Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Мажот - жртва на семејно насилство

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од LadyLollypop, 20 мај 2022.

1. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    7.936
    Допаѓања:
    48.110
    @Munchmallow20 доколку имаш слободно време, а верувам дека имаш прелистај ја темава, од мислењата искрено ми се згади
    https://forum.femina.mk/threads/Кога-и-зошто-тој-заработи-шлаканица.13527/page-7
    ќе прочиташ многу членки кои гордо коментираат како ги шамарираат партнерите, една како го мавала по телото, друга му влепила пред родителите, трета пред толпа народ, четврта со шише му скршила заб…. и она дебилно хехенце си заслужил….

Од друга страна замисли мислењата да беа пишани од машки членови, веројатно до сега потера по нив ќе беше распишана.
    Зошто се толерира насилството врз мажите?
    Зошто на тие објави се ставаат лајкови?
    Добро е што некој ја отворил темата, жив доказ како понежниот пол ги решава проблемите

Последна измена: 21 мај 2022
    На Cosmic Girl, raww, Bitter-Sweet и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.507
    Допаѓања:
    21.165
    Знам за темава, и сама имам пишано.
    Не знам кај виде ти и другите дека оправдувам или негирам тоа што постојат мажи жртви. Ама кажувам што би се случило ако активизмот кој се залага за жени одеднаш го свртиме за мажи.
    Туку кога веќе ја спомна темава. Ме интересира онака како од толку жустри коментари на темава, еден не се нашол да реагира зашто во насловот на таа тема има фраза заработи шлаканица? Или не ќе да сме толку поддржувачи на мажи жртви како што сме овде м?:)

На felisitas и elimkd им се допаѓа ова.
  3. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.095
    Со оглед на тоа дека полицијата не се занимава баш многу со насилството врз жени, тешко дека ќе се позанимава со насилството врз мажите. Во превод ќе им се смеат.
    И тоа е жалното што речиси ништо не функционира од тој аспект,а се поголема стапка зазема исмевањето и омаловажувањето. Денес е тренд булингот во училиштата пример каде што многу машки деца се малтретирани од своите врсници.

Да се “роди” некоја организација што ќе завземе силна страна и ќе застане зад малтретираните мажи верувам дека ќе се појават доста храбри ликови.
    Ги има верувајте,можеби не во голем број но постојат.

Нема оправдување насилство си е насилство!

На sweet-cherry, nextredstyle, Dentina и 3 други им се допаѓа ова.
  4. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.006
    На прашањево:

Сама си даде одговор.
    А тоа е затоа што се вработила таква као тебе што решила дека нема потреба да се пружа помош на жртвите од машки пол само затоа што се поретки случаеви.

А повеќето мажи жртви на насилство, и физичко и психичко, го добиваат од родителите, особено од татковците. И немаат само скршени палци.

5. Beemo

Beemo Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2020
    Пораки:
    118
    Допаѓања:
    394
    Оваа реторика што Munchmallow ја користи на “бирање на помало зло“ и “ако помогнеме на едни, нема да можеме на други“ е таа квази реторика со која се служат и политичари во недостаток на аргументи, да истуркаат своја агенда, или да потскријат омраза или предрасуди кон одредена група на луѓе.

Добро, кај Munch заклучивме дека се разботи за омраза.

Ваквото спинување и релавитизирање на општествените проблеми било докажано како погрешно во многу наврати. На светов имаме доволно средства и доволно луѓе да им помогнеме и на едните и на другите. Во случајов, без разлика колку мажи или колку жени се жртви на насилство, можеме да им помогнеме на двете страни без да кратиме на права и помош на засегнатите лица.

А тоа што Munch на женски форум прави victim blaming и молкот на овие жртви го поисоветува со тоа дека не постои никакво насилство, ќе оставам самите членки тука да проценат колку страшно и невкусно звучи.

На ElenaOfRivendell, sweet-cherry, GothicViolet и 6 други им се допаѓа ова.
  6. Munchmallow20

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.507
    Допаѓања:
    21.165
    Ама еве, прашај било кој од нашиве активисти или вработени во тие организации и институции. Истото ќе ти го кажат.
    Значи сите се "такви као мене"?
    Е сега немам инфо дали некогаш им пишал маж кој е жртва и какви биле со него, дали помогнале или одбиле така да не можам да кажам повеќе.
    Патем истите тие се херои на социјални мрежи кога споделуваат за жени.

А тоа со палецот ми беше во смисла кажано дека како што прво ќе помогнеш на тој со тешко крварење, па после со скршениот палец, така прво на жени зашто им е потешко, после на мажи.

7. MissChievous

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.006
    Добро, ќе го кажат, и? Тоа значи во ред е?

Исто као што пред пола век сите кажувале дека жената не може да работи одредени професии бидејќи е жена. Или црнецот дека не може да влезе во ресторан бидејќи е црнец. Или денес во некои држави сите кажуваат дека ако си геј ти следува камшикување.

За да има позитивна промена корисна за сите, во одреден момент треба да се започне да се прави промената. Очигледно кај прво нешто што треба да се промени се таквите што размислуваат како тебе, а се одговорни на позиции кај што можат да помогнат.

8. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Ма немој?
    Тријажа на правда ќе прајш?

На christinnn му/ѝ се допаѓа ова.
  9. MissChievous

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.006
    А ако мажот е тој со тешкото крварење поради семејно насилство, а жената со скршен палец?

