1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

МПЦ бара верниците да се откажат од практикување јога

Дискусија во 'Религија' започната од Lady Phoenix, 26 јуни 2015.

1. Mikha4

Mikha4 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2018
    Пораки:
    1.899
    Допаѓања:
    6.268
    Баш дека треба да сме секуларна држава, треба црквата да не ги ужива сите привилегии кои ги има во општеството, особено кога се гледа дека не се тоа што се претставуваат.
    Според нашите економски и даночни регулативи, штом имаш тарифник/ценовник постои неприкосновен елемент на економска активност со цел профит и според сите прописи како организатор на таа активност си должен да плаќаш даноци, како и сите други граѓани.

На staycalm, daylight и Feminka22 им се допаѓа ова.
  2. ♤the girl&

♤the girl& Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јануари 2022
    Пораки:
    271
    Допаѓања:
    271
    Ова како кај нас оџата вика слушајте што кажувам јас , ама не правете тоа што го правам јас , хахаххаха која брука е

3. ♤the girl&

♤the girl& Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јануари 2022
    Пораки:
    271
    Допаѓања:
    271
    Ова како кај нас оџата вика слушајте што кажувам јас , ама не правете тоа што го правам јас , хахаххаха која брука е

4. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.392
    3D1C8C9A-3AE2-435F-A97B-04DCFD6AF6CA.jpeg
    за данок на имот се ослободени
    За свеќи итн што оставаме се исто ослободени
    071468B5-8A78-42F5-8158-99E90FC6305F.jpeg
    А приход од работење.Да треба да плаќаат

На WildMk му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Mikha4

Mikha4 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2018
    Пораки:
    1.899
    Допаѓања:
    6.268
    Точно така.

Кога ќе ставиш услуга на ценовник, тоа веќе не може да биде донација или било што друго наведено како активност на непрофитна организација.

На WildMk и Feminka22 им се допаѓа ова.
  6. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.392
    У право си била.Ова студирам, па ме натера да прогуглам.
    1B24D564-46CB-4147-9ABC-CD507FBCBE06.png
    они СЕ непр. организации
    Али
    B668BD94-B14C-45B3-82FD-08A0158FC162.png

7. blueeparadise

blueeparadise Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    3.736
    Допаѓања:
    6.729
    Мене делот што не ми е јасен.. Еве, по некоја логика, христијанството забранува практикување на јога заради обожување и повикување на тие некои нивни божества. Но, доколку постои само еден Бог на светов (според библијата нели), и ниеден друг Бог ни божества не постојат, како тоа ги повикуваат и прават некоја штета (нешто што не постои)? Не сум иронична, озбилно прашувам.

И јас сега можам да седнам и да почнам да повикувам еднорози и да викам, нека силата биде со вас, о колку ве обожувам, но нели еднорозите не постојат и како и да е ништо нема да се деси, нели..

На MissChievous, Lotus Girl, theowndemon и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. KittyAgnes

KittyAgnes Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2021
    Пораки:
    918
    Допаѓања:
    1.369
    Па според библијата постои еден вистински Бог, е сега тоа значи дека постојат и мнг други различни духовни enteties како демони, ангели значи позади нашиот материјален свет има и духовен свет. Библијата ги нарекува нечисти духови и тие постојат да ги заматат очите на луѓето и да ги одалечат од Бога и вистинскиот пат.

На sonuvana, Feminka22 и blueeparadise им се допаѓа ова.
  9. blueeparadise

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    3.736
    Допаѓања:
    6.729
    Пак не ми е јасно. Значи тие нивни божества всушност постојат, ама не се божества туку се демони? Па нели не постојат in first place, како може да се демони? Не исмејувам, стварно пробувам да најдам некоја логика, зошто како што кажав јас сега можам да му се поклонувам на пенкалово, и тоа божество ли е, демон, нечист дух? Може да повикувам еднорози, но тие не постојат и што корист/штета од тоа?

На theowndemon му/ѝ се допаѓа ова.
  10. KittyAgnes

KittyAgnes Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2021
    Пораки:
    918
    Допаѓања:
    1.369
    Мене не ми е јасен твојот пример со пенкалото и еднорозите:D да да пробам да поедноставам ако си верник веруваш во пишаниот збор на светата книга. Ако си христијанин веруваш во библијата, ако си хинду веруваш во бахван гита (ако се вика така) ако си хинду веруваш во мнг божества и практикуваш нивни обичаи ако си христијанин и го прифакаш Исус како твој спасител тогаш веруваш во неговиот збор, значи се тргаш од практикување јога и мантри бидејќи тоа е поврзано со друга религија, но ако ги применуваш вежбите чисто физички и редовно идеш во црква се причестуваш најочигледно е ок.

