Zdravo devojki! Vie sto veke imate polagano ako moze da odgovorite dali vo ist den se polaga teoretskiot i prakticniot del? I od prakticniot del koja studija na slucaj vi se padna? Fala mnogu prijatno haha
Zdravo devojki! Vie sto veke imate polagano ako moze da odgovorite dali vo ist den se polaga teoretskiot i prakticniot del? I od prakticniot del koja studija na slucaj vi se padna? Fala mnogu prijatno haha
Teoretski i prakticen del se polagat vo razlicni denovi. Prvo polagas teorija, dokolku polozes za odprilika edna nedela polagas prakticen del. Na mene mi se padna vtorata studija na slucaj. Megutoa, toa e se sreka, morq site da gi znaes, bidejki na sekoj davat razlicna studija
Здраво, дали некој може да ми каже дали постојат некакви обуки за негувателки/воспитувачки? Имам завршено високо образование, планирам да земам педагошка доквалификација, но не знам дали тоа ќе ми биде од некаква помош...
Здраво Педагошката доквалификација е наменета за оние што имаат факултет и сакаат да предаваат во основно/средно училиште по својата струка, на пример, ако си завршила физичко, музичко или ликовно, со тоа можеш да бидеш наставник. За воспитувач во градинка не важи, бидејќи таму мора факултет за предучилишно воспитание, дипломиран професор по предучилишно воспитание, педагог... А за негувател доволно е средно образование (гимназија, физичко, музичко, ликовно или медицинско). Обуките што ги има за негувателки и воспитувачки не се за да добиеш звање, туку служат за надградување на знаењата и за обновување на лиценцата. Значи, прво мора да имаш соодветно образование и положена лиценца, а потоа со редовни обуки ја продолжуваш важноста на лиценцата.
Благодарам многу на одговорот! Дали знаете кои документи се потребни за да полагам за негувателка и дали треба да чекам некој конкурс за да се пријавам? Благодарам однапред
Dali na nekoj sto veke ste polozile za licenca vi se imaat javeno za podignuvanje ili deka ke vi ja dostavat licencata na adresa?
Zdravo, kako e polaganjeto na prakticnio del dali isto ima ponudeni odgovori i treba da se zaokruze tocniot ili se esejski pa treba nie da pisuvame?
На самото барање убаво е наведено кои документи се потребни за полагање и добивање на лиценца за негувателка. Ги вадиш тие документи и ги поднесуваш во МТСП. Потоа си следиш на страната кога ќе објават термини за полагање и листи со кандидати. Откако ќе ја добиеш лиценцата, останува да чекаш да излезат конкурси за вработување и тогаш аплицираш за работна позиција.