Ми треба информација, каде точно се вади државјанство за граѓани на Скопје? Во МТВ кај што се сликаме за лични карти и пасоши? И за колку време се добива документот?
Државјанство се вади во зградата каде се вадеа и изводи од родени ! Јас вадев пред две години и тогаш веднаш и го даваа !
Матичен број,составен е од 13 бројки... Не ми е јасно што значат знам дека првите 7 цифри е датумот на раѓање но што значат останатите не ми е јасно...знае некој да ми објасни?
Што значат цифрите на матичниот број? ^^^ датум(2)/месец(2)/година на раѓање(3)/број на регистар т.е. шифра на град на раѓање(2)/пол(3)-машки од 000-499,женски од 500-999/контролен број(1) пример 14/05/999/43/500/4
Што значат цифрите на матичниот број? Шифра на град на раѓање за скопје е 45 еве пример јас несум родена во скопје но ми пишува 45 е тоа ме буни....
Што значат цифрите на матичниот број? нзн да ти кажам, нас на факултет вака не учеа едит: еве како е во закон И група: ден на раѓањето (две цифри), ИИ група: месец на раѓањето (две цифри), ИИИ група: година на раѓањето (три цифри), ИВ група: број на регистарот (две цифри), В група: комбинација на полот и редниот број за лица родени на ист датум (три цифри). Мажи од 000 до 499, жени од 500 до 999 и ВИ група: контролен број (една цифра).
Што значат цифрите на матичниот број? Еве да замислиме дека ова е мојот матичен број 3102998455169 и сега ова зацртано е шифра на град на раѓање нели..? иаоко не сум родена во скопје мене ми стои 45...
Што значат цифрите на матичниот број? До бројот на годината е така после не е точно. Ден на раѓање Месец на раѓање Година без 1 само или 2ката (1993 е само 993) Следните две се за регион пример за Скопје е 45 Следната е 0 за мажи 5 за жени И последните 3 ср реден број на запишано новороденче во ист ден. Барем вака учевме по административно право.
На фотографија за личен документ и не ти е потребна комплетна шминка.Знаејќи какви се фотографиите на биометриските документи не ти треба кој знае колкава естетска подготовка,освен минимална шминка и средена коса.
Mислам дека излегува околу 2000 денари, и трае само 2 години. http://www.mvr.gov.mk/DesktopDefault.as ... &tabid=420
обично се чека 10тина дена ама сега пред избориве кажаа дека до денот на изборите ќе се издаваат по брза постапка значи неколку дена (мислам 2 пошто јас ваѓав пред 5 години за време на изборите за 2 дена ми ја дадоа)
јас вадев пред неполн месец одма уште утредента ми закажаа за сликање , и за една недела бев да ја земам