Иу.Не,никако тоа нешто ми е нај гнасно на цел свет.Некои многу ја јадат а и знам дека е многу здрава ама џабе,не ми е убава.
Чудно ама едно од омилените јадење леќа.Дома еднаш неделно леќа има за ручек.Едно време незнам оти ама секоја среда ни се погодуваше леќа за ручек, баш забележавме и после иде среда за ручек не се прашува што има, леќата е веќе спремна.
Сега правам леќа . Јас ја правам вака : една средна чинија леќа морков магданос нане лаж. вегета малку црн пипер домашен сос од домати пиперка свежа кромид и оставам да се вари околу 1,5 час * не запржувам =)
и мене омилена ми е. кромид морков,сусен домат и лук ги варам со црвена леќа, после ги вадам зеленчуциве и ги блендирам па ги враќам во леќата. на црвена и требаат само 15-20 мин и поздрава била викаат.
Леќа сакам ама онаа црвена и обавезно со пушено ребро друго не признавам односно не ми признаваат по дома ( во право се)
Леќата ми е меѓу омилените чорбести јадења. Ја приготвувам само кафената и секогаш ставам сечкан сезонски зеленчук. Малку ми е тежок мирисот додека се вари, но тоа се занемарува со оглед на вкусот и изобилството од хранливи вредности (белковини, минерали, прехранбени влакна, железо) и здравствени подобности.
isto i jas ja pravam samo i dodavam rendan kompir i seckana brokula, gotvam zaedno crvena i kafena leka...
Може да биде убава ако убаво се подготви. Ние дома не ја правиме веќе одамна но онаква каква што ја имам пробано не ми се допаднала баш.