Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Мажот - жртва на семејно насилство

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од LadyLollypop, 20 мај 2022.

1. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.507
    Допаѓања:
    21.164
    Океј, има за имање. Ама веројатно кампањиве се во земји каде повеќе од доволно се борат за жени оти во тие земји менталитетот е друг.
    Прашањето ми беше за у нашава држава оти како типичен претставник на балканскиот менталитет, жени има многу повеќе жртви и многу поретко пријавуваат.
    Оти еве, јас немам видено. Ако знаеш посочи ми. Или посочи ми активист наш кој некогаш нешто постирал во знак на поддршка кон маж. Ама жртва на насилство од жена му/партнерката. Или било како поврзано со мисандрија или сексизам. Не од хомофоби.
    Значи тек кога ќе направиме повеќе од доволно за жени, е тогаш можеме на мажи да помагаме. Ќе има и тогаш жени жртви да, ама веројатно менталитет би бил сменет.
    А во утепани држави како нашава, рано е да се залагаме за мажи оти може само повеќе штета да направи.

Едит
    Оти твоево, а и други мислења не е ништо поразлично од фамозната реченица "What about men?" која нели ја кажуваат само шовинисти.

Последна измена: 22 мај 2022
  2. sweet-cherry

sweet-cherry Форумски идол

Се зачлени на:
    28 јануари 2011
    Пораки:
    3.655
    Допаѓања:
    29.369
    Џамбазов има зборено на темава. Ќе цитирам:
    И замисли, не му е срам да збори на темава.

Исто така, во Охрид има шелтер за жртви од семејно насилство, сигурно има и во Скопје. Ќе цитирам, од веста.
    Значи и кај нас има мажи жртви што живеат во шелтерите. Потоа одиме, постои психолошко советувалиште за жртви на семејно насилство. Според податоците што ги имаат објавено:

Јас сакам да дискутирам со факти. И ќе вметнам уште еден цитат од вест:
    1,320 мажи жртви на семејно насилство и не се така мала бројка зар не?

И на крај ќе кажам. Јас себеси се сметам за феминист, и јас се борам за родова еднаквост, а не омраза кон мажите. Не можам да негирам дека постои проблем и кај нив. Жртва е жртва. Тоа што најчесто тие се насилниците не го негира фактот дека може да има и мажи жртви.

И да, додека уважуваме дека и мажот може да е жртва, можеме истовремено да продолжиме и да се бориме за родова еднаквост. Едното не го попречува другото.

На ReinaDeCielo, sparklie, warrior и 17 други им се допаѓа ова.
  3. Munchmallow20

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.507
    Допаѓања:
    21.164
    Џамбазов е водител, музичар, шоумен, писател. Активист за родова еднаквост не е.
    Тоа што ќе пишеш две реченици не те прави активист.
    Јас од Медуза, Хера, Маргини, активисти познати немам видено активизам за мажи. Онака од љубопитност некогаш проверувам и немам начекано.
    Не дека они се или треба да се некој репер ама главно они се гласни за жени у државава.
    Кажав поназад не се сметам за феминист од едноставна причина што не следам строго феминистички принципи него зборувам од сопствено искуство, од работите кои ги гледам и по проста логика на нештата. Не идам по тоа како феминизмот ќе каже него како сметам дека е најокеј за мене и тие како мене, а не дека иам нешто против него
    Зошто во ноември/декември има две недели активизам за жени жртви, а нема за мажи? Зашто имаше марш на 8ми Март, а немаше во ноември за мажи?
    Оти онака им прднало? Или со причина што треба за тие што се потешки жртви повеќе да се залагаме.

4. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.105
    Допаѓања:
    26.969
    8 март не е ден за тепање на жените. А, што те прави активист? Ема Вотсон ти е најпрост пример, зошто таа да се смета за активист, а Џамбазов не?
    Ако нема денови за тоа значи не постои насилство и треба да сме океј со насилство за мажи?
    Ете не е имало никогаш марш за абортусот, зошто не се организира на 28ми септември марш?
    Значи нема марш нека нема и абортус, така?
    И се додека гледаш низ призмата „поголема жртва“ нема да имаш солидни аргументи. Жртва е жртва, нема поголема или помала. Жена манипулатор може да е исто како маж манипулатор и маж и жена може да се и насилници и жртви. Имав во соседи жена што секој ден го тепаше маж и, ни полиции ни ништо не помогна баш ради тоа што имаа како твојов менталитет. И најжално е што и жена да беше тепана никому ништо. Јас сум за да се доведе во ред прво жените жртви да почне да добиваат правда, ама не на сметка на тоа мажите да станат жртви. И баш ми е жал за дечковци што остануваат во такви токсични и насилни врски и се помириле со тоа и станале имуни. Најчесто насилникот се гледа уште во првите неколку години.
    За Медуза, Хера и Маргини што ги споменуваш како многу јаки организации немаат никогаш ништо направено така поголемо за подобар живот на нас жените во Македонија.

На ElenaOfRivendell, Indiegurl, GothicViolet и 6 други им се допаѓа ова.
  5. Munchmallow20

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.507
    Допаѓања:
    21.164
    Да, и јас сум
    Ама не знам како помагање на жени ќе одмогне на мажи оти велиш на сметка на мажи. Додека обратно се случува баш ради статистиките, менталитетот.

