Закажав после 2 дена ѕвонење на бројот. Бидејќи промената ми е од еден град во друг ми рекоа сум морала да апдејтирам пасош.
Soprugot ima stranska licna karta, jas sum drzavjanin na MK kako odi upisot za novorodence? Imam vreme dur se porodam ama da si prasam dali nekoj eventualno znae?
На интернет не се закажува, не работи таа опција. Само преку телефон термин можеш да закажеш. А јас се утепав од барање до колку часот работи пасошката служба, никаде не најдов податок. Да не знае некој во сабота до колку работат во МРТВ ?
Здраво имам проблем и незнам што да правам , имав направено лична карта пред неколку недели ,па задоцнив со подигањето , денес сакав да направам картичка за кеш бек и ми кажуваат дека веќе сум регистрирана, па најверојатно некој од вработените во МВР ме имаат регистрирано , што да правам ,совет?
Благодарам, значи не ме зезале кога ми кажаа неколкумина дека не известуваат. Мене ми рекоа за 10 дена, ама што бараат тел. за контакт, кога очигледно не им треба ! МВР
Дали знаете нешто за издавањето на возачки дозволи, наводно се чекало многу бидејќи мвр немале картички и сл...?
Дали некој би знаел да ми каже ки докуметни се потребни за промена на презимепо основ брак Не можам да најдам .Знам треба венчален лист ,лична карта и каде да се оди во мтв
Презимето ти се менува автоматски кога ќе склучиш брак во матично, нема за тоа посебна процедура. После твоја одговорност е да си ги смениш сите документи. За лична карта ќе си закажеш регуларно, и таму на барањето ќе штиклираш дека е замена по основ на склучен брак. Од документи ако добро памтам, извод на венчани/родени (со новото презиме), старата лична карта, и важечка лична карта од брачниот партнер.
Презимето не се менува автоматски ,јас го задржв моето сега акам да го сменам односно да го сменам и да го зема од маж ми.Тогаш не го задржав затоа што имав виза за америка па ми бешекомплицирано.Ке одам утре во мтв најубаво.Фала ти
Јас го задржаш Да бе јас имав америчка и австралиска работев на брод и ми реко да н еменувам зашто американците се многу ригорозни за ова ....
Ама ти праша по основ брак, а автоматски со склучување на бракот го добиваш презимето кое си го избрала. Ако си го задржала во матично твоето, тоа веќе не е промена по основ на склучен брак, туку сосема друга процедура - промена на лично име. За тоа исто во мвр ќе треба да поднесеш барање, па ќе те упатат тие понатака. ова е тоа што ти треба: линк
Јас колку што прочитав се менува софтверот во Мвр,од четвртокот до утре и нема поднесување и фотографирање,може заради тоа .
Здраво, дали има некој информација за истечениве пасоши дека му се продлжува рокот до 31.12.2021 год се однесува само на дијаспората или и на ние што сме во РСМ, бидејќи ќе одам на одмор па да знам дали да го продолжувам или не мора?