Прекрасноо е нелииии ????!!!! мммм
Тоа се брускети, специјалитет ми се, мајка веќе ме тера и за кога ни се најавуваат гости да ги правам. Преубаво изгледа на француските мали лепчиња, на косо засечени парченца, ама супер е и со обичен леб, баш како за оброк излегува, дури некогаш ни е и замена за манџа, кога ни се сака нешто посуво, а вкусно. Ма багатела! Друго лесно ама „мрсно“ јадење, ко што би рекла мајка ми - ако ви се наоѓаат при рака печурки, обични шампињони, сецкате кулен на коцкички, ги сецкате печурките доколку е потребно, ги мешате со куленот и малку ги пропржувате колку да заруменат. Од страна на чинијата ставам сенф и павлака и наросувам со сушен магдонос. Си макате, си мезнувате печурки и кулен - повеќе од одлично е, а многу едноставно.
Типична секојдневна индијска храна: Оризот се пропржува стандардно на масло, на 1 чаша ориз 3 чаши вода, се додаваат кикирики и/или индијски ореви, маслинки без семки, бибер по желба. Се вари додека водата не испарее. Убаво оди со јогурт. Ако се додаде суво грозје за време на варењето тоа е веќе узбекистанско јадење.
Печен компир со кашкавал,пржен компир со сирење,Пржени рибни стапчиња за 5 минути се готови,супаа,варени тестенини со сирење и кечап...
Макарони, шпагети, пржен ајвар (обичен ајвар ќе ставиш во тава и малку ќе го стоплиш) јас го јадам со сирење бидејќи ладниот ајвар не ми е убав. Исто така може да жар да испечете две три виршли и истата постапка со леб и воала.
Во моите студентски денови имав предизвик да готвам вегетарјански јадења неколку години поради едната од цимерките , се сеќавам највеќе ги сакаше макароните припремани како салата и ориз без ништо Макарони Откако ке се сварат се , ладат под млаз вода , се цедат и ставаат во сад. Краставичкata и доматот (свежи) се сецкаат на коцки . Се мешаат се заедно со макароните и се додава сол, масло и оцет по вкус. ( 1/2 лажичка сол, 3 -4 супени лж масло и 2-3 оцет алхохолен другите го менуваат вкусот на половина пакетче макарони) може и чајна и кромидче и маслинки да се додаде но не мора. Оризот 3 чаши ориз 5-6 чаши вода Оризот и водата ги мерите со истата чаша ( за еден тањир мерете со чашка за ракија) Во тенџерие 2 л масло да се загрее ставете го оризот и пржете да добие златна боја , полијте го со предходно зовриената вода ставете малку сол , бибер и покријте моментално со капак исклучете ја ринглата и покријте го тенџерето со крпи , може и плус чаршав или ќебе убаво да биде покриено ( и пазете да не допира на ринглата да не ги изгорите крпите ) оставете го на рингла околу 15-20 мин . Можете да го јадете така или со лимон . Варијанти :додека го пржете оризот може да додадете кромид и кари ; вегета или коцка за супа(издробена); или пред да сервирате измешајте во тенџерето рендан пармезан и коцка путер. Уживајте И сега знам да ги направам овие јадења кога ме мрзи да готвам
Брускети на мој начин може и обичен , ама исечен на многу тенки кришки се премачкува со ова , одозгора му се ренда било каков кашкавал и на крај му се додава оригано . Кој сака може да си додаде и маслинки
Обично за мене земам пола парче стек, го сецкам ситно, го зачинувам со сол, пипер, го пржам. При крајот на пржењето, кога ќе е подзаруменето ставам печурки, и тиа да се запржат, па после ставам павлака за готвење и куркума (може и кари). Кога ќе се згусне доволно, ставам на чинија и јадам . Обично однапред печам компир или ориз.
Ајвар,паштета,маргарин,пица лепче,макарони со кечап или мајонез или сиренце Шпагети ги правевме со сос сецкавме шунка и печурки да се испржат па има посебен сос од Маги се додава се остава да крчка прекрасно е. Исто така варевме тарана со сиренце ммм превкусно Варени компири ги правевме салата или пржени со виршла,стекче или пилешки прсти. Ориз со пченка омилено Пржени јајца во комбинација со јогурт или пржени со кашкавал превкусно или варено јајце со виршла. Готово тесто за пица ставаме сусам,кашкавал,шунка.оригано кечап и мајонез и мхмхм Руска салата од зеленчук онај што е готов грашок.морков и пченка со мајонез Во денови кога се пости супичка посна да се свари секако посна сарма и посни полнети пиперки и компир манџа што ни пратиле од дома. Салата со макарони: Ги варите макароните со малку зејтин и сол секако откако ке се сварат се цедат се стваат во еден поголем сад и се додава вегета секако по вкус кој колку јаде солено се става туна,печурки и мајонез нешто превкусно и посно се разбира. Купувавме буковки готови ги има во поголемите маркети само да ги згрееш да јадеш Лутица сме јаделе ногу во комбинација со сирење Исто така потпечени макарони со шунка,кашкавал и павлака омилено ни беше Толку од мене сега за сега ако има нешто ново ке пишам
Ние додека бевме студенти ( а не беше тоа одамна) кашкавали и шунки беа мисловна именка. Студентско јадење е ШПАГЕТИ СО СОЛ И БИБЕР (ИЛИ ВЕГЕТА, ама онаа неоригиналната, ефтината) какво сирење каков бутур
Брзо, а вкусно Сецкана краставица, сецкано парче салама, малку сиренце и сето тоа измешано во павлака.