Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.041
    Допаѓања:
    36.362
    Сакаш да се селите во твоја близина? Дека ќе треба да ја задржите работата нели. Или ќе барате од ново работа, градинка?
    Јас се имам заљубено во едно село ама па во однос на луѓе како село на духови беше бидејќи жив човек немаше, мртва тишина и мене тоа ептен ми е смета, а погледот беше феноменален, рид, планина, беспрекорно чисто.
    Ако сакаш кафе да пиеме ќе ти предложам едно село што сите го фалат и таму бараат стан ама нз што до толку има таму.

На fairy88, Kaetana и Herrera им се допаѓа ова.
  2. Herrera

Herrera Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2012
    Пораки:
    1.005
    Допаѓања:
    10.954

Лелеее

И ние сме во преговори за селење. Ненормално скапо ми е Штуттгарт кирија 1200 евра, пола плата си ја давам за станот, уште сме во преговори.

Ај прво да ги испочитувам сестра ми сега на 16 да појдам на роденден , они фамилијарно остануваат тука, а јас со мојот се селиме .

Многу пари ми се 1200 евра кирија секој месец , па тоа е баш пара на годишно ниво, мора да менуваме град.

Работа има , битно е кирија ефтина да најдеме.

Сигурно @Ava.84 ќе помисли за Берлин, не не, таму не се враќам, одиме скроз друг град.

За тоа време мојот нека учи германски , ќе го притискам и од моја страна , само на германски да научи и да почне да разбира.

На Biljarkata, fairy88, јolene и 3 други им се допаѓа ова.
  3. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.807
    Допаѓања:
    33.753
    @Herrera и @Kaetana и ние од кога дојдовме размислуваме да се селиме ама некако 520 евра кирија па не знам каде ќе најдам.А мораме со второво дете, тесен ни е станот.Ние сме во најзелениот дел на градот и е многу мирно , не е центар.Ама нас не убива патот минимум ни треба до работа по еден до еден ипол час.Јас имам 22 км.Мачно патот ме уморува, не работата.Па сакаме помало место , селце.Ама тие куќи во близина на Берлин испод 350 000 не се.

@Kaetana ние секој викенд сме надвор од градот по селата ,езерата и шумите.Така си ги полниме батериите од напорната недела.Секој викенд ново место така издржуваме:sweat:

Инаку @Herrera во Берлин живеат најнесреќните луѓе во Германија.Ти затоа не сакаш да се вратиш сакаш да си среќна:rofl:

На Biljarkata, happygirl, fairy88 и 5 други им се допаѓа ова.
  4. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.035
    Сите на селење ја удривме :rofl:
    Јас од мал во голем вие обратно Каетана.

Сум живеела Баерн/ Обербаерн Bayreuth. Прекрасна природа и полјани киријата беше 400 евра 50 квадрати стан. Таму сигурно ќе има и ефтина куќа. Луѓето се преку осумдесет град на старци. Иако има и универзитет сепак. Нирнберг како најубав град во Германија според мене ти е на саат. Бамберг еден историски град исто на саат. Малку пожив од Бајројт. Народот - нот френдли кон странци во овој дел. Во близина Чешка. Лет на сон од овој дел. Многу многу лошо за патување е баерн.

Сега сум на Боденско. Нема поубава природа во цела Германија. Народот отворен кон странци поради туризмот. Летови Цирих за секаде. Прескап дел на Германија кирија по 1.500 еур и прашање дали ќе најдеш. Речиси е невозможно да најдеш. Куќите се најмалку 20 милиони и нив нема да ги најдеш, а тебе како странец па нема ни да ти ги продадат. Католизмот е овде како добро утро најрелигиозниот дел од Немачка. Тоа значи затворени луѓе.

Според она што го знам најубав дел за живеење, шопинг и фин народ е Хамбург и Хановер. Ем морето е блиску, со летови покриена, народот отворен и има што да видиш. Хамбург цени како овде Хановер поефтино. Најефтино се знае кај е Лајпциг и околина или она Сахсен кај што пиле не пее. Арно ама народот и платите...:)

На WonderGuurl, dunika, Biljarkata и 8 други им се допаѓа ова.
  5. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.041
    Допаѓања:
    36.362
    Зелка
    Некој имаше пишано дека не можел да најде зелка како во Мк.
    Во Реве Chinakohl зелка има исти вкус како македонската. Дури и повкусна е.
    На гугл видете колку е корисна.

