Мислам дека не бараат да не биде постар од 6 месеци, јас имам интернационален извод од 2020та кога стапивме во брак со маж ми и до ден денес го користам насекаде кога ќе ми побараат, никој не ми побарал не постар од 6 месеци. Ај и јас да прашам. Моментално сме во Мк, сакавме за малото да земеме мк државјанство, ама јас пред месец дена го додадов презимето на маж ми во Германија и сега тука ми бараат мои нови докумени, па после да може да се запише малото. Јас почнав да вадам, ама не знам дали ќе стигнам да завршам се. Прашањето ми е - дали би ми правеле проблем или би ме казниле ако оставам да сменам пасош наредно доаѓање, со оглед на тоа дека имам и германски пасош и германскиот ми е со двојното презиме, значи не сум без валиден документ. Читав некаде имало некој рок за промена на документите, во спротивно можело да ме казнат.
Јас имам интернационален извод од венчани и плус преведен со апостил печат од лани. Ќе одиме со тие ќе видиме што ќе направиме. Различни информации има и на нет и од луѓе, некои викаат треба нови некои не. После ако е се ок, автоматски ќе не стават во 4 класа, нема потреба да се оди во Finanzamt веројатно.
@Marge ќе те казнат само ако патуваш со мкд пасошот со старо презиме инаку мислам не, а рок да се сменат лична карта и пасош е еден месец, ама пасошот не е итен ако не ти треба за патување. Ако ти треба имаш по брза постапка да го извадиш 100 евра.