Гледам, нема тема за подготовна на леќа. Може ли некој да ми пише како ја подготвува леќата, на сум правела до сега, па утре сакам да направам со месо.
Обично користам од црвената, правам чорба. Запржувам едно кромитче, додавам морков, потоа леката и вода. Не можам да ти кажам колку на колку ставам. Одприлика да ја покрие леката и малку повеке. Па додека се вари на тивко ако снемува вода си додавам. За на крај да испадне како чорба. На крај додавам црн пипер, сол, вегета. По желба малку црвен пипер, доматен сос(1лица). На крај блендирам и готово. Ако е густо додавам уште вода и зачини по вкус... Денес на ист начим направив од зелената лека ама не ми се допадна.
Jas lekata ja pravam na sledniov nacin I e mnogu vkusna Zaprzuvam 1 kromid, 2-3 cesninja lukce, 1 praz, 1 morkov, 1 stragce celer vo maslinovo maslo, ja dodavam lekata koja predhodno ja mijam I dodavam voda. Stavam sol, vegeta, crn piper I magdanos. Se vari okolu 30min- 1 cas, zavisi od lekata. Mnogu Mi e vkusna na ovoj nacin I zatoa sto stavam mnogu zelencuk mi ispaga gusta I nema potreba od zaprska I zgusnuvanja. Sin Mi ja obozava.
Леката ја блендирам, црвената. Искача густа чорба Турска рецепта. Ја има и во рамстор во Анатолија ресторанот. Ако одиш пробај. Вкусно и здраво
Еве ви рецепт за леќа со ориз, многу е вкуснa , излегува густа, бидејќи јас не ја сакам воопшто кога е чорбеста. Мерка: 2 раце леќа по човек. Леќата се мие низ три води. Се става да се вари. Количината на вода што се става треба да биде на пример на една чаша леќа се ставаат 3 чаши вода. Кога ќе зоврие леќата се ставаат 1-2 раце ориз, се остава и понатаму да врие на тивко и привремено се помешува за да не загори оризот. Ќе видите дека од оризот, леќата ќе се згусне. Додека ова си се крчка, во тавче запржувате кромид, патлиџан или салца, пиперка, малку лукче, ставате зачини по желба (веѓета, бибер, оригано, босилок). Кога ќе омекне зеленчукот, се става во леќата, се промешува. Се остава уште некои 5 минути да поврие. Ако ви е премногу густа леќата, може да додадете малку водичка. Потоа таа е спремна за јадење. Пробајте превкусна е и готова за половина час.
Јас леќата прво ја ставам во тенџере со многу малку вода колку да зоврие. Потоа водата ја расипувам и ставам нова вода. Ова е битно за зелена (црна) леќа, многу е повкусна ако се расипе првата вода. Ставам обично 1 чаша зелена леќа и 1/2 чаша црвена заедно. После додавам, кромидка ситно сецкана, 2-3 чешниња лук (сакам да се осети лукот во леќата), 1 рендан морков, 1 голем рендан компир, неколку кругчиња сушен патлиџан (има во кам) и зачини. Се вари околу 45 мин. па се запржува. Ова е количина за големо тенџере од 2,5 литри. Значи јас зеленчукот не го пропржувам кога правам леќа исто и за грав. Во леќата и гравот не ставам месо, некако не ми оди заедно.
Сега видов дека рецептот на блог го имам ама задоцнив за редактирање. http://ennavegetariandelights.blogspot.com/2013/10/lentil-soup.html