На Biljarkata, Lorins и Ava.84 им се допаѓа ова.
  6. Bela Rada

Bela Rada Активен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2020
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    2
    Ако некој има искуство сега за патување авионски до Дортмунд (за спојување семејство) дали треба да се направи тест за корона во МК или прават на аеродром? Воедно, дали за деца исто се прави тест или од одредена возраст?
    Некои викаат дека нашите тестови не ги признаваат и затоа незнам што да правам?
    Фала ви многу!

7. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.083
    Допаѓања:
    5.808
    Testovi za site se pravat bez razlika na vozrasta, za drugo neznam da ti pomognam.

8. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.607
    Сакам. Како кафе ќе пиеме? Инаку сум за. :)

Би барале и работа. Не сме нешто врзани. Би заминале и подалеку. Што знам. Не знам што точно сакам. Од една страна свесна сум дека ни треба нешто ново. Од друга страна ми е страв од селење и од сѐ.

Ама баш како што вика @Herrera цените тука се високи, а јас лично немам бенефит од тоа. Беше ок додека ми требаше да е блиску до работа и градинка, и курс, за да можам да одам пешки секаде оти немавме кола, башка не го знаевме градот ни јазикот. Ама сега стварно повеќе ценам дворче некое, отколку центарска локација.

Ние плаќаме нешто повеќе од @Herrera и скроз ја разбирам кога вика дека киријата е ужас. И не е само градов, туку и во околината киријата е висока заради сите фабрики и чуда што се тука.

Гледам во други градови, убавини од станови со плус две соби за помалку од нашата цена. Искрено, 11 години сум под кирија, и смачено ми е. Ама за да се земе нешто свое, не бива со никаква заштеда заради плаќање на баснословна кирија.

Станов ни е супер, не велам не. И стварно го сакам. Ама мислам дека стварно е преценет и не ни е веќе во полза неговата цена.

На Biljarkata, gjoker4e, happygirl и 7 други им се допаѓа ова.
  9. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.640
    Допаѓања:
    7.292
    Јас само што се доселив на југот, а вие сите ќе бегате. Не сте фер.
    Ама те разбирам комплетно @Kaetana. Ќириите во Штутгарт и околина луница, а избор очаен. И мене не ми е јасно зошто толкав балон. Додуша ко што напиша веќе, цела инустрија е тука.

Јас дојов од Нрв Аахен. Главната причина поради која се иселив беше климата. Оти таму имаше еден таков чуден дожд и ветер што чадор никако не ти врши работа. Секако си мокар до гаќи, што и да правиш. Овде за 1 месец видов повеќе сонце околку за 3 години таму. Друго поблиску е до дома за со кола и поблиску ми е до медитеран, што за мене лично беше голем фактор. Ние тендиравме повеќе накај Минхен, ама овде клапна подобра работна понуда пак.
    Ама луѓево овде и луѓето во Ахен не се споредуваат. Ахенци се љубезни и фини и отворени и спреми да помогнат, овде друга приказна. Комплетно друга, независно дали кај доктор, во продавница или сосед.
    Ок, не се толку лоши де, ама ко ќе ги споредиш со другине, разлика огромна.

За стандардов, во Ахен ќириите беа околу 30-40% поевтини, како и храна во ресторан, ама и платите беа исто толку пониски. Кога ќе видиш на крај пак исто ти е, или бар не со толку голема разлика.
    Ама Германија е убава насекаде. Сегде ќе најде човек убава природа да ужива. И комплетно се сложувам со тебе дека центар на градот не е најповолен за растење деца.

И како што исто кажа, преселбата е напорен процес. Особено ако се селиш на подалеку. Ние се селевме 450 км, без мебел и пак ни излезе низ нос. Башка што сега мораме пак скоро се од ново да купиме.
    А башка што уште немаме дечиња и сонот да си земеме кутре и мачор отиде јабана, оти беше невозможно да се најде пет френдли стан. Ама еден ден, кога ќе купиме наше...