На raww, WildMk и Amellie13 им се допаѓа ова.
  10. Munchmallow20

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.507
    Допаѓања:
    21.165
    Во болница да, на мажот.
    Ама за од правен аспект посложена е ситуацијата.
    Едит
    Оти може жената е во потешка ситуација, не е вработена, има дете, нема кај да оди или може уште утре да умре.
    А мажов да е вработен и да има имот на негово име.

11. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.684
    Допаѓања:
    79.798
    Жртва е жртва без разлика на полот. Нема тука поприоритетен случај, нема предност, на кој да му се помогне, а на кој не.
    Мажите се поретко жртви на семејно насилство, ама се. Треба да се обрне внимание и на тој проблем и не, нема тоа да ги загрози жените.

На raww, elimkd, buba4e89 и 2 други им се допаѓа ова.
  12. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.531
    Допаѓања:
    20.059
    Леле еј, каква непотребна демагогија. Изговори само и тоа на субјективна основа. Не знам како здраворазумна личност може да го каже ова. Мене ми е срам што читам вакви небулози!

И еден да е, жртва е! Апсолутно секоја жртва треба да биде уважена. Не постои валидна причина за спротивното. До утре можеш со ментални гимнастики за да оправдаш стигматизација.

Уважување жртва од машки пол, не ја менува ситуацијата за жените, ама никако. Преиспитај си ги ставовите, уште повеќе аргументацијата. Целосно ти подлежи на стигма, стереотипи, па дури и предрасуди. Што е најтрагично, истиве како да се општествено легализирани, чист пример по тебе и сличните размислувања, а се скроз аларм за дискриминаторско постапување и ова мора да се реши. Страшно! Срамота!

На sweet-cherry, GothicViolet, raww и 3 други им се допаѓа ова.
  13. Ajronmen

Ajronmen Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2021
    Пораки:
    2.195
    Допаѓања:
    8.924
    Правно сите сме еднакви.

На ElenaOfRivendell, sweet-cherry, Indiegurl и 7 други им се допаѓа ова.
  14. Munchmallow20

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.507
    Допаѓања:
    21.165
    Ако не сме општествено еднакви, како правно би биле? Треба да сме и правно де, ама за жал условите не се такви

15. Ajronmen

Ajronmen Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2021
    Пораки:
    2.195
    Допаѓања:
    8.924
    Па бори се за еднаквост во општеството.

А не за стекнување права кои ќе те прават над некој друг во општество, или нивна опресија.
    Како се викаше тоа? Нацизам?

На ElenaOfRivendell, sweet-cherry, raww и 4 други им се допаѓа ова.
  16. MissChievous

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.006
    Постојано даваш конкретни пример и со тоа правдаш неправда.

Океј, еве јас ќе дадам конретен пример исто така. Маж, нема имот на негово име. Од раѓање татко му го тепа, го исмеава дека не е доволно силен, дека е лигле, дека не е маж. Од мал го тера да работи за него, он му е татко и он што ќе му каже да прави, така ќе прави. Редовно добива шамари, удари по глава, каиш по газ и слично. Редовно го вреѓа и го убедува дека не е доволно силен, доволно вреден, не е прав маж. Го убедува дека е слабак. Не му остава да развие ни самодоверба. Не му остава да развива интереси и желби, ниту да вложува време и труд у тоа што он сака. Не му остава да се развие во личност. Го тепа. Го малтретира и физички и психички. Го тера да му биде работна сила иако не сака. Ама нема избор. Имотот е на татко му, не е негов. Нема ни пари, ни развиени вештини за работа што он сака да ја работи, ни карактер, ни ништо. Зошто со децении бил жртва на домашно семејство.
    И? Да не му се помогне затоа што не е жена? Затоа што некој као Манчмелоу вика не треба, затоа што има жени што патат? Остај го нека пати, исто као што татко му му викал и правел.

Имам чувство дека да ти дадат прилика би тепала мажи. Само за да ја изедначиш бројката.

На ElenaOfRivendell, sparklie, sweet-cherry и 11 други им се допаѓа ова.
  17. Munchmallow20

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.507
    Допаѓања:
    21.165
    Твоево е веќе пример за кој треба(ло) уште одамна да постапуваат организации за заштита на деца, ако проблемот уште од негово детство.
    А повторно, тие за заштита на жени не се занимаваат за заштита на деца од родители освен евентуално во случаи на сексуално вознемирување на девојчиња.
    Бтв ваквите мажи малтретирани од родител утре жените си ги тепаат.

18. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Или и жена му ќе ги тепа, оти се научени на ќотек.

На ElenaOfRivendell, raww, christinnn и 4 други им се допаѓа ова.
  19. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.095
    Добро, зошто толку ги мразиш мажите?

На WildMk и raww им се допаѓа ова.
  20. Lady D ❤️

Lady D ❤️ Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    1.283
    Допаѓања:
    5.419
    Zhrtvata e zhrtva bez razlika na polot.
    Ne gledam prichina mazhot ds se srami deka e zhrtva na semejno nasilstvo.
    Koga stanuva zbor za nasilstvo nema mazh, zhena, treba i mazhite koi se zhrtvi da se zashtitat bez ogled na toa sho se mazhi, zatoa sho pred se se lugje.

На Just.do.it му/ѝ се допаѓа ова.