Ако е во ист град, на пример поради склучен брак, носиш венчаница, ако е поради др причина мене ми бараа имотен лист и да се потпише тој што е негово живеалиштето (на пр. Кога се разведов и се враќав на стара адреса дома, мајка ми и татко ми доаѓаа да се потпишат ). Ако е за во др град, треба да се одјавиш прво од старата општина. Ако веќе имаш лична карта со нова адреса, кога пополнуваш формулар за нов пасош само наведуваш нова адреса. Се надевам ме разбра
Да, те разбрав, фала ти. Не е менување на презиме(брак) туку селење од еден во друг град. Веќе некое време имам лична карта и возачка ама пасош не сум вадела, и реков да прашам да не постои процедура пак истото да го поминувам
Јас го изгубив стариот откако си извадив нов. И не поднесов дека сум го изгубила зошто не мислев дека ќе ми треба некогаш. А во листата на документи за виза пишува дека треба да го имаш. И сега не знам што можам да направам.
Веројатно ти е дома некаде оставен. Сигурно не си го носела некаде Ако не го најдеш веројатно ќе треба да објавиш во Службен Весник дека е изгубен. Прашај во полиција најдобро.