Личности на кои сè им пречи и постојано „плукаат“ по сите

Discussion in 'Психологија' started by Snowflake99, Dec 18, 2022.

1. Snowflake99

Snowflake99 Истакнат член

Откако сум на породилно и повеќе време поминувам по социјалниве мрежи забележувам голем број личности што постојано имаат негативни коментари за се. Познавам вакви мрчатори и во реален живот, но на интернет како да ги има во огромен број. Дали интернетот и слободата да се напише се со еден клик придонесува за тоа или станува збор повеќе за нешто друго. Како да стана модерно да се плука и хејта по се. Се запрашав која е психологијата и што би придонело до ова некоја личност толку да сее наоколу негативна енергија и ништо да не и се допаѓа.
    Дали е склоп на карактер, менталитет или зад овие личности се крие исфрустрираност и незадоволство од сопствениот живот што се прикрива со негативни коментари за останатите?
    Дали познавате вакви личности и како се справувате со нив? Лесно може да се прекине контакт со некој токсичен познаник на пример, но што доколку е член од фамилија или колега од работа со кој мора да сте во контакт?

TheRGirl2, Ani93, JoyJoy and 12 others like this.
  2. en5

en5 Истакнат член

Според мене таквите се неисполнети со себе и со својот живот, сите други ги сметаат криви за тоа и се љубоморни на се околу нив.
    Тешко е да се избегнуваат кога ти се блиски и си приморан со нив да си во близина, но игнорирање е решението. Што помала блискост со такви, тоа е решението.

3. Celltica

Celltica Популарен член

Не, туку не е модерно веќе да се смешкаш и лице да правиш на глупостите на другите луѓе.
    Повеќе би бегала од такви фини мили со сите, отколку од овие "мрчаторите" кои уствари се многу поискрени. Првите многу веројатно исто мислат, само не го кажуваат на глас :)

4. Snowflake99

Зошто воопшто да се замараш со други луѓе, туѓи животи и што тие прават ако си среќен со твојот живот и со тоа ти што правиш? :)

5. Celltica

Celltica Популарен член

Пошто исто општество/зграда/работа/you name it делиш со тие :)
    Нереално е да мислиш дека можеш да имаш живот во бабл и ништо да не те интересира.

Tanjamm, Mrs. right and Peanut Butter like this.
  6. Snowflake99

Такви луѓе порано оговарачи ги викавме, сега модерни биле, океј...

7. Celltica

Celltica Популарен член

Уф демек сега никој никого не оговара во модерното време :D

Кога ќе прифатите дека СИТЕ се оговарачи и кога нема да ви е гајле за тоа, посреќни ќе сте :D

И малце некако смешно ми е демек другите се оговарачи, а јас сум топ. Демек ти не си оговарала некој во животот :D

8. Snowflake99

Се трудам да не осудувам никого и оговарање да ми е на минимум. Дури и да дојде таков муабет сакам да пресечам. Подобро ми е за својот двор да гледам отколку за другиот. Малограѓански ми е, а луѓе што само за други луѓе знаат да зборат секако избегнувам.
    Еве на пример не разбирам зошто луѓе за инфлуенсерки толку се замараат и се придава важност за нивен живот. Јас сум од тие што не следат никого од јавни фаци по интернет, не се замарам со такви работи 90% од времето и чудно ми е. Која сатисфакција се добива со оговарање и плукање?

JoyJoy, Осе, en5 and 3 others like this.
  9. Celltica

Celltica Популарен член

Добро, не следам ни јас никој од јавни фаци, не ме интересира жолта штампа, ама искрено не верувам во незаинтересирани за туѓи животи :) Баш од тие што од ништо не знаат да се пожалат бегам, пошто најчесто се многу понеискрени од овие мрчаторите :)

10. Snowflake99

Посреќни се луѓе што скоро ништо не допира до нив и си гледаат само за себе, а не за другите.
    Што ќе добиеш со мрчење, оговарање и замарање освен негативна енергија и негативни чувства во себе.

snegulka445, en5 and Anah like this.
  11. Celltica

Celltica Популарен член

Има нешто што се вика rant :D

12. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Staff Member

Мислам дека има разлика меѓу некој шо се му смета, мрчатор и генерално некој шо знај да е конфронтирачки ко ќе треба. Или некој шо некогаш сака издувен вентил.

Мрчатор можи да трпиш еднаш, два пати, пет. И после те цеди енергетски. И се оддалечваш за свое добро ако сакаш. Ако ти е роднина, не сте врзани. Секогаш можиш да се оддалечиш ако ти смета нешто. А ако некој само те конфронтира, најчесто за твое добро, можи да е "шамарот" шо ти треба. Имам разбирање за секој шо некогаш има издувен вентил ако уз оат не повреди никој со то.

