Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Мажите станаа жени, а жените станаа мажи

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Tanjamm, 27 февруари 2017.

1. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.728
    Допаѓања:
    45.620
    И не само срам,па треба да се има осет и чувства спрема некој кој работел цел ден
    Мене би ми сметало да работам а мм да нема направено ручек,макар јајца да има испржено
    Значи да се разбереме
    Ова го зборувам лично за себе
    Не осудувам и почитувам туѓи мислења :!:

На black-angel, cheerleader и Anon им се допаѓа ова.
  2. MilaP

MilaP Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.150
    Допаѓања:
    53.147
    Во право си дека распределба на обврските треба и мора да има за сите што живеат во заедница.
    Но членката не даде пример за секојденовност туку за нешто што се случува понекогаш.
    А верувам дека секој има моменти кога е дома ама ете не му се фаќа ништо низ куќа.
    Не го сметам тоа за непочитување.
    Затоа разбирањето,слогата а после љубовта е најважна во заедничко живеење,без разлика дали се во брак или врска.

На Ketchup, bittersweet, Annath и 3 други им се допаѓа ова.
  3. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.758
    Допаѓања:
    145.221
    Охоо тука дискусија за мене.
    Прво фала што се грижите за маж ми. И двајцата сме ви благодарни. :D

Прво тоа не се случува секој ден, сакав само да споделам пример колку маж ми е флексибилен околу домашните обврски.
    Ако мислете дека го почитавам сопругот ваше мислење. @Mari* можеш слободно да ме означиш да знам дека се однесува за мене. Два пати си посочила едно исто.:)

Дома сум, и имам голема помош и од моите и негови, ама некогаш и мене ми доаѓа преку глава од тој чаробен круг секој ден.Секое утро едно та исто.Стани си раздигни, легни си.
    Имам право на одишка и јас.
    Ако еднаш во неделата сам си спржи јајце или направи нешто набрзина нема да му падне круната. Ама тоа не значи дека јас сум недомаќинка или не го почитувам како што велите нели.
    Садовите не сум ги трупала јас цел ден, па да чекам да ги мие, заеднични се. Додека се мота во кујна ги реди во машината, тоа го правам и јас додека готвам.

На CameliaMiller, Ketchup, bittersweet и 4 други им се допаѓа ова.
  4. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.862
    Допаѓања:
    325.852
    Какви буквалисти сте тоа е страшно

На CameliaMiller, Ketchup, Annath и 2 други им се допаѓа ова.
  5. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.692
    Допаѓања:
    134.924
    Тaкa пoстaвенo е веќе пoинaку, иaкo пoследните реченици бoдaт oчи. Дaли зa тебе не би билo нaвредa дa пaртнерoт ти кaже -не јaдaм/пијaм/кoристaм струјa/вoдa сaмo јaс, пa зoштo сaмo јaс би мoрaл дa плaќaм?

На Mari* му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Nausicaa

Nausicaa Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2013
    Пораки:
    3.441
    Допаѓања:
    20.036
    @Anon,
    да расчистима една работа, јас не сум ничија измеќарка. Еден кога, кога ќе се мажам (ако се мажам!) јас планирам да бидам сопруга, еднаков партнер во бракот. И тоа јасно и гласно си го кажувам. Не се подметнувам како домаќинка за да прелажам некој да ме ожени. Планирам да чистам и готвам, ама планирам и да шетам, да читам книги и да гледам филмови. Ако нешто не му е по воља, не му е доволно чисто, или не му се јадат јајца за ручек, како што сме се земале, така може и да се разведеме. Јас никого не приморувам да ме сака или да биде во брак со мене:)

Туку тоа што многу ме интересира, кога би била обратна ситуацијата, ти да си дома а жена ти да е таа која работи, дали ти би ги превземал сите обврски на себе. Искрено? Чисто сумњам ;)

@Bridget,
    единствени луѓе кои јас ги знам што подолго време работеле 6 дена неделно по 12 сата беа оние кои отидоа на „печалба“ во Дубаи. Ама Фемина не би била Фемина, ако една хипотетичка ситуација не се доведе во екстреми за се долови поента. Бидејќи и сама пиша дека даваме примери од секојдневието, ете, јас во близина немам ниеден таков пример каде некој оди на работа 6 дена неделно по 10-12 часа. Оние кои јас лично ги знам, а се вработени, имаат 8 часовно работно време, еве нека биде и 9 часа. Точно, се случува некогаш да треба да останат дополнително после работа, ама тоа не е секој ден. А ако на некого му се толку потребни пари за мора да работи две смени на работа (или да се нафати на такво турбо работно темпо), тогаш партнерот дома секако не може да си го дозволи луксузот да седи дома и да чека работа по струка ( :wasntme:) туку ќе работи што ќе најде. И на крајот од денот, кога и двајцата се капнати, кој е тој кој ќе чисти?