Муабетотот накратко. Ако сте решени да се селите, прво одредете регион каде. Место каде и клима и стандардот ќе ви одговара. После барајте или едниот нека бара работа таму, на крај ќе најдете и куќа. Колку подалеку се селите од Штугарт, толку потешко ќе ви биде. Ние возевме наваму-натаму само за посета за еден стан. Ретко кога можеш да искомбинираш во еден ден да видиш повеќе од два стана. Затоа аплицирајте само за куќи за кои сте 100% сигурни дека би сакале да живеете.
    Ние сепак имавме среќа, оти во втора тура посета не прифатија. Не сакам да мислам ако моравме уште 3-4 пати да возиме само за да разгледаме еден стан.
    И баш како што кажа, сега ви е најдобро куќа во подалеку од центар или во некое селце, да може децата да имаат слобода, ама и не многу далеку од работно место, оти и да патуваш еден саат по правец не е лесно. Исто мора да имаш у близина и градинка, како и педијатар. Се на се, многу напорен процес и психички и финансиски. Ама ќе биде, што не било.
    Ова е сега за сега што ми текнува, повеќе муабет и искуства ќе размениме лично :hug:.

П.с ако ме препозна некој по приказнава, нека ми пише :D.

Последна измена: 14 август 2020
    На Biljarkata, WomanInLove, fairy88 и 6 други им се допаѓа ова.
  10. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.083
    Допаѓања:
    5.808
    Majki osven tie kuglicite i gelot osanit za zabcinja sto drugo moze da se kupi tuka za zabcinja.Tri dena skoro i da ne jade edvaj podvaluvam, mackam gelce, ama vristu po cel den sto mislam deka duri se iscrpuva a temperatura nema.Poseta na pedijatarot ne bi ni pomognalo toa znam zasto se vo prasanje zabi 1 vadi.

11. felisitas

felisitas Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2012
    Пораки:
    378
    Допаѓања:
    1.145
    Мајкички,

Може ли да препорачате продавница наменета за бебешки/детски работи?
    Очекуваме бебенце па сакаме да се спремаме полека.
    Значи ни треба буквално се, од шпикозниња, колички, транспортери....
    Која е позната продавница кај што има поголем избор на овие работи?
    За облека нешто гледав во H&M засега, и нешто онлајн гледав за комби количка.
    Исто така добредојдена е и препорака за интернет продавници.

12. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.041
    Допаѓања:
    36.362
    Илјада причини зошто ја сакам Германија...
    Затоа што секој понеделник доаѓаат да го чистат шпилплацот и ги проверуваат дали е се исправно.
    Е ако се скрши нешто понеделник вечер има број на кој можеш да пријавиш и одма ќе дојдат ќе ја заградат направата додека да ја поправат.

На Biljarkata, WomanInLove, fairy88 и 5 други им се допаѓа ова.
  13. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.083
    Допаѓања:
    5.808
    Jas sum preselena od Essen, sega sum na jugot.I mozam da kazam deka edinstvena pravilna odluka vo poslednite 10 tina godini, gore lugeto bea poprijatelski nastroeni kon nas strwncite no imase premnogu stranci ( arapi, turci, romi ) ponekogas si mislev deka niz Istanbul setam mi smetase toj vid na guzvi sto se sozdavase.Gore bese skoro se poeftino, no platite bea isto poniski.Sega sum na jugot stan 110 kvadrati plakam 600 evra dobro ova moze da e na sreka najdeni obicno trisobni se okolu 800 evraZa odnosot na germancite yuka ima ekstremna razlika od edna strana epten syo te prifakaat a od drug strana se onie sto ni zdravo ne bi ti rekle.Gore ziveev vo pogolem grad tuka sum vo pomal ama sekoj sloboden vikend odime nekade, nedviznostite isto ne se skapi moze da se najde stanovi od 100 000 do 300 000 evra .Nekogas ako bi se selele bi odela samo uste podolu nakaj Mjnhen ama ne vo Minhen vi nekoe malo selce , malo gradce jas uzivam vo malite nesta. Ja sakam i jas Germanija oti mi pruzi sigurnost, paricna sigurnost zatoa sto dolu se ubivav od rabota sekogas po dve raboti rabotev i ne zemav ni cetvrtina od toa sega.Mislam deka bi nasla nesto vo okolinata syo bi te intersiralo ke ti ispratam info vo poraka samo da se smiri maloto.

