Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Мажите станаа жени, а жените станаа мажи

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Tanjamm, 27 февруари 2017.

1. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.741
    Допаѓања:
    323.003
    Одиш на работа ?

2. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.758
    Допаѓања:
    145.220
    Пак на истото се враќаш.
    Што не е рамноправно?Што еднаш во една/две недели сам ќе се испржи јајца.Што секогаш гледа да ми помогне?Да го прави со љувов.
    Ама за возврат ја добива целосно подршката од мене за неговата работа.
    Оти е захтевна, а некогаш е отсутен со денови.Ама јас не мрчам и шмиздрам, туку го бодрам да успее во тоа што наумил.
    Оти на голем дел од жените и тоа им смета.
    Ама не им смета мажот цел ден да си по кладилници.

Во ред.
    Нека не е.

На CameliaMiller, Ketchup, forumce и 6 други им се допаѓа ова.
  3. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.862
    Допаѓања:
    325.852
    А хирург кој оперира по 10 часа спага во физички или психички напор?За другарка прашувам

Инаку сум била во сала и освен со рацете не мрда со ништо,не крева ништо,не трча ама после операција излегува од сала истоштен и испотен како нива да копал!Што значи психички се заморил .

На CameliaMiller, Ketchup, 1209 и 10 други им се допаѓа ова.
  4. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.741
    Допаѓања:
    323.003
    Или некој на пример што е сметководител, што не се мрднал 10 часа од лап топ и дигитрон...значи тој е помалку изморен ?
    И јас за другарка прашувам:lol:

На CameliaMiller, Ketchup, Cinderella12 и 7 други им се допаѓа ова.
  5. Frose Nose

Frose Nose Активен член

Се зачлени на:
    5 февруари 2017
    Пораки:
    99
    Допаѓања:
    323
    Да, одам и работам работа за која треба концентација брјки се во прашање но не бара никаква физичка активност. Така да работата низ дома ме релаксира, затоа што ме опушта и ми причинува задоволство а ведно ми се некој вид вежби за одржување на телото. Познато е дека човек доколку нема физичка активност мускулите и коските атрофираат. Но настрана ова последното навистина ме опушта кога ќе ми е се средено низ дома затоа што ако пак не ми е ас цел ден да лежам пак ќе бидам напната бидејки знам дека нешто не е на своето место.

6. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.862
    Допаѓања:
    325.852
    Само градежните работници се уморуваат.Се останато дреме по цел ден...|-)

На CameliaMiller, Ketchup, bittersweet и 8 други им се допаѓа ова.
  7. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.692
    Допаѓања:
    134.924
    Ти рекoв еднaш декa вaкa пoстaвенo е oк, и декa првo мислев зa пoстoјaнa пoделбa нa дoмaшните oбврски. Пoдoцнa кoментирaв зa другo ти пaк се нaврaќaш нa јaјцa еднaш неделнo. Oк дa престaнеме, дoсaдни сме.

8. Nausicaa

Nausicaa Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2013
    Пораки:
    3.441
    Допаѓања:
    20.036
    @Bridget, не те разбирам, извини. Ставот кај повеќето кои коментиравме на темава е : 1) Во домот не постои поделба на машки и женски работи. 2) Двајцата партнери треба меѓу себе да си ги поделат домашните обврски 3) Нормално дека оној кој не работи ќе го понесе поголемиот дел од обврските. Прилично здраворазумски ставови до сега, ништо екстремно и контроверзно, така?

На Ketchup и Someonespecial им се допаѓа ова.
  9. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.692
    Допаѓања:
    134.924
    Третaтa тoчкa беше пoд знaк прaшaлник стaвенa, или не примети?