Односно, ќе се корегирам. Познавам неколку такви фаци кои дома не се прибирале по цели денови (татковци на другарки) ама станува збор за адвокати, доктори и бизнисмени. Има потреба да напишам дека дома им доаѓаа жени за чистење?

пс.
    Сега ве чекам да напишете како ем невработена, ем мрзлива, па уште бара од мажот да и плати и жена за чистење. Абе, принцеза :makeup:

Инаку, темава е чувствителна и нема да ме изненади некој да ја доживее лично. Некоја може ќе се навреди од моето „измеќарка“, јас може да се навредам од тоа „жртва“ (зошто Господ знае колку cv сум праќала за работа, и сум се нафаќала да работам за беспари и џабе, еве ме повторно дома). Секој си знае што си бара од животот и секој си знае кои му се болните точки. Се додека сме искрени спрема себе и другите, погрешни избори не постојат. Жртва, измеќар(ка), битно да сме среќни :)

На Purelove92, CameliaMiller, Ketchup и 9 други им се допаѓа ова.
  7. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.692
    Допаѓања:
    134.924
    Знaчи aкo мaжoт е пoслoбoден и рaбoти дoмaшни рaбoти тoгaш тoј е мoдерен, емaнципирaн, фер, мaж зa пример. Акo е женaтa, тoгaш е угнетенa дoмaќинкa?

На black-angel, cheerleader, Daydream и 4 други им се допаѓа ова.
  8. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.758
    Допаѓања:
    145.221
    Бриџит ти велам заеднички се.
    Никој ништо не му наредил, го прави со своја оти мисли дека е правилно. Оти е така воспитан.

И парите кои ги печали се заеднички, па и сметките.
    Кога ќе имам и јас примања, тогаш ќе ги плаќаме двајцата.

Моментално ситуацијата е ваква, можеби ќе дојде ден кога се ќе се промени за 360.

На CameliaMiller, Ketchup, Nausicaa и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.692
    Допаѓања:
    134.924
    Не велaм јaс зa утре, збoриме зa сегa. Oти и дa се сменaт улoгите мoјoт стaв oстaнувa ист. Тoј штo е без рaбoтa требa дa ги превземе oбврските дoмa, или бaр нaјгoлемиoт дел. Дaли е мaж или женa, сееднo. Не рече ти декa тaњирите зaеднички се, туку и негoви, oк истo е, знaчи и тoј требa дa мие. Штo пoвлекувa oнa штo гo кaжaв зa плaтaтa.

Последна измена: 3 март 2017
    На cheerleader и Daydream им се допаѓа ова.
  10. anitza123

anitza123 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 мај 2016
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    30
    @SofiMar_

Nemoj da me razberes pogresno,
    Sakam da se zaprasas samata sebesi, dali ako nesto mu se sluci ne daj Boze na tvojot soprug ili se razidete,
    ti si sposobna da se snajdes sama i da gledas familija?
    Dali si rabotela dovolno na sebe vo smisla na skolo i iskustvo na rabota, za da mozes nekoja pristojna rabota da pronajdes i da gi izdignes decata na prav pat?

Ni jas ne ziveam vo Mk, i ne mozam na nikoj da mu veruvam tolku mnogu i da se naslonam na nekoj 100%, ni na soprugot bidejki zivotot nazalost nosi se, denes moze nekoj ke me gleda so bebe a utre mozebi i ke go nema. Zvuci mracno da, no toa e realnosta vozmozno e se, mora da sme podgotveni na se i da rabotime na sebe. A nastrana od toa sto na samata rabota zapoznavas luge, go siris krugot na prijatlei za dobro i za loso. Sakale nie ili ne mora da se nosat malite vo gradinka po odreden period, taka da toa e vreme i za nas samite da rabotime na sebe.

