Лични документи

Discussion in 'Општи дискусии' started by iskusna, Mar 18, 2010.

1. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Здраво, сакам да прашам доколку се смени улицата на адресата на која живеам што треба да однесам во мвр при вадење пасош? Дали треба некакво уверение од општината или не?

2. Anika55

Anika55 Популарен член

Мислиш доколку се смени името на улицата? Да, треба уверение од град Скопје. Барање се поднесува во барака 16 со имотен лист. Толку знам, јас лично не сум вадела.

https://telma.com.mk/2023/06/18/po-...procedurata-udira-i-po-dzhebot-na-gragjanite/

Brpbrp likes this.
  3. Black girl

Black girl Форумски идол

Чисто ме интересира дали е можно ова: од лични причини имам желба да го сменам презимето, т..е. да го земам моминското од мајка ми, но она не го користи. Дали знае некој дали може?

4. Estranged

Estranged Форумски идол

Да, изгуглај постапка за промена на лично име. Под промена на лично име се подразбира промена на името ИЛИ презимето.

5. МитеМен

МитеМен Истакнат член

Може, условно.
    Screenshot_20230709-144335.jpg Screenshot_20230709-144344.jpg

The.E.T. and ЀѐЍѝ like this.
  6. МитеМен

МитеМен Истакнат член

МВР на ЕНЕР постави предлог закон со кој, меѓу другото, се предлага и личната карта да може да се извади по итна постапка, услов е да нема промени на адресата.

ЀѐЍѝ likes this.
  7. zence

zence Истакнат член

Каде се вади Уверение за државјанство и за колку време ? За упис на факултет треба според огласот, ама досега никогаш не сум вадела за децата. Нешто имаше ако на изводот од родени позади има печат , дека нетреба Уверение за државкјанство или грешка сум?

8. МитеМен

МитеМен Истакнат член

Уверение за државјанство се вади во МВР. Се вади веднаш. За третото грешка си.

zence and ЀѐЍѝ like this.
  9. quattro

quattro Популарен член

Во МВР се вади одма го издаваат. А пред скоро мислам дека може и online да се извади како што кажаа од Министерство за информатичко опшество.

zence likes this.
  10. pilence23

pilence23 Истакнат член

Здраво да прашам некој дали има информација ваква, поради гужви во Скопје со закажување термини за лични документи кои треба да ги сменам со мажачко презиме и нова адреса и плус да вадам пасош за прв пат на бебето, дали е можно да го сменам само презимето а да си останам на старата адреса и на детето да му извадам пасош во мојот град, што документи бараат за прв пат за дете дали само извод или и лични карти од мајката и таткото, зошто сопругот има лична карта во Скопје на адресата на која живееме. Се надевам добро го поставив прашањето дека е разбирливо

11. Anika55

Anika55 Популарен член

Бараат лични карти и присуство на двајцата родители. За другото не знам за да ти кажам со сигурност, ама мислам дека нема да може.

12. pilence23

pilence23 Истакнат член

Фала ти, претпоставив дека нема да може ако видат лични карти на две различни адреси, голема гужва е за лични документи во Скопје, јас не знам што ќе беше ова дури за на 13 септември има слободен термин ајде налет одмор ама ни возачка не можам да си извадам без нова лична карта

13. Anika55

Anika55 Популарен член

Да и ќе се зголемува гужвата. Закажи си сега, септември - септември, после најверојатно уште поголем хаос ќе настане (зашто нели сите граѓани мора да ги сменат личните документи до февруари).

14. pilence23

pilence23 Истакнат член

Оф леле фала ти на информацијата многу, ќе закажам кога тогаш морам да ги решам овие работи.

Anika55 likes this.
  15. Anya321

Anya321 Истакнат член

Dali osnoven krivicen sud vo Skopje raboti standardno vreme za kaznena/krivicna evidencija da izvadam i maticnoto vo madjari kinoto isto dali nekoj skoro vadel izvod dali raboti?

16. Fenix-James

Fenix-James Истакнат член

Има некој закажано онлајн деновиве за пасош?
    Бидејќи не ми дава слободен термин сите можни ги пробав

17. renata77

renata77 Популарен член

Jас не можам ниту за лична карта да закажам,утре одам во дирекција.:)

Личната карта пишува дека ми важи до 05.09,а се надевам до тогаш ќе имам поднесено барање за нова.
    Дали може некаде по институции(банки итн.) да ми направат проблем овој месец?

18. la.malparida

la.malparida Истакнат член

Ако не се заменат личните документи со Северна до 12 2 2024, дали ќе може после рокот да се аплицира за смена или ќе се плаќа некаква казна ако не се сменат на време? пишете кој знае точно како е

19. hristinan12

hristinan12 Популарен член

Колку време се чека за извод на родени поднесен онлајн? Стиснав дека ќе го подигнам од шалтер,со надеж дека ќе е побрзо така.

20. skyfly 5

skyfly 5 Истакнат член

Пред некое време средина на јули електронски закажав термин за пасош,лк и возачка добив датум за крај на септември но не добив мејл за потврда,
    Дали ми важи терминот?