Здраво, сакам да прашам доколку се смени улицата на адресата на која живеам што треба да однесам во мвр при вадење пасош? Дали треба некакво уверение од општината или не?
Мислиш доколку се смени името на улицата? Да, треба уверение од град Скопје. Барање се поднесува во барака 16 со имотен лист. Толку знам, јас лично не сум вадела. https://telma.com.mk/2023/06/18/po-...procedurata-udira-i-po-dzhebot-na-gragjanite/
Чисто ме интересира дали е можно ова: од лични причини имам желба да го сменам презимето, т..е. да го земам моминското од мајка ми, но она не го користи. Дали знае некој дали може?
Да, изгуглај постапка за промена на лично име. Под промена на лично име се подразбира промена на името ИЛИ презимето.
МВР на ЕНЕР постави предлог закон со кој, меѓу другото, се предлага и личната карта да може да се извади по итна постапка, услов е да нема промени на адресата.
Каде се вади Уверение за државјанство и за колку време ? За упис на факултет треба според огласот, ама досега никогаш не сум вадела за децата. Нешто имаше ако на изводот од родени позади има печат , дека нетреба Уверение за државкјанство или грешка сум?
Во МВР се вади одма го издаваат. А пред скоро мислам дека може и online да се извади како што кажаа од Министерство за информатичко опшество.
Здраво да прашам некој дали има информација ваква, поради гужви во Скопје со закажување термини за лични документи кои треба да ги сменам со мажачко презиме и нова адреса и плус да вадам пасош за прв пат на бебето, дали е можно да го сменам само презимето а да си останам на старата адреса и на детето да му извадам пасош во мојот град, што документи бараат за прв пат за дете дали само извод или и лични карти од мајката и таткото, зошто сопругот има лична карта во Скопје на адресата на која живееме. Се надевам добро го поставив прашањето дека е разбирливо
Бараат лични карти и присуство на двајцата родители. За другото не знам за да ти кажам со сигурност, ама мислам дека нема да може.
Фала ти, претпоставив дека нема да може ако видат лични карти на две различни адреси, голема гужва е за лични документи во Скопје, јас не знам што ќе беше ова дури за на 13 септември има слободен термин ајде налет одмор ама ни возачка не можам да си извадам без нова лична карта
Да и ќе се зголемува гужвата. Закажи си сега, септември - септември, после најверојатно уште поголем хаос ќе настане (зашто нели сите граѓани мора да ги сменат личните документи до февруари).
Dali osnoven krivicen sud vo Skopje raboti standardno vreme za kaznena/krivicna evidencija da izvadam i maticnoto vo madjari kinoto isto dali nekoj skoro vadel izvod dali raboti?
Jас не можам ниту за лична карта да закажам,утре одам во дирекција. Личната карта пишува дека ми важи до 05.09,а се надевам до тогаш ќе имам поднесено барање за нова. Дали може некаде по институции(банки итн.) да ми направат проблем овој месец?
Ако не се заменат личните документи со Северна до 12 2 2024, дали ќе може после рокот да се аплицира за смена или ќе се плаќа некаква казна ако не се сменат на време? пишете кој знае точно како е
Колку време се чека за извод на родени поднесен онлајн? Стиснав дека ќе го подигнам од шалтер,со надеж дека ќе е побрзо така.
Пред некое време средина на јули електронски закажав термин за пасош,лк и возачка добив датум за крај на септември но не добив мејл за потврда, Дали ми важи терминот?