Дали некој има искуство со поднесување претставка до Народниот првобранител и/или поплака до МВР? Или некој со слично искуство ко моево: Сликана сум на 24 јануари во БЕКО, кога одев да проверам статус по месец дена ми рекоа рано е се чека 45 работни дена. По 45 дена се уште беше статус на одобрување ми рекоа има некој проблем оди во телевизија. Таму после долго шетање по канцеларии ми рекоа дека сум преку е-услуги и дека банка не пратила потврда за мене, јас на тоа се шокирав бидејќи системот не ти го генерира барањето ако не си платил, но нејсе им однесов потврда од банка и ми го пуштија пасошот на печатење! После неколку недели статус на печатење ми рекоа изготвен е на 17 април се чека да го донесат. Бев се жалев и кај началничката и ми ветија дека веднаш ќе го пратат. Еве недела дена статус во БЕКО е дека им пристигнал но неможат да го најдат меѓу пасошите. Ги прашувам сега што да правам они само ми викаат дојди пак дојди пак.
Abe kalakurnica e , i mene uplatnicata mi ja zaturile zawbanci zivi. Zavisi , stom se slikas po mesec proveri dali e, da ne ima nekoja frka da ne ne ti e odobren. Ja od feb cekam trista problemi
Работат. Ако работат за сликање, ќе работат и за подигање. Зошто не би работеле, не е државен празник утре, верски е.
Извини, моја грешка. Така ми пренесоа мене колеги Ама вчера бев да прашам дали ми е готов пасошот и ми рекоа дека и денес ќе работат.
Дали може да се напушти државата со стар пасош, ако уште не е готов новиот? Има ли некој сега брзо што патувал надвор од државата?
Не можам да сфатам некои што се сликани на 22.03 имаат веќе подигнат пасош а јас пред тоа една недела и уште ми е во процес.. За колку време ги печатат знаете ли? Кога и да отворам ми стои во процес…
Тоа не е точно секогаш. Сликан пред повеќе од 2 месеци, мене уште ми пишува во процес, но поминував покрај МРТВ, влегов да прашам до каде е постапката и ми кажаа изготвен бил пасошот веќе и си го земав. На шалтерот малку се бунеа оти немав добиено порака за да си го подигнам, но ги замолив да проверат оти ми е итно и проверија и ми го дадоа пасошот, а уште ми стои во процес на веб страната на МВР.