На Anon му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Nausicaa

Nausicaa Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2013
    Пораки:
    3.441
    Допаѓања:
    20.036
    Од моја страна не беше, а ни од ничија друга колку што успеав да прочитам :) Само @Anon, дечкото што мисли дека машките се покадарни да одат на работа зошто не земаат породилно, малку го подзаболе егото при помислата дека кога ќе се врати од работа, ќе треба да мие садови :)

На Ketchup, Zlatna12345 и Someonespecial им се допаѓа ова.
  11. Anon

Anon Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2011
    Пораки:
    830
    Допаѓања:
    1.790
    О, и те како беше. Дури и те цитирав и го болдирав тој дел. Еве ти го уште еднаш.
    Значи нашето несогласување е во тоа „најголемиот дел“ наспроти 100%.
    Јас не ти викам 100% или 90% или 65,2%. Ти викам ако тој може да работи икс часови неделно, можеш и ти, и тоа би било фер.
    Од друга страна ако тој заработува 100% од парите, зар не испаѓа дека тој тебе ти е роб и измеќар?
    Тоа би било логично ако ја примениме твојава формула: ако ја работиш 100% домашната работа тогаш си измеќарка. Ако ја работиш 100% работата што се плаќа, што си?

Не се секирај за моето его, ти гарантирам дека не сум воопшто лично засегнат, а не треба да бидеш ни ти. Збориме за тоа што е фер и исправно. Тоа е и темава, не ставање на некого на суд. Не те напаѓам тебе лично. Го напаѓам само ставот што го поддржуваш.
    Ова е тоа!

На Bridget му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Nausicaa

Nausicaa Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2013
    Пораки:
    3.441
    Допаѓања:
    20.036
    @Anon, јас сериозно не разбирам каде/ зошто ти мене не ме разбираш :drunk: Плава сум, признавам ама имам чувство дека се вртиме во круг со муабетот. Ме цитираш за нешто што, според мене, е доволно јасно кажано уште во првиот пост и со кое ти очигледно се согласуваш. Да, оној кој е дома ќе го понесе поголемиот дел од обврските. Да, оној кој оди на работа исто треба да се грижи за домот.

Има уште нешто да се дообјаснуваме на темава или може тука да ја завршиме дискусијата?

13. toogood

toogood Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.328
    :rofl::rofl::rofl:
    Eve jas ke se istrcam da odgovoram po pr. na majka mi i tatko mi.

Tatko mi ni gi spruzirase gakite :nod:, pominuvase so usisivac, pazarese zosto majka mi ne znaese kade bese samaposluga :emo:, a na vikendica rabotea zaedno samo sto majka mi ne prskase.
    Majka mi e vredna zena ama sekogas vo panika deka nema da zavrsi vo stan od 58 m kvadratni (tri sobi gi cistevme 4 clena) pa moravme site doma da i pomagame i sekoja Sabota da ni bide upropastena so nejzinoto generalno cistenje, a Nedela nemoze da se odi so drustvo nadvor zasto e vreme za nedelen rucek.

Povedena od toa jas si rekov koga ke se omazam nikogas nema da dozvolam za vikend da cistam i voila cistam preku nedela ja spremam kukata za vikend da se uziva. Ako po nekoja slucajnost mi ostane rabotata za vikend , luta sum na cel svet :^).

Seuste ne mi e jasno kako tri sobi morase site doma da gi cistime i + zena za prozori ni doagase, a tatko mi tepisite gi perese.(facepalm) Sega majka mi bi rekla epa vi siev, torti pravev, slavi spremav,......
    Pa i jas pravam nesto, si seckam hartii, bojam......:rofl:, ne e samo deka cistam.:lol:

Majka mi e zlato zena ama saka da izigrava zrtva site da i pomagaat i non stop ima na nesto da se zali.
    Ja naucivme, bare jas i koga mi zbori ja slusam ama od edno vleguva od drugo izleguva.
    Nedavam detevo da mi pomaga, ima vreme ke raboti koga ke si kupi svoja kuka.
    Jas mozam sama.:clap:

На anel, referentka, Cinderella12 и 6 други им се допаѓа ова.
  14. Jacques

Jacques Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2017
    Пораки:
    559
    Допаѓања:
    1.892
    Stavot kaj poveceto koi komentiraat na temava e: 1) Edno zboruvam na forum, a drugo pravam po doma.