На WomanInLove, fairy88, јolene и 4 други им се допаѓа ова.
  14. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.035
    Ние на петтата година купивме стан овде зошто секое евро дадено на кирија беше фрлање пари во воздух. А јас како економист не видов никаква исплатливост на долг рок да ренташ стан во Германија. Ќе ви пишам детали не дека сакам да се фалам туку да си се пресметате самите:

Станов е земен на кредит секако кој лесно го добивме двајца вработени со нето приходи над 5.000 евра без учество преку Апо банка која е банка на лекари и медицински лица. Одобројувањето одеше брзо, станот е нова градба на две минути до езеро. Кошта нешто под пола милион евра. Болница, училиште и градинка, едека во зграда. Банхов зад зграда. Локациски не може подобро. 25.000 евра плативме само за данок на имот, грундбухунг, нотар. Станот е со подземна гаража која чини 20.000 еур. Маклер (агент) костен немавме фирмата си го плаќаше. Само кујната вантре не кошташе 15.000. Најскапиот дел од стан е тој. Другото како си милуваш.

Станов ќе го изнајмуваме опремен 1.800 евра. Ратата за кредит ни е 1.450 евра. Ќе го дадеме на агенција да го работи.

Сега во Хамбург бараме куќа со двор во близина на Хамбург. Способни сме да идеме до сума до пола милион. Толку би ни дала банката. Ратата за кредит која може да си ја дозволиме е до 1.700 еур. Куќата ќе ја опремуваме постепено, не како станов. Бидејќи никогаш немам живеено во куќа сакам да биде стилисимо кое ќе чини грдо пара овде. Трошоци ни се поголеми од стан. Фасада задолжителна на десет, служба за чистење снег, ѓубрарина. И сигурно уште мал милион скриени давачки годишно.

Ако се преселиме и од Хамбург ќе биде тешко да се продаде бидејќи останати се само куќи лепенки. А ако не ти се погоди лепенката си се заебал за два живота. Затоа е најубаво стан. Али пуста желба.

Цените се тие.

На Emelline, Biljarkata, crazylady и 12 други им се допаѓа ова.
  15. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.041
    Допаѓања:
    36.362
    Гранули Осанит.
    Baby Walz ама скапичко е.
    Од секаде можеш H&M ако сакаш поскапо, Lidl поефтино. Од мерак и ако ти фати нешто око можеш поскапо, инаку лично сум за поефтино односно Лидл бидејќи секое парче е за 2-3 месеци носење. За облека зборам.
    И вака како изморена сум само за онлајн шопинг. Без разлика што и да ми треба одам онлајн на Лидл, Амазон, Отто пишувам што ми треба, одам во филтер обавезно оценка 5 ѕвезди и готово. Ти носат до дома, а ти одморена и во меѓувреме кафе си испила, со бевертунг 5 ѕвезди нема ни глава да те заболи.
    Од мерак ако ти се шета само за Baby Walz знам за бебиња таму има се.

На WonderGuurl, Biljarkata, crazylady и 5 други им се допаѓа ова.
  16. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.035
    Само ладни за заби од аптека ќе купиш за гризање. Ниту еден педијатар во Германија не би ти препорачал гел да мачкаш. Чувството е како анестезија за заб го знаеш сигурно. Е тоа му го правиш на бебето.
    Моето еднаш го намачкав на кецови и еднаш на тројки. Ќе ми ги искасаше рацете од болка. Никад не би повторила. Само ладни за заби кмаш надекаде и во дм. Давај му да гриза од тие. Ќе мине тешко е, само не му прави потешко.
    Ејџ енд ем им пушта бојата и од квалитет не сум задоволна. C&a имаат подобар квалитет за боди.
    Јас лично најзадоволна од Јакоо и Бенетон. Јакоо има боди кои траат долго имаат посебен начин на закопчување, изврсен квалитет и модели.
    Според буџет разгледај си:

https://www.google.de/search?client...8gL5roeIBg#dlnr=1&idx=babywalz.de&pie=plar-ti

https://www.google.de/search?client=safari&hl=en-de&q=Babykleidung&sa=X&ved=2ahUKEwi-9Ivf1ZrrAhUE2KQKHbkjBTMQ1QIwIHoECAwQDg&biw=414&bih=833&dpr=2&dlnr=1&sei=LYA2X_SsBoKR8gL5roeIBg#dlnr=1&idx=Ernsting´s family&pie=plar-ti

https://www.google.de/search?client=safari&hl=en-de&q=Babykleidung&sa=X&ved=2ahUKEwi-9Ivf1ZrrAhUE2KQKHbkjBTMQ1QIwIHoECAwQDg&biw=414&bih=833&dpr=2&dlnr=1&sei=LYA2X_SsBoKR8gL5roeIBg#dlnr=1&idx=Hans Natur&pie=plar-ti

https://m.zalando.de/babykleidung/

https://www.mytoys.de/baby-schwangerschaft/babymode-schuhe/

https://www.jako-o.com/de_DE

https://de.benetton.com/damen-neue-...VkKZ3Ch3z2AC9EAAYASAAEgKtsPD_BwE&gclsrc=aw.ds

На WomanInLove, fairy88, gjoker4e и 2 други им се допаѓа ова.
  17. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    И јас сум на југот, @Kaetana дојди кај мене рај е, толку е мирно, тивко.
    Стан плаќаме 600е плус небенкостен 130е, и секако струја, вода, парното ни е на гас.
    Околу нас има градинка на 200м,школо, аптека, се што ни е потребно.

