Не. Додека е во постапка вадење нов пасош, стариот го задржуваат кај нив. Ти го враќаат поништен заедно со новиот. А и да не ти го задржат, не смееш да го користиш штом поднесеш за нов.
Zdravo, sakav da prasam nesto vo vrska so redovna zamena na licna karta. Mi istekuva na 30.05 pa zboruvav so nekolkimina sto gi znam sto rabotat so ova za toa koga mozam da podnesam baranje bidejki i pasosot mi e istecen a planiram mesecov nov da vadam pa barem dvete da gi zavrsam. Zapnaa moralo tocno 30 pred da istece, ne porano ne podocna, sto za mene ne moze bidejki toa bi bilo 1 maj, plus ponedelnik, a pritoa maj mesec bi sum trebala da bidam van mk. Samo za nekakva si potvrda, ne e problem ako ja zamenam licnata karta ovoj ili pocetok od naredniot mesec? Ovie navistina me zbrkaa
Нема врска. Може нешто по закон да е така ама можеш после истек. За пред истек не знам дали може ама мислам дека да, зошто секако ја оставаш личната карта таму за да ти ја поништат.
Не знам кај да прашам па овде ќе го поставам прашањето...на маил ми стигна порака дека некој од Русија од Москва пробува да влези и е логиран на мојот меил од друг уред. Како секјурити Алерт ми има стигнато на меилот. На хотмаил ова. Некој искуство и совет..фала
Zdravo na site Sakav da prasam Mojot pasosh vazi do 10.06.2023 A na 18.03 sakam da patuvam na ednodnevna ekskurzija vo grcija. No slusnav deka treba pasosot da ima 3 meseci vaznost.. ova ke bide nesto pomalku od 3 Sto mislite dali ke mi bide dozvoleno da patuvam? Blagodaram odnapres
Ај и овде да прашам, колку пред рокот на истекување можам да поднесам барање за вадење нов пасош? На пример пасошот ако ми истекува на 30.07.2023, кога можам најрано да појдам да го сменам?
Штом во некои земји не можеш да патуваш ако ти е пасошот 3 месеци пред истекување, логично ми е да можеш да го смениш 3 месеци пред да ти истече, во случајов 30.04
Дали од кога ќе направам свадба можам да патувам одма со стариот пасош со несменето презиме? Бидејќи знам дека имам рок еден месец да сменам лични документи, ама сакаме одма после свадба да патуваме надвор од државата. Ќе имам ли проблем на граница?
На граница нема да имаш проблем, ама кога ќе аплицираш за нов пасош и ќе видат дека имаш патувано после промената на презиме со стариот може да треба казна да платиш. А може и само со опомена да поминеш, зависи како се расположени.
Здраво Имам едно прашање како би гласело полномошно дадено од мајка за вадење пасош на дете со таткото. Ако има некој такво искуство да ми каже. Ви благодарам однапред
Сменив презиме , значи имам нова л. карта. Сега треба сите документи да ги мењам, моментално сум на патолошка, може ли да ме упатите кај треба да одам и што све треба да сменам, здравствена книшка итн...
Ако Владата беше доблесна во Одлуката за промена (зголемување) на цените на личните документи ќе додадеше член: „Оваа одлука ќе започне да се применува од 12 февруари 2024 година.“. Вака „само“ полнење на (празниот) Буџет.
пасош, возачка ако имаш, за здравствена само во фонд за здравство одиш за да променат во систем, а здравствена книшка не менуваш и банка исто за трансакциска само упдејтираат систем и толку