Порано можеше да се извади боледување без да треба да се прегледа доктор . Се јавуваш дека ти треба боледување , те прашуваат што како имаш , може треба ако не си бил претходно во тој квартал да однесеш картичка , ако си бил тогаш нема потреба да се оди на лекар . Кај мене на работа треба боледување од прв ден. За мене ме се менува ништо . Ама се менува ако треба да се појавам на лекар , а имам стомачен вирус пример. Ќе треба да чекам во почна чекална со многу пациенти, да ме прегледа доктор и да извадам боледување . Последен пат беше која имав стомачен вирус , синко со мене во кола , го пуштив да ја даде картичката само , не можев да стојам на нозе . Цел ден беше со
Кранк сеуште може да добиеш преку телефон, ова е промена од Короната. Мерц сега сака да го укина тоа, дали ќе успее ќе видиме.
И јас колку што слушав на радио многу ординации во Минхен се бунат ради овој предлог, ради гужви што ќе се ствараат. Дали се усвои за дефинитивно не знам што направија. Ама во секој случај има многу реакции од докторите. Јас еднаш досега имам вадено боловање, бев ептен болна. Ми излезе во сусрет сестрата и ги диктирав по телефон броевите од картичката, бидејќи никој немав во моментот кој да и ја однесе. Ми рече штом можам да ја однесам или некој место мене. Така и направив.