Здраво дали некој знае што треба да направам со документи во кои датумот на раѓање не е ист. Баба ми во еден документ е запишана дека е родена во Мај а во посмртницата дека е родена во Јули и сега не ми ги признаваат документите..
Закажав за сликање за лична карта но ми искочија други работи и неможам да отидам да се сликам. Треба некаде да се јавам да го откажам терминот?
Важно е кој датум на раѓање е запишано во Извод од матичната книга на родени, тој е релевантиот датум.
Ама мора да и направат поправка. Не може во официјален документ погрешни податоци да пишува. @Anna***
Итно ми треба да ве прашам на некој му се изгубил пасош? Што треба се од документи? Дали мора согласност од надлежен инспектор?
Онлајн закажи, си одбираш датум и време за сликање. Нема гужва периодов, јас пред десет дена си ја зедов личната карта.
Да ве прашам ја сменав личната карта ( друга адреса на живеење) дали кај што сум осигурана треба да им ја дадам личната карта да менуваат нешто или нема потреба ?
Не знам што ти значи тоа каде што си осигурана. Промената на личните податоци треба сама да ја пријавиш во институциите.
Читам коментари оние што електронски поднеле барање за извод од матична книга на родени чекале подолго време, дали некој има искуство во последниве неколку недели? Ако не е електронски каде треба да се обратам?
Здраво, дали би можела да извадам пасош по брза постапка 9 месеци пред истекот на сегашниов?Живеам во странство со мкд пасош кој ми истекува во Октомври оваа година. Сега планирам да доаѓам во Мк, дали би можела да извадам пасош по брза постапка додека сум таму?
Можеш без проблем. Ќе отидеш ќе се сликаш, ќе си платиш дупло од регуларното, ќе ти го продупчат и утредента си го земаш од мтв. Немаат воопшто гужва за итните, вадев пред нецела недела.
Дали изводот мора да се извади во градот кај што сте родени? ДМ не е роден во Скопје, мора ли да оди таму кај што е роден за извод?Или може и во Скопје?
Не, може и електронски да аплицира и да го подигне во градот кај што сака. Јас сега така земав пред две недели.
Моментално менувам лична карта, менувам податоци. За возачка треба нели од кога ќе ја подигнам личната, а ако во меѓувреме ме застане полиција или нешто ќе ми прават ли проблеми? И дали и сообраќајната треба да ја менувам?
Нема врска, ја сменив во исто време поради промена на презиме и на ист ден се сликави за лична карта и пасош и возачка. Не мора да ја чекаш
Zdravo sakam da prasam ukraden mi e paricnik vo skopje(tuka rabotam)vo koj mi bese i licnata karta.Dali znaete so novive zakoni vadene licna karta mora vo gradot kaj sto mi e adresata bitola vo slucajot ili mozam i vo skopje da ja izvadam.Fala od napred