1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

МПЦ бара верниците да се откажат од практикување јога

Дискусија во 'Религија' започната од Lady Phoenix, 26 јуни 2015.

1. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.391
    Господ

На littleflower му/ѝ се допаѓа ова.
  2. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.301
    Ако верува во него и ако верува дека тоа е грев.

А не веруваме сите исто...

На crimson и Indiegurl им се допаѓа ова.
  3. littleflower

littleflower Популарен член

Се зачлени на:
    20 февруари 2012
    Пораки:
    712
    Допаѓања:
    1.486
    Ако си православен христијанин и ја практикуваш правилно (не навлегувам во објаснувања тука) христијанската вера, нема воопшто потреба МПЦ да ти каже дека не треба да навлегуваш во источни филозофии и медитативни активности. Сам ќе си знаеш. Се што ти е потребно духовно, ќе го црпиш од непресушниот извор на христијанството.

На _Schmetterling_ и sonuvana им се допаѓа ова.
  4. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.880
    Допаѓања:
    23.447
    Па само доволно е да не веруваш и да не практикуваш ништо од неа за да се рече дека си одвоен:D

За брак пошо преку општина иде тоа и законски делите некои работи (право на осигурување, имот старателство итн), мора после судија да те двои. Во црква не потпишуваш ништо, немаш законска обврска да останеш верник.

На Таа сум де му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Orthophill

Orthophill Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2012
    Пораки:
    1.917
    Допаѓања:
    4.684
    Може точно да ми пишете што ве интересира? Открстување или развенчување?

6. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.391
    Открстување.Види на 13та страна муабет на Кити и Мика за да сфатиш

7. Orthophill

Orthophill Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2012
    Пораки:
    1.917
    Допаѓања:
    4.684
    Значи открштевање нема... Зашто нема второ крштевање. Едно е крштевањето. Ако некому толку му смета крштевањето може да побара да биде анатемисан - екскомунициран, односно да му биде забрането примањето на сите свети тајни и обреди, но тоа е ептен без врска. Никому со сила не се наметнува примањето на светите тајни.
    Од друга страна, нашиот Отец Небесен и Мајката Црква во секој момент го чекаат враќањето на откажаните синови и ќерки. И тоа е главната причина што не постои открштевање. Зашто може некој да сака да биде открстен, но после да му текне да се врати во Црквата. Како што пишав претходно второ крштевање не постои.

На KittyAgnes и Feminka22 им се допаѓа ова.
  8. KittyAgnes

KittyAgnes Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2021
    Пораки:
    918
    Допаѓања:
    1.369
    Ти благодарам за убавава вест стварно не знаев, има голема смисла/вистина пишаново,
    Бог е голем:l:

На Orthophill му/ѝ се допаѓа ова.
  9. sonuvana

sonuvana Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2016
    Пораки:
    1.280
    Допаѓања:
    2.814
    Оној кој со сето свое срце верува во Христа, знае дека јогата е погрешна за него.
    Го насетував тоа уште кога бев декларативен верник само, а сега кога се молам за трошки Божја милост и се трудам да се исправам секој ден од почеток , никаква дилема во врска со јогата и немам.

Можеби некој верник би ме демантирал, баш би сакала да чујам искуство на спој на јога и православна пракса.
    Погоре убаво е објаснето од членки зошто е тоа неспојиво.

Тоа што на многумина им е проблем се што изјавува МПЦ, нема врска со суштината на темава.
    Впрочем и не треба да ве засега...тие што ги засега ќе послушаат или не,во зависност од степенот на верата која ја имаат.

На Anah, littleflower и KittyAgnes им се допаѓа ова.
  10. Таа сум де

Таа сум де Активен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2021
    Пораки:
    101
    Допаѓања:
    201

Чек малку.... сега ме збуни:wasntme: ако сакам да се разведам значи да го барам попот што не венчаше ....матичар...поп...Сериозна си со ова или....
    Немам ништо против религии ,и самата сум крстена и венчана во црква и децата ми се крстени..
    Не дека ми значи сето тоа,
    го направив ради традиција ...ете така требало.
    Ама ако сакам да се разведам од маж ми 100 попови нема да можат да го спасат.
    И она со демоните...од поп со џип и што се ѕвери по жени додека чита молитви има ли поголем демон:rofl::rofl::rofl:
    Зарем православието не налага скромност?

