По склучување на брак дали може да се патува со стариот пасош се до неговиот истек? И колку е рокот за промена на лична карта?
Ако со ги променила личните податоци (конкретно презимето и адресата), според законот, сите лични документи мора да се сменат во рок од 30 дена, без оглед на тоа до кога им е рокот. Не може да патуваш со пасош со моминско презиме.
Имам непоправлива грешка во изводите поради тоа што ги немаат книгите на родени за таа личност. Една буква во едно име се разликува. Дали мислите дека ќе е проблем? Потребен ми е изводот за државјанство. Благодарам.
Извинете што овде го поставувам прашањево,но не најдов соодветна тема па затоа.. Ме интересира какви документи се потребни за примање на соц.помош и стан? И дали доколку во иднина си осигуран на работно место соц.помош се укинува?
Може да се извади лична на туѓ имот? Пример живеам кај дечко ми у стан, на негово име е или на неговите.Можам да сменам адреса?
Да ама ако дозволи сопственикот фактички. При менување лична карта на туѓа адреса бараат имотен лист, барем така стои на страната
Да можиш само ти треба согласност од сопственикот на станот заверена на нотар и имотен лист на име на сопственикот.
Здраво, да ве прашам променив презиме (се омажив) па сеа кои се документи треба да се сменат? Лична карта, пасош, сметки во банка, друго не ми текнува? дали треба за здравствената книшка да одам негде?
По склучување брак и промена на презиме, освен лична карта и пасош кои други документи треба да се променат? Дали треба нов извод со ново презиме и кои документи треба да се однесат за здравствено?
Да треба нов извод. За во здравствено ти треба само копија од новата лична карта. Ма да, јас носев и копија од извод за секој случај.
Zdravo zenski vakaa sega treba da patuvame na 12 dekemvi a na du 12 dekemvri mi vazi pasosot dali bi mozele da letame bes problem du skopje posto prasafme nekolku licna ni rekoe deka moze du 12 casotto navecer vazel posle 12 ne vale mislejne?
https://www.mfa.gov.mk/mk/page/557/kolku-treba-da-mi-vazhi-pasoshot-ako-patuvam-vo-stranstvo https://www.fakulteti.mk/news/21062...eche-pasoshot-mozhe-da-se-patuva-vo-stranstvo