Едит
    Јас лично да сретнам таков пример на близок со маж ќе помогнам колку можам. Ама ќе гледам да е до граници, да не навлегувам во поле на жени жртви.

6. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.105
    Допаѓања:
    26.969
    Не, моето и твоето не е исто. Пошто ти велиш дека не постои насилство на мажи.

На Lianna Anna му/ѝ се допаѓа ова.
  7. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.362
    Допаѓања:
    126.262
    Извини, ама твојот менталитет и оној на твоите истомисленици треба да се смени.
    Се залагаш за полова дискриминација, што не е во ред.

На prashinka, WildMk и Lianna Anna им се допаѓа ова.
  8. Серотин

Серотин Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2022
    Пораки:
    987
    Допаѓања:
    2.392

Абе какво мислење дали требало да пријави Секако дека секоја жртва треба да пријави.

На WildMk му/ѝ се допаѓа ова.
  9. NewBest

NewBest Активен член

Се зачлени на:
    20 август 2021
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    19
    За ова има документарец снимен во израел, се вика no woman no crime.
    https://rtd.rt.com/films/no-woman-no-crime/

Воопшто, ако е маж жртва на напад, дури и ако се брани може да биде
    обвинет дека е тој насилникот за ако останат траги на напаѓачката.
    Се подразбира дека секогаш е мажот насилникот.

Напред Џони, држи се!!

На Cosmic Girl му/ѝ се допаѓа ова.
  10. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.249
    Допаѓања:
    39.624
    Се тоа Ок, ама идиотски е Џони Деп да биде “симбол” на покретов.
    Небањано наркоманчиште, кое х пати има насилни испади/изјави према колеги, соработници, за кој има докази за налудничави насилни епизоди во кои сака да ја види жена си мртва и да и го силува трупот.

Нека се утепаат меѓусобно веќе и да продолжи светот понатаму.

На Srckata28, Bezimenka90 и Indiegurl им се допаѓа ова.
  11. Alen1990

Alen1990 Активен член

Се зачлени на:
    12 октомври 2022
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    0
    Prasuvam za moj drugar koj trpi psihicko nasilstvo od negovata majka.
    Ve molam za mislenje sto moze da prevzeme covek vo slednava situacija.
    Majkata e mrzliva zena koja ne cisti, ne pomaga vo kukata, samo negativna energija i koga sinot probuva na sekoj nacin da pomogne 50% mu se vraka so histerija i vikanje. Majkata nema penzija ne se potrudila ama mozela, pusi cigari i samo lezi i odmara. Majkata nema svoi pari i se plaka sinot. Majkata i pokraj se voopsto ne e zadovolna. Majkata verovatno kako odminuva vremeto ima psihicki rastrojstva. Edniot sin ja ostavi bidejki nemozese poveke. Pomaliot sin mojot prijatel trpi bidejki zivee vo nejziniot stan. Toj saka da si zamine ama so toa majkata ke ja ostavi na nisto i zenata ne e sposobna da prezivee. Zenata ima voopsto ne se zamara so toa deka e zavisna od sinot. Moze da go prodade stanot i da zivee od parite ama treba da bide spremna i snaodliva daleku e od toa. Ako sinot si zamine veli deka ke se ostavi taka i deka toj ke bil kriv. Sto e najpametno resenie? Dali nasiot sistem ima resenie za luge koi ima treba vistinska pomos profesionalna. Sto realno moze da se napravi? Izvinete odnapret ako tekstot e dolg.

12. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.362
    Допаѓања:
    126.262
    Нека замине и тој.

На WildMk му/ѝ се допаѓа ова.
  13. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Нека замине.

14. Mikha4

Mikha4 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2018
    Пораки:
    1.899
    Допаѓања:
    6.268
    Да проба да ја смести во некоја болница. Обратете се во социјално, мислам дека има опции за вакви случаи каде детето ќе го пишат старател, и со негова согласност ќе ја згрижат во установа за нервно болни.

На ReinaDeCielo му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Alen1990

Alen1990 Активен член

Се зачлени на:
    12 октомври 2022
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    0
    Ви благодарам за одговорите ситуацијата е комплексна и тешко не носи одлука од страна на трезвено лице.

16. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    6.982
    Допаѓања:
    26.368
    Мажите жртви на насилство се најчесто жртви на сопствените деца во земјава. Син тепа татко. Внук тепа чичко. И сл.

Во исклучително ретки случаи се жртви на сопругите кои после години малтретитање враќаат, најчесто со убиство. Како што беше случајот со девојката од Велес што го уби партнетот полицаец.

Работам на темава со години. И најискрено, најдобар пристап е да се работи пред се со насилниците. А тоа кај нас тек ќе почне да се прави.

На Angie1432 и crimson им се допаѓа ова.
  17. Munchmallow20

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.507
    Допаѓања:
    21.164
    Ама тука жената беше жртва, не он.
    Мислам на крај само си го барал човекот, не е дека он бил невиниот.

18. Alen1990

Alen1990 Активен член

Се зачлени на:
    12 октомври 2022
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    0
    Незнам дали мојот предходен пост го прочита? Многу комплицирана ситуација.