Kako.tie sto se so odgovori,no ima i nekolku prasanja koi se pagaat od tie bez odgovori.no lesno mozes da gi odgovoris gi ima vo programata za ran detski razvoj...pozzz
Здраво ,би сакала да прашама дали за полагање за лиценца за негователка освен прашањата со одговори треба да се учи и од програмата за ран детски развој.
Девојки какви се новите прашања,колку ги има,колку ги има со заокружување на колку дадени одговори,некои поразлични прашања,има ли други прашање што не се на сајтот на мтсп,колку се разликуваат од поранешните.Ако не дај Боже се падне дали се губи работа или даваат шанса за полагање вторпат и колку шати имаш право да полагаш.Поздрав и фала ви на исцрпните одговори.
Da, ke ima nema da bidat prekinati polaganjata . Imas 20 prasanja za zaokruzuvanje so po 3 mozni odgovori.prasanjata se istite sto se na stranata na mtsp.imas 1 cas vreme za odgovaranje.ako polozis na teoretskiot odis na prakticniot del,e ako padnes na prakticniot togas polagas odnovo teoretski del.a dali se gubi rabota toa ne znam da ti odgovoram.ako imas resenie nema so da se plasis e ako si samo so dogovor ne znam.imas pravo mislam da polagas poveke pati samo nesto plus se doplaka.za prakticniot del imas 5studii koi se na stranata od tie 5 se paga edna so po 5prasanja a na sekoe prasanje po 5 odgovori.moras da odgovoris nad 70%za da imas polozeno.rezultatite gi dobivas vednas.pozzzz....
toa mozi da ti go kazi nekoj sto raboti ,a inaku opsto gledano slabo se plateni vrabotenite vo gradinka prema odgovornosta sto ja imaat ,a i ne e bas lesno iako e drzavna rabota
Kolku pari kosta licencata ? Jas se izvinuvam mnogu sum dosadna ama od koga ke pisam mi teknuva dr da prasam
vlezi vo kom. za licenciranje otvori go baranjeto ke vidis koi dok. ti se potrebni i troskovnik ke vidis kolku e uplatnica za negovateli pr. lekarsko nekoi go vadat za 800 nekoi za 1800 zavisi od gradot
Јас знам дека повеќе од 15000 не земаат негователките , ова е за во државните иако одговорноста на негователот е мн голема , а за во приватните бев во Little me и газдарицата ми кажа дека воспитувачи и негователи земаат по 12000 ден кај нив. Исто и во лилипут дворче водно негователите земаат по 12000. Кога ќе видиш и воспитувалите 19000 земаат , ама таква ни е државата не можеш ништо да смениш.
Здраво на сите, Вие што полагавте за стручен соработник, каде ги најдовте одговорите на прашањата и дали ги учевте дефинициите од прашалникот од Педагошка литература? Каде ги најдовте одговорите за студии на случај? И ако се пријавам денес колку време се чека да ме стават на список? Ви благодарам
Јас полагав за стручен соработник на 10 ти и паднав,имаше прашања што воопшто ги нема во материјалот,имав 60% точно одговорено,одговорите се кратки,од типот дали педагогот во установата изработува планирање за деца до 2годишна возраст? За одговори беа дадени -да секогаш - не никогаш -да понекогаш ... сама заклучи какви се прашањата,доколку паднеш имаш право уште еднаш да полагаш.
Јас полагав на 2 јули практичен дел а една недела претходно теорија, аплицирав во март положив, учев од прашањата дадени на страната на мтсп иако имаше и други прашања што ги нема во материјалот, а одговори за студија на случај нема, тоа што мислиш дека е точно од понудените го штиклираш.Практичниот дел е потежок мора многу да се внимава има доста слични понудени одговори. Поздрав
Да Е сега јас да прашам . Вие што пративте документи дали само диплимата и уверението за државјанство ви беа фотокопии,а останатите документи оригинал ги пративте и во кратка биографија што напишавте ? Благодарам