Прво мислев дека прават некој филм пред избори,а дека пасоши има,што не исклучено. Ама изгледа нема. Како е возможно да нема. Незнам како е со рок на пасош помалку од 3 месеци.
Јас вадев пасош и возачка во јануари за 2 недели ги добив. Баш тогаш читав дека имало застој поради недостаток од образци и ме фати паника зошто бев ограничена со време во Мк ама за среќа ги добив во регуларен рок.
Ако имате уплатено за брза постапка со врски може да се снајдете ,ако имате по редовна пасошот ќе ви излезе во април.
Можеби покасно ти реплицирам.. За возачката книшка, исто и јас се сликав во ист ден и не ми ја дадоа. Во тој момент не ми ни текна и сега веќе не сум во Мк ама од други извори дознав дека уствари барањата не ги ни пуштале, ги укинале возачките книшки ама сеуште наплаќаат за нив, кражба невидена. @LegallyBlonde00 јас немав ни врски ниту одев по брза постапка ама ги добив за 2 недели. Можеби имаше врска тоа што морав да се враќам во странство.
Можно е Колешка уплати по редовна постапка пред две недели . А мора да лета наскоро. И рекоа тек во април .
Па тоа е најжално, за луѓе што мораат да патуваат, дали за работа, дали уплатен одмор или што и да е. Ама никој ни за ова нема да понесе одговорност како и за се друго во оваа држава.
На кој начин може да си ги повратиме парите сега, имам уплатено авионска карта со виз ер.Дали имате искуство за поврат на парите или сл. Што ќе се постигни ако се тужат МВР ?
Не верувам дека нешто ќе се постигне со тужба до МВР, освен материјални трошоци и продлабочување на проблемот (губење нерви и време). Се уште не познавам некој што добил судски спор против државна институција. Ако има таков, вагата измерила независно судство
Вртам на мобилниот никој не се јавува. Како да закажам за пасош? Закажал ли некој деновиве, за кога даваат термини? Додека се договориме со мм кога да му вадиме на бебето пасош за на одмор, снема...
Зависи каква карта имаш купено од виз. Ако имаш бејзик тогаш ти пропаѓа летот, немаш поврат на пари. Ако имаш виз плус тогаш можеш да откажеш, не ти ги враќаат како пари на сметка туку како средства на акаунт и потоа можеш да ги користиш за следно купување карти Последно изјавија дека додека не ја добијат новата пратка образци нема да примаат закажувања. Новата пратка се очекува на 24 март. На сето ова додади дека наеднаш ќе има еден куп луѓе што чекаат да закажат. И плус веќе има 17.000 што се сликале и чекаат да им се изготви пасош. Како што се ажурни нашиве ќе им требаат два месеци само да ги изготват оние веќе што чекаат. А пак енос оние што ќе закажуваат....страшно мој совет штом се работи за бебе и одмор, а не нешто итно, почекај си да мине гужвава и вади му таму крај на мај/јуни. Да не го шеташ низ гижвите
Да прашам, со пасошиве, мора за било каде ако патуваш да ти биде пасошот со 6 месеци важност пред истекување или зависно за која земја? На пример ако ми трае до јуни, дали ќе можам март да патувам?
За земји членки на еу е 3 месеци, Турција 6. Можеш да одиш Косово, Албанија Црна Гора и Србија мислам само без проблем.
Денес се сликав за пасош. Ми рекоа демек првата пратка пасоши од порачаните ја чекале наредна недела.
И за возачка ли се чека многу сега? Нешо слушнав сите ги земале по итна постапка демек инаку со месеци нема да ти е готова... И дали е иста процедурата за закажување за возачка ко за лична кога се закажува?
Kako se vadi dokument deka si registriran na taa i taa adresa? Ne zboram za - https://akademik.mk/servisni-informacii/uverenie-za-tochna-adresa/ nego za dokument koj navodno se vadi samo so lichna karta i da ti isprintaat list deka si registriran i zapishan na adresata koja ti e vo dokumentot?