Ми падна жал искрено Кажи колку пари ти требаат, у случај да ти зафали до крајот на месецот, да ти пратам од својата платичка, треба да се помагаме, ние што повише имаме треба да сме солидарни со помалку среќните вас во странство...
Единствено што ми недостига од Македонија е моето семејство и пријателите, друго ништо. Прво од финансиски аспект во Македонија ништо не ми фалело, колку толку сме имале за добар и пристоен живот. Кога би биле во Македонија со дечко ми да решевме да живееме сами, никогаш не би имале за пристоен живот. Овде со платата моја и негова се преселивме сами и во еден месец купивме се што ни е потребно за живот од домаќински апарати до се. Без проблем и ја купив на мајка ми картата за да дојде тука. Второ, во Македонија премногу криминал има, не се чувствуваш сигурно. Овде не постои криминал. За најмала глупост завршуваш во затвор. Сообраќајната култура за разлика од кај нас е на многу повисоко ниво. Имаш колку е дозволено ако малце возиш побрзо, уште не си стигнал дома, а веќе казната ти стигнала. Има овде тој што вози ферари да ја плати казната ама после неколку казни возачката ти ја одзимаат и мормално и тој со ферари ќе си вози колку што е дозволено. Во градот мој немаше ништо за да го пополниш слободното време, овде има најразлични занимации. Иако живеат премногу нации, не можеш да најдеш ѓубре по улица. Не е до народот, до законите е. Без разлика кој си, како си за сите важат истите закони. Кај нас важи она правилото ми е гајле за се, ќе се јавам кај Петко ќе ми среди се. Кога би се средиле овие работи, мислам дека би се вратила да живеам во Македонија. Најубаво е кога си дома.
@toogood kolku zima plata ti cel raboten vek nemozes da zemes. Izgleda voopsto ne si ni svatila. Mislam ne samo mene sto ke mi reces nego sama se ….. sto ne si razbrala za sto zborevme I od kade doagaat ovie brojki I za sto se. Jas da bev na tvoe mesto ako nerazbiram za sto e zborot ne bi se istrcuvala da se … pred cel forum.
Fala sto me poduci Brojkite ti se totalno netocni zosto ne se od stranicata na Government of Canada. Si koristela pak netocni podatoci od nekoj bloger sto napisal Ova detevo tuka sto sme go spomnale da zima child benefit tax treba da go cuva nekoj koga roditelite odat na rabotapa dodadi - $1000 od prilika,...… za gradinka. Ili kombinacija eden roditel ke sedi doma da go cuva, a drugiot ke odi na dve raboti. Ako taka bese kako ti sto si napisala site ke bidevme na minimalec, sto ke ni e skolo kanadsko, pari vrnat ama ke mora da ziveeme po besmenti. Kako I da e ti znaes poveke od tie sto ziveat tamu. Ne I edinstvna, mnogu znaat se od site oblasti. Dosta e veke, mozes da se utesis deka smetkite se tocni. Uzivaj sega, nie tuka si znaeme kako bilo prvite god pred da zavrsime povtorno ist fakultet so koj sme dosle od doma.
Exactly. После оваа твоја реченица да се затнеш можеби треба на темава, се што ќе кажеш понатаму ќе биде сувишно. Цела споредба Македонија-странство сумирана во една реченица.
Таа кажува колку топлела стол да заврши нивни факултет таму за да печали толку. Секој не постигнува да заработува во странство толку добро да има луксуз како се замислува дека имаат таму. Многу интелектуалци познавам кои добро се снајдени во Македонија и во средовечни години замнуваат и ко ќе сватат колку треба да се доучува за да се платени и ценети на исто рамниште како во Македонија и дека се на почеток во странство а во Македонија имаат стабилна кариера се враќаат. По месец дена таму неуспех да се интегрираат оп назад. Можности има во странство,но условите не се исти како порано тоа @toogood се мачи да објасни. Тој што има работна навика и во Македонија и таму ќе печеали и преживува,не дека нема,но тој што ко ќе му дадеш можност да работи ти држи лекции како не треба да се работи како не е доволно платен ист е независно во Македонија независно во странство. Е таквиот ако не се снајде со без работа таму да цица социјално тешко дека ќе го задржат таму,ќе биде во најбрз можен рок депортиран од кај што дошол.
Не, Тугуд вика дека со минималец во Канада и во Македонија исто се живеело. А тоа е апсурдно. Минималец е 200 евра, значи двајца зимаат 400, од кои 200 ќе им отидат за кирија, а со другите 200 ќе немаат да скрпат за живот. Попросто од ова објаснето нема. А знаеме дека условите не се исти, и дека кога ќе отидеш ќе работиш најглупави и најтешки работи. АМА, кога ќе завршиш факултет ќе зимаш многу повеќе пари. А кај нас ќе завршиш факултет и пак работа нема да најдеш Ај сеа, темава не е животот у странство туку у Македонија.
https://www.theguardian.com/society...out-of-reach-of-parents-on-minimum-wage-study Не бил само кај нас премногу низок минималецот..
