Дали некој плаќал со кредитна/дебитна картичка дирекно во кабината за сликање? Кога бев пред една недела да земам формулар тој на шалтерот ми рече дека можело и така да се плати, дека не сум морала баш со уплатници да плаќам во пошта
Вака , можи прашањево е глупо али .... Доколку е во странство човекот и таму му истече пасошот а во стариот пасош му е визата , дали во амбасада може да се извади нов пасош и како после со визата?
Да, од шалтер. Кај на на еден пулт се оставени. Си зимаш и пополнуваш. Кога го подаваш формуларот тогаш ти наплаќаат.
Постои ли телефон за закажување за лична карта на кој што ќе можам да се јавам од мобилен? На тој 0800 не ми успева.
За лична карта не мораш да се најавуваш на мобилен во полиција туку треба директно да одиш во полицијата да пополниш формулар барање за нова лична карта за продолжување на нејзиниот редовен рок на траење.Јас кога лани се јавував во полицијата он мобилен на 192 така ми рекоа дека не треба од мобилен да се најавам,туку дека треба директно кај нив во полиција да одам да пополнам барање од 190 денари со 50 денари таксена марка формулар и може и уште тогаш веднаш да се сликам за нова лична карта и по 10 работни дена да одам да ја подигнам новата лична карта.
Апдејт за сагата наречена “Лична карта во Р.Македонија” Бев денес во Беко со надеж дека ќе можат таму да ми закажат за лична карта, бидејќи немам фиксен телефон. Снајди се, ми рекоа, ние тука само сликаме, не знаеме ништо. Началничката “културно” ме советуваше да не вадам лична карта доколку немам фиксен телефон. Не знаеле они што да правиме ние кои што не го поседуваме истиот. Наша работа, не се они таму нас да ни објаснуваат, има агенција таа ја води таа работа. Ете така! И сега јас што да правам, се прашувам? Како по ѓаволите да закажам за проклетата лична карта?!
Девојки, каде во Охрид треба да се обратиш за издавање извод од книгата на родени, дали е тоа во полицијата на булевар Македонски просветители?
Значи вака,пасошот ми истекува до средина на јули,е сега сакав да ве прашам дали до истекот можам да патувам? Бидејќи неофицијално разбрав дека 3 месеци пред истекот не било дозволено несакам да одам во МВР да ги прашувам нељубезните тетки на шалтер,а несум во можност да вадам нов пасош,а ќе одам надвор накратко за 3 недели,се надевам ме разбравте Инаку,сега и јас вадев лична карта и само на македонски ми беше
@Rama не можеш во ЕУ, мора да ти трае барем 3 месеци. И јас вадев нов поради тоа причина, во јули ми истекуваше.