1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Литературни муабети

Дискусија во 'Литература и уметност' започната од RainBow, 23 мај 2012.

1. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    18.880
    Допаѓања:
    81.145
    Бардуго добра е, ама не би рекла дека ми е омилена на пример...и јас не сум пронашла некој автор од жанров што ќе ме привлече ептен. Само Хари Потер серијалот го читав со уживање, тотално сум се внесувала во книгите и ликовите. Со друг автор не ми се случило тоа. Со Шест врани ми требаше малку време додека навлезам и се уходам.
    Почнав една пообемна книга, па да ја завршам неа прво и ќе видам, не знам дали пак ќе можам да читам толку голема книга, ќе ми треба терапија со нешто помало мислам. :D

На ane.bella му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Puellapulchra

Puellapulchra Истакнат член

Се зачлени на:
    23 август 2022
    Пораки:
    2.212
    Допаѓања:
    6.569
    Јас еве веќе навистина немам идеја која книга да ја читам следна, по што ги бирате книгите за читање? Наслов, корица, препорака?

И од каде ги земате книгите, ги купувате, библиотека, е-книга? Мислам ако купам уште една книга ќе банкротирам.

Јас до сега годинава прочитав 22 книги на македонски, 7 на англиски. На македонски или англиски читате повеќе?:)

3. Pacifist

Pacifist Популарен член

Се зачлени на:
    31 август 2018
    Пораки:
    656
    Допаѓања:
    2.264
    Јас на пример не ги бирам книгите по актуелна популарност, по помодарство само заради тоа што повеќето рекле дека заслужува да ја прочита секој или тој волшебен збор бестселер да ми е показател дека задолж
    ително тоа е нешто најдобро што може да се најде на пазарот на литературни придобивки...Ако вас ве подобриле книги со такви епитети и содржини тогаш и треба да продолжите со читање на такви книги ама ако се чувствувате сосема обично и неимпресионирано од толку фалената книга тогаш зошто да не се обидете со нешто друго...Многу е просто...Мене повеќе ми значи книга која ќе предизвика раст во мене,надградување, смисла, која ќе допре до мене и ќе поттикне позитивни промени кои ќе придонесат и за подобро ментално и физичко здравје и практична примена на работите што сме ги дознале во книгите кои сметам дека ќе ми го подобрат квалитетот на животот, а и на моето опкружување и ќе ме направат подобра верзија на самиот себеси без притоа да наштетам некому кога чекорам по тој пат на самоусовршување,откривање, преиспитување, осознавање и пројавување на љубопитство кон нови знаења.Вака јас си ги бирам книгите.

4. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.053
    Допаѓања:
    66.726
    На што читаш?
    Имаш гудридс? Имаш таму препораки и можеш да најдеш нешто врз основа на она што ти се допаднало.
    Јас бирам според расположение, ама во последно време повеќе ми се чита нешто пообемно и содржајно.
    Трилери ми се страшно досадно, ептен ретко е некој да изненади.

На Puellapulchra му/ѝ се допаѓа ова.
  5. BeMyFriend

BeMyFriend Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2023
    Пораки:
    472
    Допаѓања:
    1.248
    Сакам да почнам еден јапонски хорор, дали сте читале?

6. Mishela

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    18.880
    Допаѓања:
    81.145
    Се одвикнав од читање хартиени книги, поубаво и поудобно ми е да си читам на Киндл. Не тежи, не зафаќа место ни тој, ни книгите. :D
    Ниту пак купувам хартиени книги како порано. Ептен ретко и тоа само одбрани автори, чии книги би сакала да си ги имам во домашната библиотека. Или ако начекам добар попуст.
    Пробај со е-книги, така најлесно ќе се спасиш од фрлање пари на книги за кои не си сигурна дали ќе ти се допаднат. :)

На Puellapulchra му/ѝ се допаѓа ова.
  7. RainBow

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.053
    Допаѓања:
    66.726
    @Mishela да не ја почна Fourth Wing? Гледам сте ја збореле со @ane.bella поназад. Ќе паднам и јас на хајпот изгледа, ама ретко толку фантази книга да е фалена.
    А, после Демон Коперхед малку фантазија добро би ми дошла мислам.

8. Mishela

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    18.880
    Допаѓања:
    81.145
    Не, не друго се зачитав, а најверојатно и воопшто нема да ја читам Fourth wing. Маж ми ја читаше во меѓувреме и воопшто не е воодушевен. Напразно исхајпана, потпросечна книга, така рече. Само не сакав да се спојлам, па решив слепо да му верувам и да ја заобиколам. :D
    The name of the wind од Патрик Ротфус сакам да ја прочитам од жанров, таа ми е на листата. Ама најверојатно ќе се позанимавам прво со нешто друго, полесно. Можеби чик-лит или драма, некоја од постарите книги на Кристин Хана, нешто такво ми се чита.

9. RainBow

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.053
    Допаѓања:
    66.726
    E тоа е ептен разочарувачки. Ја симнав веќе, па ќе и дадам шанса, не сум читала нешто фантазија одамна, ако не, секогаш има следна книга. :D
    Ќе се вратам на Барбара Кингсолвер можеби.

На Mishela му/ѝ се допаѓа ова.
  10. ane.bella

ane.bella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јуни 2011
    Пораки:
    3.216
    Допаѓања:
    25.779
    Јас ја прочитав и ептен ми беше јака. Ама зедов да ја читам без големи очекувања и со мисла дека ќе е мех како и сите изхајпани книги, ама пријатно ме изненади, не е совршена ама ете ми легна :D
    Ја сметнав тука и ја почнав, толку ми беше добра што морав да ја имам книга и си ја порачав, исто направив и при-ордер на втората книга со хард ковер и sprayed edges :$ Излегува на 7ми ноември а јас ќе ја добијам на 8ми. За Fourth wing уште се чека по цел месец за достава, во книжари тешко се наоѓа.

