Мислам дека треба да пријавиш дека ти е украден, надлежните ќе ти кажат што понатаму. Се вади за брзо време верувај, точно е дека закажуваат од денес за утре, готов за минимум две недели, ако нема гужва и побрзо.
Проблем со пасошите Здраво , сакав да се консултирам во врска со пасошот ако некој има слично искуство. Пасошот ми е испран и печатот не ми се познава. Во полиција ми рекоа дека доколку може да се прочита од биометрискиот дел тоа не е толку битно бидејќи податоците излегуваат од скенерот. Па доколку некој имал слично искуство ве молам споделете
менување на лични документи!! дали некој во бзо време менувал лицна карта со ново презиме и дали знаете сто документи треба зс пред малку се јавував да заказам за лична карта и нисто не ја разбрав сто ми каза не сум сигурна сто документи требаат
менување на лични документи!! Прво треба да извадиш нов извод од матична книга на родените. За тоа ќе ти требаат - барање, 2 уплатници и копија од извод од матична книга на венчаните. Кога ќе го извадиш изводот, ќе можеш да извадиш нова лична карта. За личната карта ќе ти требаат - барање, 2 уплатници, копија од извод од матична книга на венчани и копија од извод од матична книга на родени.
менување на лични документи!! а тој извод треба да ми биде со ново презиме или со старо?а нели имаме извод од матично сто ни го даваат или треба и плус мој личен?
Проблем со пасошите Подобро извади си нов пасош. Штом во полиција ти рекле дека можно е да се прошита биометрискиот дел, значи дека има шанси истиот да не се прочита.
Проблем со пасошите Незнам каде да прашам мислам дека може и тука Знам дека од денес за утре заказуваат за пасош а дали некој знае после колку време е готов за да си го земемеЧ))
[СДК] Сакам да кажам... Не знам каде да прашам па ајде тука. Што треба да направам за вадење пасош? Бев на сајтот, таму пишува дека најпрво требало да се јавам на некој број да закажам. Не ми се верува дека од цела Македонија треба да се јавуваме на тој ист број. Што треба прво? Како се нервирам вака кога не објаснуваат убаво па треба да ги препрашуваш оние арогантни административци
Во помалите градови нема закажување, барем кај нас не е така, а и да има никој не го почитува. Значи си земаш барање , го пополнуваш, уплаќаш се што е потребно(на линкот подолу имаш) и чекаш ред да се сликаш. Овие неколку месеци имаше гужви, па најдобро е да имаш некој познат да те внесе преку ред. Ако не ќе си почекаш и ќе се сликаш. Тоа е тоа. После 10-14 ден го подигаш на шалтер. http://www.mvr.gov.mk/DesktopDefault.as ... parent=100
Не сум баш од мал град, ама не сум ни од Скопје. Нема потреба од ургирање , ќе си чекам ред. Само не разбрав, во ист ден кога поднесуваш ли се сликаш? Не треба прво да ги поднесеш документите и да ти кажат кога да дојдеш за сликање? Порано ми се чини дека така беше.