Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.497
    Допаѓања:
    46.289
    Порано можеше да се извади боледување без да треба да се прегледа доктор . Се јавуваш дека ти треба боледување , те прашуваат што како имаш , може треба ако не си бил претходно во тој квартал да однесеш картичка , ако си бил тогаш нема потреба да се оди на лекар .
    Кај мене на работа треба боледување од прв ден. За мене ме се менува ништо . Ама се менува ако треба да се појавам на лекар , а имам стомачен вирус пример. Ќе треба да чекам во почна чекална со многу пациенти, да ме прегледа доктор и да извадам боледување .
    Последен пат беше која имав стомачен вирус , синко со мене во кола , го пуштив да ја даде картичката само , не можев да стојам на нозе . Цел ден беше со :puke:

На Касија, SummerGirl, Tajnaotrovna и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. bubemconia

bubemconia Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2010
    Пораки:
    281
    Допаѓања:
    1.132
    Кранк сеуште може да добиеш преку телефон, ова е промена од Короната. Мерц сега сака да го укина тоа, дали ќе успее ќе видиме.

На JasBee11, Tajnaotrovna и MarigoldA им се допаѓа ова.
  3. Tajnaotrovna

Tajnaotrovna Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јули 2011
    Пораки:
    3.202
    Допаѓања:
    34.238
    И јас колку што слушав на радио многу ординации во Минхен се бунат ради овој предлог, ради гужви што ќе се ствараат.
    Дали се усвои за дефинитивно не знам што направија. Ама во секој случај има многу реакции од докторите.
    Јас еднаш досега имам вадено боловање, бев ептен болна. Ми излезе во сусрет сестрата и ги диктирав по телефон броевите од картичката, бидејќи никој немав во моментот кој да и ја однесе. Ми рече штом можам да ја однесам или некој место мене. Така и направив.

Последна измена: 3 август 2026
    На Касија, JasBee11, MacenceEna и 2 други им се допаѓа ова.
  4. Batterfly93

Batterfly93 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2013
    Пораки:
    260
    Допаѓања:
    221
    Девојки, кажете предлог за поклон за 1 роденден на машко?

5. joana18

joana18 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    876
    Допаѓања:
    1.710
    Лауфрад, боби кар.

На Batterfly93 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.779
    Допаѓања:
    8.350
    Поздрав од Македонија, луѓето се скарале со трпението овде не ја ни зимам колата за возење . Сакав пари да сменам ви банка ме пратија на бензиска, сакав бурек да купам еден саат чекав. Малите градови се целосно мртви, навистина жалосно. Тргнавме на одмор прв и последен пат фамилијарно сите, па неможеме да се оправиме. ...Свекрвата само преречува јас само игнорирам, дури и ми рече косата требало да ми биде како на сестра и ќерка дека таа многу убаво била ошишана[ а јас само што бев вратена од фризер], малово не го фаќа во рака а тоа изгледа не ја ни осека за блиска. Ајде уживајте кај и да се сте , чусс

На Gosh, Yowannty, mal.ecka и 9 други им се допаѓа ова.
  7. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.593
    Допаѓања:
    18.580
    Тоа е тоа, од тука жалиме и нè фаќа носталгија за татковината но максимум после една недела таму се потсетуваш на сите причини поради си отишол од таму па сакаш назад. :D

Си треба одвреме-навреме таков ресет па да не ти текне после да мислиш на опцијата за можно враќање. :rofl:

На Amica geniale, Cvetce_, Касија и 7 други им се допаѓа ова.
  8. Katie90

Katie90 Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2013
    Пораки:
    554
    Допаѓања:
    3.067
    Зависно од буџетот и блискоста: Аktivitätswürfel, Aktivitätstafel, Aktivitätstisch, Dreirad na little dutch, Laufrad, персонализирано шише за во градинка со кутија за ручек, топлинки и некои тренерчиња, книги со звуци и некоја дрвена играчка.

