Здраво може ли да ми кажете каде се треба да ги ажурираам податоците после промена на презимето и адресата по лична карта? Освен во банка. Благодарам.
Прво се сликаш за лк, после со тоа ливче за пасош и возачка. Стариот пасош ќе ти го задржат ако ти е валиден, а ќе ти го вратат кога ќе го подигнеш новиот, поништен. Ако ти го земат стариот пасош, нема како да излезеш од државата.
Треба да вадам нов пасош по брза постапка. Дали го праќаат директно во матичниот град или мора да се оди лично да се подигне во Скопје? И за колку дена е готов новиот пасош?
За 2 дена го добиваш во матичниот град, а ако се сликаш пред 12 часот можеш истиот или утредента да го подигнеш од Скопје ако не ти се чека. Јас да прашам, закажав за пасош ама не добив потврда на меил иако пишуваше дека ќе добијам. Сигурна сум дека точно го напишав.. важи ли резервацијата сега или не? Сте имале ли вакво искуство претходно?
Никогаш не сум добила повратен мејл, ама терминот ми бил закажан. Во делот кај што пишува резервации, отвори го и внеси го матичниот број, ќе ти го извади терминот ако имаш закажано.
Треба нов пасош да вадам деновиве. Како е сега за вадење пасош, има многу гужви или побрзо се завршува периодов, некој ако скоро земал пасош?
Јас имам термин за сликање сега овие денови и мислам дека имаше гужва за закажување на термин за сликање, а самата процедура за изработка и издавање/подигнување е без застој.
Да да, врти повеќе пати зашто ретко креваат од прва. Инаку, закажував првата недела од март, дуури за прва недела од мај прв слободен термин, сега можеби е растеретено.
Може ли електронски да се откаже терминот и да се премести за друг ден? Не можам да најдам на страната..
Не може, мораш да презакажеш, и тоа по итна постапка ако прво си закажала по редовна. А во спротивно нема да ти го прифати менувањето на терминот. Единствено да се јавиш да ти го презакажат за друг ден. @Dream-Girl јас во март закажав сликање за 15 април, и тоа попладне беше, не мора од сабајле, цел ден работат. Е уште не ги имам подигнато пасошите, не дошло на ред, ама готови се верувам, оти поминаа 15 работни дена.
Се сликав, ептен брзо најдов термин јас. Изгледа за Велигден дека се патуваше, па тогаш гужви ептен биле за пасоши. Сега ич немаше гужви неделава.
Имав претходно резервирано за по итна постапка, пробав да закажам нов термин исто со итна постапка и ми вика дека веќе имам закажано.. не најдов друга опција освен да се јавам во понеделник.
Е па ако пробаш да закажеш друг термин по редовна постапка ќе ти го прифати, за итна нема. Знам мм кога обновуваше возачка, си закажал термин, ама наместо за февруари закажал за март по редовна постапка, а му требаше побрзо. Го смени терминот со тоа што закажа за итна постапка и така му ја изработија. Инаку не прифаќаше системот промена на датумот, секогаш излегуваше дека веќе има закажано.
А да не знаеш случајно ако закажам за редовна дали таму на терминот може да поместам за итна или мора да остане редовна како што сум закажала? Македонска работа
Мора да остане редовна. И мм сакаше по редовна наместо по итна кога отиде да се слика, ама му рекоа дека не може.
Ти благодарам многу Ќе се јавам во понеделник чим така, да променам. Некако ептен глупо им е направено, ако вршиш услуги онлајн нека биде целосно, не овака.. ама тоа е.
Здраво. Склучив граѓански брак, на моето го додадов негово презиме. Прво треба извод нов да извадам, после за лична карта, пасош, возачка или како оди редот??