На Tanjamm и toogood им се допаѓа ова.
  15. toogood

toogood Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.328
    (lalala)(lalala)(lalala)(lalala)
    Znaete li sto znaci rabota 12 saati 5 dena vo nedelata, a kako vikate ponekogas i 6.
    Toa se 60rabotni saati vo nedelata, regularni se 40.
    Ne e lesno. Cel den da sedis pa ne e lesno , a kamo li da nadgleduvas grupa od luge i da bides odgovoren za sekoja nivna greska.
    I toj covek da dojde doma i da mi usisuva?
    Pa ne li e pregolema pomosta sto se zrtvuva sto raboti 12 saati za materjalno da ne obezbedi.

Aj da odam jas da si ja spremam kukava za vikend da ne bidam luta na sebe cel vikend. :rofl::rofl::rofl:

Последна измена: 3 март 2017
    На Cinderella12, cheerleader и SuperGirl24 им се допаѓа ова.
  16. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.862
    Допаѓања:
    325.852
    @toogood во пола пост се пронајдов со мајка ти во пола пост со тебе :rofl::rofl:
    Како тебе чистам преку недела ,за да викендот ми е free

А како мајка ти сум кога чистам мора сите да помагаат :rofl: нема трте мрте

На CameliaMiller, referentka, Cinderella12 и 6 други им се допаѓа ова.
  17. Lella

Lella Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јануари 2013
    Пораки:
    5.330
    Допаѓања:
    29.150
    Имаше еден убав цитат:
    Both genders should know how to cook because neither feminism or sexism are going to help you when you're hungry.

На CameliaMiller, theowndemon, Ketchup и 11 други им се допаѓа ова.
  18. Jacques

Jacques Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2017
    Пораки:
    559
    Допаѓања:
    1.892
    Najdobri kuvari vo svetot se mazite.

19. cheerleader

cheerleader Истакнат член

Се зачлени на:
    29 септември 2015
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    192
    :bow::bow::bow:

На toogood му/ѝ се допаѓа ова.
  20. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2010
    Пораки:
    2.134
    Допаѓања:
    64.798
    Еве јас до пред некој месец бев дома на продолжено породилно од 2 години, не важи баш ово за 100% платата да ја носи мм зошто и мене ми течеше породилото но и да не ми течеше како би функционирал ти со твојата сопруга на нашето место?

Мм работи по 24 часа смени, две има во работна недела и 3 смени по 12 часа, севкупно работи околу 75-80 часа неделно, јас дома бев со три деца, големиот годинава тргна во претшколска, прваче немам појма како се рачуна таму.
    Тој во тие 24 има и одмор, има и паузи за ручек, вечера што и да е, јас пауза немам, ни за ручек, ни за вечера, ни за мочање, ни за бањање, секунда немав слободна ако не беше тој дома.
    За себе во текот на денот можам да си намачкам парче леб со маргарин и најадена да сум, со три деца се готват три оброка и две ужинки во текот на денот, се пресоблекуваат по најмалку 5 пати во денот, треба да се избањат, да се исчешлат, вода сакаат, сок сакаат, сакаат да излезат да се прошетаат, да си играат, да ги занимаваш. Треба машини неколку да се пуштаат во денот, не е само пушти копчето, треба тие исперените да се пружат, соберат, испеглат и наместат на место исто и со машината за садови, треба да се помине со правосмукалка најмалку два пати на ден дека мали деца трошки прават, треба прашина да се избрише, подот да се избрише зошто лазат по него, треба врати, маси, стакло се да се пребрише зошто мали прсти насекаде има, треба да се пазари со три мали деца и сега сигурна сум дека нешто испуштив, ама кој мислиш дека е поуморен, мм што работел 24 часа или јас во 24 јас што сум била дома?

Треба ли мм кога ќе дојде дома да се испружи на фотеља, тросед, што и да е, со даљинското зошто работел 24 часа а јас дома сум, тој ме рани?
    Чисто онака ме интересира како би функционирал ти со твоето семејство вака поставено како моето што е.

На CameliaMiller, Ketchup, Nausicaa и 5 други им се допаѓа ова.