имам сега еден тазе пример со таксист, ама не е лош примерот се враќам накај дома во 1 саат по полноќ и со едно такси мислам Пролет беше незнам точно не видов, ама ме мрзеше да вртам во некоја компанија и гледам овој млад дечко, колку мене отприлика и се качив....му кажувам каде и ми вика ...а извини вака незгодно ми е ама да те прашам....јас викам кажи што е?....и он вика абе да не знаеш колку заврши вечерва утакмицата во фудбал, дознав колку било на полувреме, ама за крајниот резултат незнам, а еве само девојчиња ми се качуваат во такси последниве 2 саати па неможам да дознаам колку завршил фудбалот јас пошто не гледам фудбал му кажав дека поима немам и така малце се посмеавме, па после фати да ми раскажува некои смешни приказни и случки што му се случиле и какви се луѓе возлел
Пошто не сум од голем град не користам такси многу често,а кога користам бирам обавезно убава кола хехе Имам една случка од пред неколку години кога бев со фамилијата во Поморие-Бугарија на одмор и не знаевме како да стигнеме до куќата каде што ни беа пријателите.Му ја дадовме адресата на еден таксист и ме рековме да вози па да го следиме.Тој почна да врти по улички ваму таму не возеше и на крај не донесе на истото место од каде што тргнавме.Ние всушност сме биле на местото,а тој не излажа и не вртеше низ цело Поморие за да не одере
јас и другарка ми секоја сабота си одевме со такси по дискотеки,ама човекот беше кукен пријател со нашите и секогаш го викавме и за одење дома,можеби во 3-4сабајле и он секогаш ни кажуваше дали имало гужва,кој му повракал в кола ама некогаш не испрашуваше со пиевте,имате дечковци,со праевте до 3 сат абе аман инаку не сум одела многу по такси,само со овај мрднатиов
Во Охрид ми се случувале многу ментални работи со таксистите После осмо одделение , татко ми ме прати сама за да научам да се снаоѓам утре сама кога ќе сум . Бев недела дена таму и ајде назад . Се качив во такси , до автобуската .. и почна да збори , а ти од каде си ? На работа беше овде? Викам не , далеку од тоа сум уште . Вика а каде беше ? Ми изгледаш на 20 годишна , и викам епа грешка си . Вика ако ти треба работа кажи , и викам не ми треба не фала. И ми зема 500 денари .. можда дека не ја прифатив работата што ми ја нудеше?
dusica pa dobro si pominala za razlika od moja rodnina koja ja zakrpi eden od skopskive taksisti so 1200den od nova zeleznicka do saem .taka pravat za zal plus ako te vidat od provincija ke ti go mavnat satarot ko nisto.istoto pravilo vazi i za strancite gi derat bez da razmislat
Lalezzz .. страшно безобразни се , колите хаос .. никакви услови.. Па и изгор се , за што ? Од железничка до саем колку може да има ? Ни 200 можеби не го знам тој предел . На што личи бе тоа ? Има ли негде кај што може да пожалиме ? За парите што ни ги зимаат ,за однесувањето ? Или слабо ..