А дека има некој шо нема барем еднаш оговарано - ако се лажиме. Ама не е то мрчаторство. :D

13. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Едно е озборување, а друго е хејтање. Да, луѓето оставаат негативни коментари секаде под објави на портали и тоа нема врска со озборување. Тие не озборуваат, туку се исмеваат со секоја можна мерка, со секоја можна политичка одлука, со секој политичар. Дури сум забележала дека не ги ни читаат текстовите, вестите, туку си оставаат лоши коментари. Ако веста е за нешто што се случило во странство, луѓето пцујат, навредуваат и споменуваат македонски политичари што нема врска со тоа што таму го пишува. Исфрустрираност мислам дека е во прашање. Јас не ни коментирам, не ни објавувам фотографии на социјални мрежи, а не ни следам инфлуенсери. Да не беше форумов немаше да знам име ниту на еден инфлуенсер.

И во реален живот има вакви кои сите ги нарекуваат „глупаци“, вакви, такви, но треба игнор. Мнозинството од граѓаните во Македонија се незадоволни од својот живот и само гледаат на кого да се истресат и да се ослободат од таа негативна енергија.

JoyJoy likes this.
  14. нина122

нина122 Популарен член

На кого му пречиме?

15. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Тоа се особи кои се незадоволни од себе, од својот живот, или кои имаат комплекс некој, па така го лечат.
    И јас јадам гомна, и критичар сум кога треба. Ама и мене ми сметаат особи шо пљукаат по шо стигнат.
    Као аман, не сте само вие
    На сите нешо ни смета, и мене некад ми иде усвет да фатам па шо

16. Ladybug98

Ladybug98 Популарен член

Имам таква колешка на работа. |(
    Цело време нешто и пречи и не е сработено како што треба. Оди по сите и само замерки и наоѓа по цел ден и се жали кај менаџерите.
    Сите знаеме дека не може никогаш да биде се перфектно и совршено, колку и да се трудиме и затоа само и менаџерите и климаат со глава и продолжуваат. Најстрашно е што ги знае сите правила па некогаш и на менаџерите им наоѓа замерки и им наредува :D И на крајот од денот ќе видиш дека уствари ништо не сработила туку ги контролирала останатите, вклучувајќи ме и мене.

Во моментов може да ме изнервира ама не и обраќам внимание затоа што знам што и да направам таква личност нема никогаш да биде задоволна. Тешко на тие дома што живеат со таква личност :D фала богу немам во близина некој таков мрчатор што ќе морам да го трпам.

JoyJoy, Snowflake99 and Tanjamm like this.
  17. Stella1111200

Stella1111200 Истакнат член

Јас мислам дека секој човек на оваа планета земја има изоговарано некој со својата најдобра другарка или некој близок.Не мора да значи дека сите свои блиски,другари,другарки или роднини треба да се оговараат, не, не го викам тоа ама дека сите барем 5 пати во животот сме рекле за некоја небитна личност или личност што ни вика само здраво како се облекла или нешто слично ( да не набројувам сега ) сите сме го тоа направиле. Друга работа е кога некој константно оговара и константно зборува за сите можни луге околу него. Тоа е веќе пореметување и јас не би сакала да бидам поврзувана со такви луѓе. Или на пример, кога сите трачеви низ градот ги знаат, зошто било кој имс потреба од нас да се распитува за сите можни и да знае се? Нема поента. Таквите луге немаат свој живот па го живеат животот на другите. Или “јас никогаш не би го тоа направила” ,а таа во реалноста 10 пати полоши работи има направено.

Beautiful Dreams and Tanjamm like this.
  18. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Ваквите луѓе се обично многу негативни.
    Не наоѓаат убавина во ништо.
    А маана ќе најдат на се, а всушност најнезадоволни се од самите себе си ама не сакаат да (си) признаат.
    Како ги викаа енергетски вампири?

19. Schmetterling88

Schmetterling88 Активен член

Eve jas kade sto odam na vezbanje, na pocetok sednav napred za da ja sledam instruktorkata po fitnes. Po nekoj mesec dojde edna zena( pravela pauza od vezbanje) i pocna na cel glas da vika deka sum i go zemala mestoto kade sto sedela. Nareden cas instruktorkata naljubezno me zamoli da se premestam zosto zenava morala da sedi tamu.

Vtoro edna druga nesto pik mi ima udreno, i celo vreme sto ne kazes nesto sto se stramis. I koga kratko kazav deka koga nemam sto da kazam si kutam, se navredi zenata. Na momenti se cudam koj ima tolku vreme da se bavi vo zivotot so vakvi banalni raboti.

Осе likes this.
  20. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Како што пишала Стела од погоре, јас познавам такво семејство. Новинари за озборувања да ги наречам. Цело време следат кој каде оди, што прави, кој колку пари има итн. Значи животна храна им е да ги анализираат туѓите животи и да даваат морален суд. Никогаш никого не пофалиле во животот, само ги критикуваат другите. Такво оптеретување е болест за мене. И не се задоволни од себеси, а со тек на време се уназадуваат многу, премногу.

Осе likes this.