Јас ако некогаш родам второ дете не планирам да трошам нерви на крипе. Реално нема некоја посебна корист од истото. Едно што навикнувањето трае цела вечност, друго што е цело време тргни-застани работата. Поарно за тие пари (и ако треба нешто повеќе) ќе си платам жена да ми го чува додека јас работам, барем ќе знам дека не ми се парите во ветер фрлени.
Јас не сум доктор,ама знам дека инере секогаш има вордегрунд(асистент) кој држи повеќе оделенија и хинтергрунд(фахарцт). Хинтергрунд не е во болницата има Rufbereitschaft,ама битно имаш. Што ако се деси перфорација после вадење полипи и почне крварење?Имав случај на 2 смена во 8 вечер.И на крај и направија ресекција на дебелото црево(прово пробаа со нотфал коло,па заврши на хирургија). Или да има крварење кое не сопира па да им стават клипови. Или нотфал ERCP? За кардио(според мене се најнестабилни) иако немам многу искуство со нив,ако дојде до реанимација секако се вика и РЕА тим и ги носат на интензив. Пулмо исто може да се искомлицира и некогаш да ти треба совет од хинтергрунд(ама според мене не ми се искомплицирува толку многу колку првите две).Ретко кој од пулмо е стасал до интензивна. Работам веќе 13 години како сестра. Прво на пулмо/ гастро оделение 5 години,па сега сум шпрингер на сите оделенија во голем клинички центар со 2000 кревети. Ти си знаеш,ама јас не би ја прифатила одговорноста.
Инаку за градинка,имам ама и немам сега страв.Очекувам да е болна. Кај нас среќа секако не се плаќа. Мојата ќе се плаќа,ама 100 и нешто евра оти е приватна и имала био јадење и некои прогеами за родители каде можеш од дома да го пријавуваш- одјавуваш детето и да гледаш колку воспитачки се таму,колку болни и материјалот и излетите(ама ѓи прават често) Е, како ќе биде не знам се мислам дали 50 проценти да работам или 60. Ако сум 50 може да терам мини џоб лизиг,ама тоа ќе биде низ цел град.Некогаш по саат и кусур во правец. Мене ме мачи актуелно како иде време повеќе работата отколку градинката.Оти не си исто слободен со едно и две деца.Плус што си тежат и годините. Ако навикне детето во градинка ќе гледам и да сменам работа во канцеларија.Ќе треба да терам повеќе саати за иста плата,ама имам некој план да се плус надоградувам и мислам ќе биде можеби подобро и поисплатливо на долѓи стази.А,почетокот без искуство во таа област знам дека ќе е многу тежок и стресен.
Дали си специјалист или асистент со апробација ? Кај нас само лекари со апробација дежураат и СЕКОГАШ имаме хинтергрунд. Ако имаш комплициран случај и ти сама решаваш тогаш ти ја имаш одговорноста, ако се консултираш со хинтергрунд тогаш ја делите одговорноста. Ако си специјалист тогаш не мора да имаш хинтергрунд.
Луѓе каде наоѓавте бабици, на кој сајтови ? Праќам мејлови ама некако до сега немам среќа. Таргетот најмногу ми се оние кои знаат англиски или екс ју бидејќи германскиот не ми е јака страна и страв ми е дека ќе испуштам некој битен детал кога ќе имам комуникација во иднина.
Ammely.de мислам беше. Многу праќав, едвај најдов. Ек ју беше мојата ама ептен оти никоја друга не најдов. Од штутгарт или околината ако си, да ти пратам контакт дирекно.
@WarriorMind Јас најдов преку rot Kreuz. Бев прво во каритас, тогаш бев невработена и добив од нив некоја помош, меѓудругото ме прашаа и хебаме дали сакам и ме упатија каде да барам, значи лично отидов да разговарам, таа што ме прими на разговор таа и доаѓаше. Види кадe што живееш дали и таму се во склоп со rot Kreuz или најдобро обрати се на каритас, направи термин и кажи им што ти треба. Исто можеш и гинекологот што ти ја води бременоста да го прашаш. Мене мојата тогаш исто ми даде флаери за истото место, прво не бев заинтересирана, па се премислив покасно. Прашај и на двете места, со лесно ❤️ Откако ја снема Џокерче, замре темава. Јас ретко пишувам ама редовно читам. Тоа е навечер пред спиење и колку сакам да пишам мозокот ми е капитулиран. Фалиш Џокерче!
Здраво. Имам информација дека може да се зема детски додаток ако едниот родител работи Германија, а другиот со децата е Македонија . Доколку знае некоја повеќе инфо би била благодарна
Дали некоја од вас знае некој што правел Fernstudium или вие сте правеле, да пишам да ве прашам за повеќе информации? Фала ви многу