neznam kade bi mozelo eventualno vo centralata na kompanijata pa moze nesto ke prezemat nekakvi merki,dali ke go isfrlat od kompanija ili paricna kazna a moze i da go isklucat 48saati sto ja znam ,treba da go prasam mas mi toj e taksista ali i tie ne se krivi gi razbiram do nekade.vozat so svoi vozila sto ke najdat-se trudat po celi denovi i noki za parce leb.ja neznam sto ne kupat ovie gazdive na kopaniive novi vozila pa da gi isplakaat posle ..haos luda drzava ludi taksisti dusica toa ti e bezredie koj sto saka prai
a realno kazano poveketo gi rentaat kolite ,nonstop defek ostanuvaat ,ni prijaveni ni videni ,bez klimi po ova vrukinive-i se poremetuvaat plus mesecna clanarina po 50evra i plackani plus za sitni pari ne znaes koj ke ti se kaci dali ke ti izvadi pistol noz ..i nivnoto ne e lesno no ne e seto ova pricina za da se postapuva necovecki
Дечки читам и се смејам. Возам такси за лиценцирана компанија, не е важно името, да не излезе дека правам реклама . * Срамота е таксист барем во лиценцираните компании да смрди на пот (зашто сите коли, а гледам во последно време и ДИФТАРИТЕ се климатизирани), да не е избричен, да има лоша фризура (за тоа казнуваат). * Колите барем во лиценцираните компании се измиени, средени, мираасаат убаво, зашто пред да почнеш со смена, колата се пере, чисти, средува итд, со еден збор се одружа, а тоа го плака фирмата, да си го задржи името, и да не изгуби клиенти. А во врска со ДИФТАРИТЕ, они си плакаат сами, па сега удрете математика зашто колите им се такви. * Во врска со цените, нема врска како се вози колата, единствено повеке куца таксиметарот, ако типот вози пополека, и наместо за 10 мин се стигне за 12 мин. Значи исти е дали ке се качиш во лиценцирана компанија или кај ДИФТАР. Единствена разлика е во тоа, што кај лиценцираните компании даваат фискална, и имаш некој документ, за цената која ти е наплатена. Ако мислите дека возачот од лиценцирана компанија ве краде, тоа едноставно може да се реши, фискална сметка, и во дирекција. * За приказните што ви ги кажуваат , од лично искуство гледам да не правам моабет со патник, не дека ми е забрането, туку гледам работата професионало да си ја завршам, а и патникот да не го замарам, ама разберете и вие, смена во ЛИЦЕНЦИРАНА компанија е 12 саати, па колку да не сакаш да заспиеш, самото време позади волан те убива, па уште ако е топло, те фати гужва некаде, или почне да врне, самата психа те уморува, и гледаш на секој начин безбедно да го однесеш патникот на бараното место. А да бидеш буден ке си отвориш прозор, ке си пуштиш музика (па секој си има свој стил на музика, тука неможеш да му замериш што слуша, ама можеш да му дадеш до знање за музиката), или едноставно ке биде замаран патникот . * Пуштањето на девојките..... Верувајте има и такви девојки кој сами си ја бараат белата, па сега ако возачот е очаен.... Пак ке напоменам, во лиценцирана компанија таквите случки се поретки, не дека некако ке ти забранат да збориш, туку кога 2-3 пати тој возач ке биде пријавен во централа, има некој што не сака да биде нарушено името на компанијата, и возачот ке биде санциониран (најверодостојно би бил парично казнет, или уште полошо), додека кај ДИФТАРИТЕ, и да го пријавиш, сите си возат со нивни коли, и мала веројатноста дека ке биде санциониран, и да биде санциониран, како би го казниле. Како и да е, и кај едните и кај другите, сепак возачите сме живи суштества, и со господ напред кај кој возач ке се качите, или каков патник ке ви се качи
порадо ќе пешачам одколку да се качам во такси е никад више мајке ми колку ли мразам кога некултурно пцујат по колите а и самите не се добри шофери и кога немаат ориентација за простор глупавиот ме шеташе низ цел град , и не ме слушаше кога му давав инструкции иако не знаеше ,на крај завршивме на сосема друго место платив дупло пари и пешачев 3 километри во зима на снег ..