Yoga is a traditional Hindu philosophy and ascetic discipline, that involves connecting with the spiritual realm. Hindus hope to attain a higher sense of self-awareness and aim to be free from all different desires. Yoga traditionally has included mantras, unique breathing control, meditations, and the adoption of specific bodily postures.
    Can Christians do yoga? Yes. However, Christian yoga can be both safe and unsafe. Yoga can fall in either category, depending on how it is executed. Yoga can be safe when the only aspects involved are physical exercises such as stretching, flexibility, and muscle strength. However, yoga can also be dangerous when participating in any kind of spiritual activity. Some examples would be repeating chants and meditating on anything other than the Lord.

Можда е добро да ги прочиташ двете свети книги и сама да дојдеш до заклучок и да побараш разговор во црква со свештеник, мнг поубаво ќе ти објасни од мене

На sonuvana, Feminka22 и OmilenataZaNego им се допаѓа ова.
  11. blueeparadise

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    3.736
    Допаѓања:
    6.729
    Добро, нема врска очигледно не се разбираме, јас едно зборам, ти друго ми одговараш. Еднорозите и пенкалото беа пластичен пример, една паралела чисто правев за поубаво да ја доловам поентата.

А јога и медитации мене како и да е не ме занимаат.. Нит сум правела, нит ќе правам.

12. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.813
    Допаѓања:
    80.646
    Во Библијата се спомнуваат некои имиња како божества, односно луѓето ги сметале за божества. Пример Велзевул, бог на злото. Во преводот јас што го читав беше напишан како началник на злото. Па кога Исус вршел чуда, дел од луѓето не верувале дека е Син Божји туку дека чудата ги прави со помош и силите на Велзевул.
    Стои и фактот дека луѓето самите можат да си замислат и да си створат бог. Тоа е погрешно. Или да припишуваат моќи на некој или нешто што реално ги нема, како примерот со пенкалото и еднорозите. Затоа, има една молитва наречена Символ на верата. Во неа стои во што, во кој Бог веруваат христијаните. Седржител, творец на небото и на земјата, на се' видливо и невидливо, Бог кој го створил Исус Христос и од кој исходи Светиот Дух. Целиот Символ на верата е во спојлер.
    Верувам во Единиот Бог Отец, Седржител, Творец на небото и на земјата, и на сè видливо и невидливо;
    И во Единиот Господ Исус Христос, Син Божји, Единороден, Кој е роден од Отецот пред сите векови; Светлина од Светлина, вистински Бог од вистинскиот Бог, роден, нестворен, единосуштен на Отецот, преку Кого сè станало;
    Кој заради нас луѓето и заради нашето спасение, слезе од небесата и се воплоти од Светиот Дух и Марија Дева, и стана човек;
    И Кој беше распнат заради нас во времето на Понтиј Пилат, и страдаше и беше погребeн;
    И Кој воскресна во третиот ден, според Писмото;
    И Кој се вознесе на небесата, и седи оддесно на Отецот;
    И Кој пак ќе дојде со слава, за да им суди на живите и на мртвите, и Неговото царство не ќе има крај;
    И во Светиот Дух, Господ, Кој живот твори, Кој исходи од Отецот, Кој со Отецот и Синот е почитуван и славен, и Кој говорел преку пророците;
    Во едната света, соборна, и апостолска Црква;
    Исповедам едно крштение, за простување на гревовите;
    Го чекам воскресението на мртвите;
    И животот во идниот век. Амин.
    Убава молитва со која јасно се исповеда верата. Ако веруваат во нешто друго или во друго божество, тогаш не се христијани, застраниле од својата вера.

Последна измена: 29 јануари 2022
    На sonuvana, Reina.Gitana, Feminka22 и 2 други им се допаѓа ова.
  13. blueeparadise

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    3.736
    Допаѓања:
    6.729
    Може ли да ми пишеш ЛП, зошто јас не можам? Покрај ова, сакам да те прашам уште некои работи па да не бидам оф топик.

14. daylight

daylight Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    3.252
    Допаѓања:
    4.309
    Не сите христијани ја прифаќаат Библијата како конечен духовен авторитет.
    За мене на пр. тоа е Христовата објава наменета за луѓето на денешницата: Ова е Мојата Реч Алфа и Омега.
    Правилно насловот на санскрит, древниот индиски јазик на кој е напишана истата, гласи: Бхагавад Гита. Тоа бх е тнр. експлозивно Б кое како глас не постои во македонскиот јазик, па полесно е да се изговори едноставно Багавад Гита (без х) што во превод значи Божјата Песна. Делото претставува филозофско-религиозен дијалог помеѓу воинот Арџуна и неговиот пријател Кришна непосредно пред битката кај Курукшетра. Но таа е само дел од многу пообемен еп: Махабхарата или во превод Голема Индија. Меѓутоа поради специфичната содржина и значење, Багавад Гита честопати се издвојува и печати како засебна книга. Хиндусите покрај Багавад Гита имаат уште многу други списи на кои се повикуваат - четрите Веди, Упанишадите, Пураните и тн. а кои поедноставено збирно се нарекуваат ведски списи (списи на знаење).
    Низ просторите на поранешна Југославија најмногу ја имаат популаризирано следбениците на една ваишнавска верска заедница - Меѓународно друштво на свесноста за Кришна (популарно наречени Харе Кришна движење). Тие меѓу другото не би се согласиле со констатацијата дека хиндуизмот е многубожечка религија и имаат своја теолошка аргументација за тоа, а вежбањето јога онака како што повеќето ја сфаќаат (спортско хоби) воглавно го сметаат за губење време.
    Со првиот дел се согласувам, но со вториот не. Имено ако сте православни во тој случај вие давате согласност со учењето на православната теологија која вели дека тоа не е во ред и бара од своите верници да се откажат од тоа. Ако не ви се допаѓа, вие секако можете да се откажете од православието, и да си практикувате тоа што сакате - никој не ви брани во денешно време.