На bubemconia и Batterfly93 им се допаѓа ова.
  9. wonder woman5

wonder woman5 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 декември 2020
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    167
    Јас кога и да одам преубаво си поминувам, приајтели моето семејство се мое. Можеби дека имам сопствен стан па не треба да се замарам со свекрви. Има работи кои се овде убави но и таму/

На troublemaker94 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. bubemconia

bubemconia Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2010
    Пораки:
    281
    Допаѓања:
    1.132
    Колку сте блиски? Јас секогаш нарачував нешто што ми треба оти од играчки преку глава веќе. Ваучер од дм или росман, пелени, нокшир, чаша или шише, облека... Од играчки тие едни дрвени формички ко на пример фарма што се бараат која форма каде одговара, книги со звуци..

На JasBee11, Batterfly93 и Katie90 им се допаѓа ова.
  11. Batterfly93

Batterfly93 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2013
    Пораки:
    260
    Допаѓања:
    221
    Фала ви девојки за одговорите. Се одлучив за Aktivitätstisch, денес ми стигна, па се надевам ќе им се допадне, инаку блиски сме, кумашини.

На JasBee11 и Katie90 им се допаѓа ова.
  12. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.779
    Допаѓања:
    8.350
    Дали децата ваши имаат дополнително осигурување за заби и колку плаќате?

13. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    12.191
    Допаѓања:
    192.344
    Вие со маж ти имате приватно? Може ви се вклучени децата.
    Ние со маж ми имаме приватно на Дентоло и во него децата ни се вклучени бесплатно. Ако не се лажам, повеќето приватни ја имаат таа опција.

На SanelaS му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Касија

Касија Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2018
    Пораки:
    1.181
    Допаѓања:
    12.441
    Дали за пријавување на брак и брачен статус, а потоа и промена на даночна класа изводите од матична книга на родени и венчани треба да се не постари од 6 месеци?

Ние уште немаме сменето класа, маж ми е со ЕУ документи, а јас со МКД и дозвола за престој. Испративме документи во Finanzamt за промена на класа, ама ни вратија дека треба прво да се пријави бракот тука, веројатно во Bürgeramt или Standesamt. Инаку во NRW сме.

15. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.779
    Допаѓања:
    8.350
    Мене никогаш не ми гледале старост на документот .

На Tajnaotrovna, JasBee11 и Касија им се допаѓа ова.
  16. joana18

joana18 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    876
    Допаѓања:
    1.710
    Им давате ли поклони на наставничките во градинка? Оваа недела беше последна во градинката и голем број на деца носеа подароци, ние не. Жалку незгодно ми падна.

17. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    18.217
    Допаѓања:
    40.234
    На нас не ни побараа изводи за промена на даночна класа. Кога се пријавував на адреса го дадов интернационалниот извод. Не рекоа дека е важно од која дата е. Мојот секако беше нов. И маж ми е со ЕУ пасош. Живееме во Баварија.

На Касија, Tajnaotrovna и JasBee11 им се допаѓа ова.
  18. Касија

Касија Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2018
    Пораки:
    1.181
    Допаѓања:
    12.441
    И мене лани за пријава на адреса и aufenthalt ми бараа интернационален извод од родени и венчани, ама тогаш ми беа нови.
    Не знаев дека пак треба да се пријавува брачен статус за промена на даночна класа, читам таму изводи барале, некои викаат не постари од 6 месеци.
    Уште за тоа да губиме време во МК.

19. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    18.217
    Допаѓања:
    40.234
    Не мора да пријавуваш брак, ама така сопругот твој ќе зема помала плата. И наредна година нема да добие поврат на данок.

На Касија му/ѝ се допаѓа ова.
  20. joana18

joana18 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    876
    Допаѓања:
    1.710
    Само интернационален извод од венчаници треба да однесеш. За старост незнам.

На SummerGirl и Касија им се допаѓа ова.