Последна измена: 28 јули 2023
    На RainBow му/ѝ се допаѓа ова.
  11. RainBow

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.053
    Допаѓања:
    66.726
    Ja почнав, ама господе колку ми беше кринџ, уште од почетокот. Мислам дека не сум воопшто во state of mind за фантази, едноставно не можам да сварам ништо такво и ми делува пресмешно. Не можам да се внесам во светот.:( А многу сакам, ќе и дадам пак шанса понатаму.

На ane.bella му/ѝ се допаѓа ова.
  12. ane.bella

ane.bella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јуни 2011
    Пораки:
    3.216
    Допаѓања:
    25.779
    Дај и шанса прочитај уште некој чаптер, светот ко за фантазија книга не е многу комплициран и брзо се чита.

На RainBow му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Mishela

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    18.880
    Допаѓања:
    81.145
    Ситно брои вторава од Ребека Јарос, кај и да е ќе излезе. Јас битно упатена, не е битно што не ја читав. :D
    Си ја нарача ли @ane.bella? Ќе ти ја симнам ако сакаш да ја читаш, кажи слободно.

Јас од досада ја зачитав тетралогијата на Ана Хуанг. Wow, зборов им дава хиперболизирана димензија на книгиве, прави да звучат ко да се многу фенси и класи. А ич не се. :D
    За Twisted серијалов зборам инаку. Стигнав до третиот дел и многу ми се смешни книгиве, мислам дека ќе прекинам со читање зашто стварно не сум публика за жанров. И дефинитивно не го сфаќам колективното лудило по нив на Инстаграм и ТикТок. Пишувањево е хорор на пример, споменар-ниво.

На MeowMeow и ane.bella им се допаѓа ова.
  14. crimson

crimson Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    3.995
    Допаѓања:
    51.777
    Јас еднаш пробав со Twisted, ама не можам, толку беше после првата :D

А за другава едвај чекам, ми ја врати љубовта за фантазии.

На MeowMeow и ane.bella им се допаѓа ова.
  15. Mishela

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    18.880
    Допаѓања:
    81.145
    Мене ми беше предосадно и ете, две од четири прочитав. Не памтам кога последно сум читала нешто покринџ. Само не очекував до толку да е Телевиса пресента, ама нема врска ајде памет за друг пат - да ја читам бар кратката содржина за да знам што ме чека. :D

Ребека Јарос не знам дали ќе ја читам, не сум во такво расположение за овој жанр. Ама ќе ја симнам онака, да си стои за секој случај. :tmi:

На crimson му/ѝ се допаѓа ова.
  16. ane.bella

ane.bella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јуни 2011
    Пораки:
    3.216
    Допаѓања:
    25.779
    Во среда треба да ја добијам, види го датумот од кога ми е порачана :tmi:
    Screenshot_20231102_142337_Amazon Shopping.jpg
    Ако ставиш линк ќе ја симнам за да ја имам и во кинделот :nod::D

На Ана и прочитав 2 книги од Твистед серијалот и толку завршив со неа.

На crimson и Mishela им се допаѓа ова.
  17. Mishela

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    18.880
    Допаѓања:
    81.145
    Ептен среќна ќе ти биде средата после волку чекање значи. :D

И јас не би ја читала повеќе Ана Хуанг, доволно беше и толку. :tmi: А книгава од Ребека ќе ти ја прикачам секако. Ја видов денес на Гудридс во most anticipated книги за месец ноември и ми текна дека ја зборевме тука, затоа и муабетов. :lol:

18. crimson

crimson Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    3.995
    Допаѓања:
    51.777
    Мене не ми беше досадна, само толку многу кринџ што морав да ја оставам книгата секои 5-10 минути, да направам пауза, па да продолжам.
    Јас сум пак во расположение за трилери, па истиот ден со Ребека Јарос има нова на Лусинда Бери, веројатно таа ќе ја читам прво.

На Mishela му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Mishela

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    18.880
    Допаѓања:
    81.145
    Не, не, мене периодов ми беше малку досадно па си реков да се забавувам малку со new adult жанрот. И баш убаво се потсетив зошто го избегнувам. :D
    Баш така одеше читањето и кај мене инаку, неколку страници па пауза за превртување со очи.

Не знаев дека ќе има нова од Лусинда Бери, треба да ја ѕирнам. Јас месецов ја чекам само новата д Џон Бојн, други немам. Ама дали ќе ја читам веднаш не се знае, секогаш изборот паѓа на нешто друго. :tmi:

20. ane.bella

ane.bella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јуни 2011
    Пораки:
    3.216
    Допаѓања:
    25.779
    Уште да ми се падни и четврток слободен ден од работа па да можам да ја почнам (fingers)

Само што се разочарав од Амазон, сега ја проверив пратката и ми ја смениле книгата со бели страници а ја имав порачано спешал едишн со испрскани наместо бели :(

@crimson пошто спомна фантазии, дали ти е читан серијалот Crown of Nyaxia од Кариса Броадбенд? https://www.goodreads.com/book/show/60714999-the-serpent-and-the-wings-of-night Има 2 книги досега излезено, првата ја прочитав и многу ми се допадна, втората планирам за брзо да ја читам. Од истата авторка не ти препорачувам Daughter of no Worlds.
    https://www.goodreads.com/book/show...t?ac=1&from_search=true&qid=Jz5zM90ckr&rank=1 и оваа Once upon a broken heart доста ја фалат, ми иди роденденот за 2 недели па планирам да си се попчестам со првата книгава :D

@Mishela ако имаш време и ако сакаш можеш да ми ги симниш Vampires of el norte од Isabel Canas и Forget me not Julie од Soto?