Значи после следново останав без текст. Срав ми е веќе да се качам во такси. Текстот е преземен од А1 Башка се работи не за див, туку за таксист од КОМПАНИЈА
Се качив еднаш со еден ... По некое време ми вика да ти кажам нешто да си знаеш за овие таксисти тука.. Млади се неискусни никакви деца се .. Не верувај им многу и не качувај се секаде А друг па ме возеше едно 5-10минути и кога стигнав таму каде што требаше вика: Ама муабет си направивме (цело време траевме).. Бог да чува што јас муабет требаше со него да направам
Насловот на темата веднаш ме потсети на еден таксист (воедно и газда на такси компанијата) кој опрвдано ја носи титулата најлош таксист во градот! Типот се караше со сите што влегувааа во неговот такси... Се има карено со патниците бидејќи силно ја треснале вратата, со други пак се скарал бидејќи му фурело во колата (оти вратат не била убаво затворена), со трети пак се расправал ако почекал 5 минути пред куќата... секогаш имаше причина да се расправа со патниците! Моја случка со него ме натера никогаш, ама никогаш да не му влезам у неговата кола, поточно таксистот ни се развика мене и другарките оти сме му ги замаглиле џамовите со дишењето! Ни вели ,,што сте се раздишале ма вие,прозорците се замаглија,, и почнува расправија... И не беше мајтап, туку почна да пцуе, да се нервира, трагедии... Си помислив ,,ненормален психопат,, и за среќа никогаш повеќе немав ксмет да се возам со неговата такси кола!
Аи каква тема! За таксисти би можела цели фермани да напишам. Ама пак ко за чудо негативни случки имам минимум, возењето со такси ми е скоро секогаш забавно. Какви се прикаски нема да ви изнакажат, ќе ја претресат со вас семејната историја до 5то колено па се до политички ситуации во земјава, нормално. А чат пат во недостиг на интересни теми ќе дознаете дека во Радишани дента не работел некој семафор, или дека бензинот поскапел, или дека времево пак заладува. Реченици на кои не можеш никако поинаку да изреагираш освен со едно скромно „Ахам, да.“ Еднаш ама ептен се изнервирав заради еден таксист. Патував со стомачни проблеми, ај да не ви кажувам каков армагедон ми се случуваше во цревава. Стигнувам на автобуска и трчам јас да фатам такси, не гледам ни дали е ден ниту ноќ. И кој ѓавол ме натера да послушам еден од оние таксисти кои правилно на автобуска се дерат „Такси девојче!“ Јас се дерам „ДААААА!“ Влетувам и му кажувам каде и уште му кажувам по кој пат да тргне за да ги избегне најголемите гужви. Стигнувам и типов ми вика - 250 денари. На сета мака успеав трезно да размислам, си викам ја мајката до Визбегово да не му реков на овој да ме носи?! Викам, како бре 250?? Го гледам дека веќе некако чудно ме гледа и со страв ми вика, не де - 150 мислев. Викам, молам?? Па до овде преку сила може да ме фати 70! И ова човечево ми вика „Ооооо па ти не си провинцијалка! Епа 70 тогаш!“ Е тука ми скисна веќе и асално му свикав како не му е срам да дере луѓе кои не се од овој град! Што има везе од кај сум, се дерам јас - нели како Миле на Тошка, сеееељачиште едно (уште ова ми фалеше да му свикам) На сета мака како успеав да соберам сили да се карам со него не знам, ама собрав. Во одбрана на сите излажани луѓе кои платиле повеќе отколку што требале! Абе супер се таксистиве, само би апелирала да јадат помалку ќебапчиња и да ја луфтираат од време на време колата. Ах да, и да го запознаат Скопје малку подобро. Да не биде работава, ти му викаш до Лудница (нали, кафулево) а он забегал за Бардовци. Кааааааде бе ме носиш? Па рековте во лудница! Ете, возам натака!
Често патувам и тоа на подолги релации. Секогаш сум товарена до гуша. Е, ми се гади од таксисти, посебно од тие помладите кога не сакаат да ми помогнат со куфери. Ај на стар таксист ќе му опростам. Штета што не се родив коа џентлменството беше во ек. Има еден умоболен што скоро секогаш заминува пред да ја затворам вратата. Али е од компанија, често пати ми се погаѓа тој кога нарачувам такси. Тоа е..