Te molam nemoj da se navredis od moeto mislenje, a i verojatno si i pomlada od mene. Dali nekoj ke zivee kako pred 100 godini, ili moderno zavisi od nas samite. Koj maz kako izgledal,dali se cupal ili depiliral, i dali pomagal niz doma - voopsto ne e bitno, i ne e za osuda. Dali na mazot ke mu zgotvis posle 12h rabota, toa doaga samo od ljubov i griza. Pocituvaj maz i se ostanato sto e na red, no te moalm, nemoj nikogas da se ostavis vo zivotot da ne si primer za svite deca, da si izolirana ili finansiki zavisna namesto sposobna i mokna zena.

11. Frose Nose

Frose Nose Активен член

Се зачлени на:
    5 февруари 2017
    Пораки:
    99
    Допаѓања:
    323
    Луге зборот работи, работи, работи го пофторивте сто пати, а изумивте да кажете дека она што денес го викаме работа нашите предци баби, прабаби го викале одмарање. Голем дел од нас по цел ден седат на стол и дрват газ а кога ќе дојдат дома биле мртви уморни, требало да одморат. Како нашите баби и чпрабаби постигнувале и деца да цуваат минимум по 6-7 и да работат тешка физичка работа во поле стока чувале сето тоа треба да се очисти нарани и дома переле, миеле ... се на рака? Сега работата со седење машина пере садови и алишта, правосмукалка за 5 минути лево десно и готово... и пак уморни. Да не з
    заборавам голем дел од нас дури и до работа оди со кола за разлика од порано кога се одело пешки. Се прашувате зошто има кардиоаскуларни болести, зошто има хемороиди? Не е од јадењето туку затоа што несааме дури ни да се замориме за да проструи крта низ телото, не даваме две капки пот да паднат.

На Anon му/ѝ се допаѓа ова.
  12. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.741
    Допаѓања:
    323.003
    Само физичката работа е работа ?

На CameliaMiller, Someonespecial, cheerleader и 3 други им се допаѓа ова.
  13. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.758
    Допаѓања:
    145.221
    Нели е исто негови и мои=заеднички.
    :D

Пак ќе ви кажам фала ви за загриженоста.
    Лепите етикети само со еден пост.

На Nausicaa му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.692
    Допаѓања:
    134.924
    Не лепиме етикети, дискутирaме, a дaлеку oд зaгрижени сме ;)

На cheerleader му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.728
    Допаѓања:
    45.620
    Таман работа да сум мислела на тебе
    Различни сме сите,мислењата исто така
    Секој си знае за во куќата своја
    Кој како мисли така си прави
    Баш заради да не помисли некој нешто погрешно потенцирав дека почитувам сечие мислење и пишувам за себе

16. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.758
    Допаѓања:
    145.221
    Тогаш прифатете туѓо мислење и искуство.
    Не сме сите исти и не фукнционираме исто.

Јас си имам љубов и разбиње од маж ми ,а тоа ми е повеќе од доволно.

Не се однесуше тоа лепење етикети на тебе.

На CameliaMiller, Nausicaa и joy1 им се допаѓа ова.
  17. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.692
    Допаѓања:
    134.924
    Прифaќaме ние, сaмo темaвa се сврти нaкaј тoa штo знaчи пoделбa нa oбврски, пa некoи oд нaс дa си кaжaт декa не е сaмo перење и гoтвење туку требa дa се земи и тoј штo финaнсиски придoнесувa сo рaбoтa, пa тoгaш дa се дели. Не е темaтa -кaкo ви се пoделени oбврските дoмa вo кaфе муaбети пa сaмo искуствa дa читaме. Oк ли е сегa?

На cheerleader и Mari* им се допаѓа ова.
  18. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.758
    Допаѓања:
    145.221
    Бриџит јас споделив мое искуство.
    Вие се нафрливте дека не чини, па ја направивте темата кафе муабети.

19. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.692
    Допаѓања:
    134.924
    Дaфи тукa се збoри зa рaмнoпрaвнoст, нoрмaлнo декa некoј ќе се нaфрли нa твoјoт пoст. Еднoстaвнo е.

20. Frose Nose

Frose Nose Активен член

Се зачлени на:
    5 февруари 2017
    Пораки:
    99
    Допаѓања:
    323
    Да, само физичката работа предизвикува физички замор, ако некој работи психичка работа веројатно поголема релаксација бу му дошло да мие садови, или да зготви ручек отколку да се излежува.
    Барем јас така размислувам, мене пример работата низ дома ме релаксира, нема поголем ќеиф на душава да видам како ми е се средено и чисто или како сум зготвила убава храна.
    Постои една изрека која гласи, од работа никој не умрел, ама од лежење многумина.

На Mari* му/ѝ се допаѓа ова.