Actually, 6 од 10те најбрзо растечки економии во светов, во моментов се во Африка - резултат на паметно економско планирање и FDI, а се земји што имале почетна точка далеку поназад од нашата. Само нас ни e убо во транзиција. #vecnadae
Животот во Македонија.... Па пред едно две недели само што се вратив од странство. Бев една година надвор од Македонија, но што да кажам јас имам само една слика за Македонија. Секаде е поубаво од нашава МК.(се разбира тоа е моја видна точка за нашава држава)
Кој заминува од дупкава човек ќе стане. За скоро време само пензионери ќе останат, а за 100тина години нема да постои оваа мизерија. Од што е толку убав животот тука затоа толку масовно бегаат во последно време. Со македонска плата едвај крај со крај се врзува, додека во Германија иста цена е храната како кај нас а земаат 10 пати повеќе плата. Тамошни најобични работници можат да си довозлат солиден секојдневен живот, плус да одат и на одмори, а овде просечно семејство не може ниеднаш со години да отиде. Криминалци доаѓаат на власт, луѓето очи вадат за нив, а останатите земји по светот не знаат кој им е претседател. Никој не ги замара со политика, а сепак џебот им е полн. Значи секој си гледа за себе. Овде застанале деца од 5 години да ги носат по митинзи, а ти ако не отидеш ти се закануваат со бркање од работа...па што да очекуваш од толку заостанат и прост народ? Политичарите се само одраз на народот. Воздух загаден, 200 евра плата, никаква култура, заостанат менталитет...Е таков е животот овде.
Е јас така се испокарав што не признаваат некои членки за некои работи и се прават светици, ама да не спомнувам, оти одма се наоѓаат во моите коментари и им се качува притисокот !!! Туку тоа што велиш не признаваат: брат жими се најмило заминав од Мк 2007 поради тој глуп македонски менталитет, застарени сфаќања , ми се мешаа во животот, просто се гушев , не знам како да ти го објаснам чувството кога осеќаш дека не припаѓаш за во таква покварена средина. Маана ми е што сум претерано искрена , ама таа искреност ја ценат ваму кај што сум и на работа и во околината , да сум останала со Мк мислам дека ќе ме газеле сите тие лицемерни, злонамерни несреќни луѓе. Убаво си пишал дека секаде постојат и добри и лоши луѓе, но психички не можев да издржам за да останам и да продолжам со животот во Македонија. А на второ место ќе ги ставиме финансиите како причина, затоа те молам не вели дека сите се иселиле поради финансиите. Биди ми поздравен
Имам повеќе причини за заминување. На второ место е финансии. На прво е -сакам детето да ми расте во нормална средина. Во Македонија животот е одличен ако си пун ко брод па можеш да не се движиш по места каде секој може да циркулира. Просто за да си ја заштитиш својата интелигенција, достоинственост и дигнидитет.
Луге бев во Албанија , они се пред нас , наголемо се гради и се инвестира ... Што сакате повеке? Финансиите се ДА се најголем фактор за бегање во странство , но прее видов една полицајка метро и жилет , којашто уопште не ни одеше во школо , која што беше кралица на улиците е сега зарем таа мене ке го заштитува законот што не го ни знае? Само заради една партиска книшка од вемерото се вработила а нема образование ниту морален кредитибилитет ... Здраството уништено , образованието бутур , кој стигна полицаец , платите катастрофа , а лугето - нелуге! Полош народ нема од тука ! Не е странство мед и млеко ама не може да се споредиме со нив! Бегајте што е можно побрзо
@Justicija Распад систем сме тотално у сите сфери. Да се надовржам за муабетот со полицијата. У мојот град, на големо се напримаа понављаци кои не знаат што е лево а што десно,метро и жилет, а ставени се да ми кажуваат закони, со кои и самите не се запознаени и да делат правда, ама само таму кај што им се може.. Пред месец два, со другарка минуваме на пешачки, зелено за нас. Она пошто оди побрзо, пред мене беше, одеднаш еден со едно бесно авто, 100 и кусур можеби возеше на 40 ограниченост, абе за влакно што не ја удри, буквално за влакно. НА ПЕШАЧКИ. Знаеш шо беше најтрагично ? Сето ова се одвиваше пред очите на еден хоштаплер полицаец кој што стоеше на тротоарот во униформа со скрстени раце, абе мува не го лази. Другаркава беше у шок, а јас побеснев. Му викам што стоиш бре, реагирај не ли виде што се случи пред твои очи. Зборев зборев нанервирана, и он мртов ладен знаеш што ми вика 'Па добро.. не ја чукна '... Притисокот 200 ми отиде, тргнав да му ја лупнам една па нека ме носи у притвор и другаркава ме одвлече на страна. Тоа е таа наша полиција, во секое време, во служба на граѓаните, ама на кримосите. Не за џабе рекле , каква полиција - таква држава.
Во Македонија владее моментално тој тренд и гомна да гмацам на Запад, да студирам на трето разредни провинциски факултети со никаков квалитет, да немаш никаков социјален живот, али важно си на Запад и важно ставаш слики на инстаграм колку си среќен. Има луѓе што отишле од секакви причини, но голем дел се таму само поради курчење и ништо повеќе. Албанија и Косово се тешка мизерија. Не споредувајте тешки глупости.
Животот е абракадабра - што сакаш тоа правиш и секој за секој јаде трици. На едно пешестотини км лево десно напред назад од Мк, баш ги заболе што правиш и зошто така правиш. Јас и кај нас не се замарам, ама кога сум надвор од Мк поубаво се чуствувам, мозочето на пасење, свари си каве, азното само ќе си дојде