На Mikha4 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Таа сум де

Таа сум де Активен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2021
    Пораки:
    101
    Допаѓања:
    201
    И што има МПЦ да бара да не се практикува јога....МПЦ ли ми ги храни децата и плаќа сметките па и ќе ми налага што да практикувам а што не.

На Just.do.it, Indiegurl и Mikha4 им се допаѓа ова.
  12. Spro

Spro Активен член

Се зачлени на:
    27 март 2022
    Пораки:
    108
    Допаѓања:
    127
    И ние Јогистите бареме да се одказат поповите од скапи џипови, швалерисување, превисоки плати, многу привилегии

На Indiegurl, sj *O*, bertold и 3 други им се допаѓа ова.
  13. Anah

Anah Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    634
    Допаѓања:
    1.386
    Секој вид на јога не е пожелен од аспект на христијанство но мислам посебен акцент се става на хата и кундалини јога.

14. Spro

Spro Активен член

Се зачлени на:
    27 март 2022
    Пораки:
    108
    Допаѓања:
    127
    зошто е непожелен?

15. Anah

Anah Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    634
    Допаѓања:
    1.386
    Немам баш навлезено во таа тематика но знам дека поврзано е со хиндуизмот, религија која што се коси со христијанството.

16. Spro

Spro Активен член

Се зачлени на:
    27 март 2022
    Пораки:
    108
    Допаѓања:
    127
    Пластично ке ти објаснам... Целта на Јогата е да имаш добар трансвер на енергија низ телото, енергијата ја примаш преку енергетските центри или Чакри, секој има 7 чакри кој се распоредени од врвот на главата, до центарот во мегуножјето... Иделано избалансирани чакри имаат Јогистите и уште некој други кој не би сега да ги спомнувам не е местото... Секоја чакра е одговорна за енергетско полнење на одредени органи...
    Е сега кај е проблемот... Проблемот кај МПЦ; СПЦ и други ПЦ е таму кога добро ке ти проработи Ц6 чакрата која е позната и како Чакра Ајна или ТРЕТО ОКО... Кога таа чакра работи добро осетот,интуицијата, вистинското за себе го приметуваш многу добро, и тешко кој би можел да те манипулира... Верата е измислена за да манипулира со народот, затоа Јогистите не ги сакааат затоа што како се шири мудар народ помалку имаат можност да те возат како што ке им текне на нив...

На Hecate, Mikha4 и mal.ecka им се допаѓа ова.
  17. Anah

Anah Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    634
    Допаѓања:
    1.386
    Мислам дека си во заблуда, но секој со своите убедувања...
    Ако си прешол на другата страна има време пак да се вратиш назад.

18. Spro

Spro Активен член

Се зачлени на:
    27 март 2022
    Пораки:
    108
    Допаѓања:
    127
    Јас сум Христијанин, крстен сум во Црква, почитувам празници имам свој именден и не сум прошол на никаква страна така одлушиле мојте родители така терам... Само сега сум свесен, а знаеш ли што значи зборот СВЕСЕН

На Mikha4 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Anah

Anah Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    634
    Допаѓања:
    1.386
    Знам на што мислиш, не верувам во таа филозофија.

На WildMk и Spro им се допаѓа ова.
  20. Spro

Spro Активен член

Се зачлени на:
    27 март 2022
    Пораки:
    108
    Допаѓања:
    127
    ЈАС не можам да те убедам, да поверуваш затоа и сите не сме исти на оваа планета јас не велам дека мојата теорија е исправна и точна за тебе, знам дека ЈАС сум свесен за својте постапки...
    Децата како најчисто, неискварено суштество последен збор што го учат е зборот ЈАС...
    Кога ке го почуствуваш Јас во себе, и кога ке почнеш да размислуваш првенствено за ЈАС, а не за ТИ,ТИЕ тогаш ке сватиш дека си на права страна која и да е... Се надевам дека си пронајдена личност во своето ЈАС