Жени која е расположена да си направиме муабет во инбокс, ептен ептен сум нерасположена, 2 години сум тука мислам дека минувам низ страшен период, се си мислам дека почетокот само кај нас е многу тежок;(

На gjoker4e, crazylady, WomanInLove и 4 други им се допаѓа ова.
  18. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.607
    Пиши ми мене слободно. Инаку секој почеток е тежок. Ние уште после 4.5 години се осеќам ко да сме на некој почеток. Па затоа сакам да отпочнат нов почеток, кој нема да трае колку овој :)

Жени бе, и јас сум на југот, кај најдовте вака фини кирии, дупло од вас плаќам. :?:

@FreeMind не да си ме замислила со купување... не за друго, истите сваќања ги имам како тебе. И мене ми се купува, не сакам веќе кирија. Скоро 5 години плаќам кирија тука, а за 15 можеме да отплатиме стан. Третина од кредитот ќе ми беше поминат сега. Или сум многу оптимист?

И некако сѐ ми се има собрано. 800 евра само за градинки почнувам од септември да плаќам.. не бива. Испаѓа дека идејата моја да се вратам на тајлцајт и плус да си терам аусбилдунг шипки. Не ми се исплати со цената за градинки.

Ма сѐ ми се врти во глава, не знаете какви сѐ не бубачки имам. Инсектариум цел. Ако сега не се направи некој ризик, нема кога.

На Biljarkata, Herrera, crazylady и 8 други им се допаѓа ова.
  19. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.035
    Ќе мораш со друга математика да играш. Ако ти треба помош во идеи кажи ќе разглобам некоја стратегија.
    Прво:
    Ќе бараш покраина без плаќање градинка 800 евра заштеда (плаќаш само јадење 150 евра за двете од прилика).
    Ќе бараш куќа подалеку од град во мирно село, но тоа ќе ве чини времњ до работа. Децата до 17 ч ќе ви останат.
    Ќе бараш помал град варијанта со платена градинка куќата каде може да си ја дозволите. Куќата мора да е реновирана зошто милион евра ќе ве чини реновирање ;)
    Сеедно би е каде во Германија тогаш отвори сајтови за работа најди некоја преговарај и тргајте.
    Не вреди да пкаќаш кирија. За стан барем на старо сигурно со двајца вработени ќе добиете зависи од буџет. Ама штом имате пари за толкава кирија вие можете и поголем кредит да си допуштите.

Малку похрабро и со полна фантазија. И се ќе биде во ред.

Патем аусбилдунгот за доење да го запишеш под итно. Ти си тоа. Парите се таму.

На dunika, Biljarkata, Herrera и 10 други им се допаѓа ова.
  20. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.358
    Допаѓања:
    8.687
    Дека можете да купите сигурно можете. Ние живеевме во едно селце кај градот на фри. Киријата беше нешто малце поефтина од градот ( И мислам за превоз ги дававме тие пари, често до градот да прошеташ, па едно време и работата ми беше баш во градот), за купување кога гледавме и немаше некоја разлика со цените во градот.
    Ние кога купивме само мм работеше, а стан купивме на 25 км подалеку во помало гратче, тука веќе имаше мала разлика во цената. Нашето е постара градба и Мала квадратура 65кв. Секако и под кирија да одевме ќе беше нешто слично. И под кирија исто ќе плаќавме колку рата што плаќаме. Сега разлика ми е што ако нешто се расипе мораш сам да му ја мислиш и за мајстори барање и за плаќање. Мене многу ми се свиѓаат опција стан на приземје со дел од дворчето ама во периодот додека баравме само еден таков стан видов и имаше премногу заинтересирани за истиот.

Тоа накратко, и секако каде имате најдобри услови за добра работа па другото све ќе се најде во околината.

На gjoker4e, Herrera, Kaetana и 7 други им се допаѓа ова.