За мене како некој што го прифаќа Христос како единствен спасител, а не е православен, не е проблемот што станува збор за друга религија. Имено во сите религии има делови од вечната вистина, туку дека при одредени практики човек се поврзува со енергетски полиња кои не се во хармонија со божествените струи. Долгорочно гледано тоа може да доведе до душевни или телесни последици било во текот на овој или некој друг живот. Тоа не е некаква казна, туку едноставно последица од погрешното разбирање и несоодветно работење со невидливите сили.

Христос, спасителот на сите луѓе и души, во повеќе наврати има предупредувано за тоа во божествените објави преку Неговата денешна пророчица - Габриеле (од Германија). Врз основа на тие објави настана книжето „Опасност од источните “учители“„ (на македонски издадена како „За источните учители„).
    Онлајн ја наоѓам само на англиски, кој сака може да го прочита и да се информира околу проблемот со источните спиритуални практики: Dangers of Eastern Masters

Не мора да значи дека не се христијани, туку тоа само значи дека не се православни христијани. Има христијани кои не веруваат дека Бог дословно го создал материјалниот свет, туку дека тој е последица од отпаѓањето од Божјото духовно небесно царство (богомилите, манихејците, Универзален живот и тн.). Интересно е дека ова видување го изнесува и црногорскиот православен владика Петар Петровиќ Његош (19.век) во неговото дело Луча микрокозма. Исто така не сите христијани веруваат во телесно воскресение ниту во натприродното зачнување на Исус (ебионитите, мормоните и тн.).

На Angie1432 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.813
    Допаѓања:
    80.646
    Опфаќаш секти и ерес овде.

16. daylight

daylight Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    3.252
    Допаѓања:
    4.309
    Според православната теологија можеби е така... Реално и православието е едно од многуте секти (следби - лат.sequi/секви/ следам) во христијанството. А зборот ерес изворно значи избор (од старогрчкото αἵρεσις/хаиресис/) а луѓето имаат од Бога дадено право на избор и тоа треба да се почитува.
    Она што го велам е ако е вашиот избор православие, тогаш практикувајте православие и баталете јога. Ако е вашиот избор јога, тогаш баталете практицирање православие бидејќи едно со друго не одат.

17. deskarada

deskarada Форумски идол

Се зачлени на:
    3 декември 2011
    Пораки:
    1.950
    Допаѓања:
    31.477
    Чек ова е озбилно?
    Ваква тема имало?
    Не ми се верува.
    Првин нека се откажат од чиповите и од пари дерење на народот и на секое поскапување како в продавница.
    Тие ќе ми кажат јас дали јога да практикувам или не.
    Шо се не ќе му текни.

На Mikha4 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Shia

Shia Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2017
    Пораки:
    241
    Допаѓања:
    481
    Затоа што христијанството не е толерантна религија, а тоа ни е прикажано уште од нејзиното појавување во минатото.

Карактеристична црта на старите политеистички култови е нивната толерантност, додека современиве монотеистички религии како христијанството силно се спротиставуваат на мешање со други догми и нивно признавање.Со појавување на христијанството се извршило моќно влијание врз верските традиции кои претходеле, божествата и боговите биле спуштени на ниво на смешни суштества, ацтечката литература била уништена од католичката црква и речиси биле избришани останатите литературни традиции, а во среден век во Европа христијанството наместо со збор се ширело со горење на клада.

Последна измена: 30 јануари 2022
    На asdas и Mikha4 им се допаѓа ова.
  19. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.392
    Знаеш шо е религија а што култ?
    м?

20. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.302
    Како и според сите монотеистички религии.
    Само прашање е кој-како си ја практицира вербата во тој единствен Бог, кој за чудо.. кај сите тие религии е различно интерпретиран.

И кој е вистинскиот?

1.jpg

*I'm Rastafarian btw :smoke:

На Mikha4 му/ѝ се допаѓа ова.