*Ова е од лани. Не знам дали има измени околу датумите во меѓувреме Бонус: https://nezavisen.mk/lichnite-dokumenti-poskapuvaat-pred-zadolzhitelnata-promena/
И јас треба да сменам и л.к. и пасош. Таблици сменив сега читам ќе можело и со лепенка.. не се нормални дефинитивно. Ама ако ни е ко си ќутиме.
Личните карти на сите дома ни истекува 2022 година веќе ни се сменети.Уште таблици се останати да сменат моите на двете коли,ама штом може со лепенка нема да менуваме.
Имам имотен лист за стан во скопје на кој ми го пишува старото презиме и старата адреса од друг град , е сега после бракот сакам да ја сменам личната карта презимето и адресата да ми биде таа од скопје, дали ќе ми го прифатат тој имотен лист или треба на него прво да го сменам презимето?
Jas vo petokot zvonev za da zakažam za menjanje na vozačka i čovekot so se javi mi rece deka za vozackite dozvoli nemalo stignato dopis deka mora da se menjat a za pasosite i licnite karti da, i veli novinarite kaj nas ova ona nesto da napisat samo, i ostaviv ne zakažav..
Здраво дечки, пасошите ни се истечени 2 години, во меѓувреме се венчаме и имаме дете. Треба да вадиме нови, дали ни се потребни старите да ги проложиме иако се истечени, мислам дека ги изгубивме при селење :/
Сигурно ќе ви ги побараат, а ако ги немате, ќе треба да ги огласите во службен весник дека се изгубени. За постапката за огласување како оди не знам, никогаш не сум огласувала. Едит: мислам најдобро да се јавиш на бројот за закажување и да прашаш, не губиш ништо
Секако нови ќе вадите, нема продолжување на лични документи. Во принцип ги бараат да ги поништат, но кога ја изгубив возачката пополнив само изјава дека е изгубена и напомена во случај да ја најдам да не ги користам двете (бидејќи нели не е поништена). Па, Марфи сама си ја најдов 1саат откако се вратив од полиција, а се сликав за нова.
Од пред неколку месеци сум со ново презиме, мажена. Пасошот не ми е уште истечен со старо презиме сум таму. Дали можам да патувам со него, знае ли некој за сигурно?
Не. Само еден месец откако си го сменала презимето има отстапка да можеш да патуваш со пасошот со старото презиме.
Дали некој знае, закажав за менување на лична карта и возачка во ист ден, на страната на мвр можи во ист термин повеќе документи, не ми се истечени, дури до 2029 ми се али нели мора да се менуваат, а сакам со време. Е сега прашањето ми е дали можи двете наеднаш, или да не има некое правило мора лична карта да извадиш, па после се друго