Здраво мајки. Дали се добри овие обувки да му ги купам на синко за во градинка или не? Мене ми изгледаја меки ама маж ме премисли, рече помеки да сум барала ама такви не видов никаде? Совет? И од каде да купам убава кутија со прегради за јадење? Гледав во Либро ама беа проѕирни и не ми фати око? И какво шише да земам за вода? Пластично или стаклени? Се што видов беше пластично? Имам уште милион прашања мора да се средиме до сабота.
Шише пластично bpa free да пишува гледај. Другите прашања друг некој нека каже. Едит. Што е декларирано како детска домашна обувка е ок, јас лично на пример од ова, елефантен би избрала https://www.deichmann.com/DE/de/shop/kinder/kinder-schuhe/kinder-schuhe-hausschuhe.cat
да, и јас би зела дефинитивно помеки за во градинка, и за секаде носиме barefoot shoes.. супер се например Nanga, ги има на заландо, амазон.. премногу се меки и волнени се ама не потат и лесни се и за сами да си ги облекуваат https://www.zalando.de/nanga-hausschuh-mittelblau-1na14l000-k11.html за шише не знам ако неќеш пластика ни стакло тогаш од stainless steel pura kikki опрема за дожд најефтини а убави се од lidl тие без полнење ама ги нема секогаш во продажба. исцело од next softshell се супер од дома тоа најчесто го носиме, а дводелните и стојат таму гумени чизми најдобри најмеки и најлесни се од Bergstein, исто од заландо/амазон ако не однесеш се веднаш не е проблем со среќа!
Без паника. Јас се што купив утнав првиот пат. Купив крокси, ми викаа мали му биле, тешко се облакале, со ремчето позади тесни, без него му испаѓале, а и според мене не можеше убаво да оди со нив. Хаусшуе какви сакаш такви. За прв ден земи некои било какви нормални со 25 евра би требало да се ок, па првиот ден ќе видиш какви имаат другите деца. Шише не се носи кај нас. Купи и стаклено и пластично. Кутија купив една огромна (тогаш мала ми се гледаше) првиот ден десет вида јадење ставив во неа, и беше тешка за 2 годишни дете, со прегради Мепал. Децата имаа најобична добиена гратис во маркет или максимум 5 евра купена па и јас таква купив. После неа купив уште две три поефтини ама со детска шара и сега последно купив Мепал помала, од нив сум најзадоволна. Битно е според мене да може сам да ја отвора и затвора бидејќи кај нас појадокот го префрлаат во тањир. Ранчето исто да е лесно и за дете до 3 години може и напред да се закопчуваат двете прерамки за полесно да го носи. Лесно, ефтино, практично. Кај нас сите деца буквално се обични, комотно облечени во не многу скапа облека, додатоци, ранче, кутија и слично. Обувките јас не би ги зела. Сега ги видов на сликата. Не се удобни ако е цел ден во нив ама нека ги има како резерва. Треба да не се лизгаат. Јас сега зедов едни 20 евра и два пара бадесшуе од лидл по 3-4 евра. Хаусшуето може и да ги измоча па минимум два пара треба да имаш. За од 3+ во "прирачникот" за хаусшуе пишува никако крокси. До 3 години не пишуваше ама изгледа додале после моите крокси. Лидл онлајн. За дожд опрема се заљубив во Tschibo ако така се пишува точно ги има истите во Едека и Реве кај кафето што стои.
https://www.decathlon.de/p/turnschuhe-580-babylight-print/_/R-p-305178?mc=8527737&c=BLAU_TÜRKIS Ние само вакви користиме најдобри ми се, имаат тенка гума од долната страна. Инаку да кажам ми легна бонусот за корона на сметка. ППППС: Слика од грешка папучи сум ставила. Затоа пет пати актуелизирав додека ја оправам работата
Одам да купувам Купив едни тенки панталони и јакна од Алди за дожд и едни подебели од Лидл. И два пара чизми. Купивме и чанта што се закопчува напред. Ептен убава Треба да купам кутија за јадење, шише за вода, пантофки, да го сликаме за мала сликичка и ако може да ми кажете што значи ова гугле не го преведува убаво: Turnsachen (können in der orangen Turnbeutel beim Garderobenplatz gegeben werden) Eine Box Taschentücher И пишува облека за спорт да однесам маичка панталони и чорапи со гумички. Треба некои посебни или може обични ? И ова што значи? + 1x Taschentuchbox + ca. 50 Klarsichtfolie ? Фала ви премногу мајки И едно прашање нормално ли е да сум волку многу возбудена или претерувам.
Облека за пресоблекување. Во гардеробата има некои портокалови торби и во нив ја ставаш. Нас ни дадоа торба, дома напишав име и ја декорирав сонце виножито зајче едно друго и таа стои закачена на закачалка во гардеробата со облеката за пресоблекување. Паломи, се мисли на оние во коцка кутија што се продаваат, ги има со мики маус и слично, горе има мал отвор и од тука се влечат паломи. И тоа подоле истото е, може треба две да однесеш. Фолииве не знам како да ги објаснам. Класични фолии. Ги има во дрогериите. Кога сакаш да зачуваш некој документ да не ти се оштети го ставаш во таква класична проѕирна фолија, од лево има дупчиња за да ги ставиш во папка. Тие им требаат за сликите што ќе го сликаат, некоја негова изработка и слично за портфолие, го даваат на крај кога ќе заврши со градинка, пред да почне во школо. За оние две не сум сигурна дали е исто, ако е исто зошто ви го пишале два пати. За спорт не знам какви се обични, а какви необични. Земи обични. Секако ќе докупуваш на секое после. Првиот ден ќе видиш какви имаат другите деца и ќе ги докупиш секако подобро е да имаш повеќе. Не претеруваш. Убаво е што се радуваш дека ќе почне во градинка, а не дека едвај сакаш да се откачиш од детето.
Мајки, имам 7 месечно бебе и моментално сум во Берлин на подолг период. Барам во аптеки капки витамин Ц но ми викаат дека не постојат кај нив.. малава е со низок хемоглобин и морам да ги давам (ги заборавив во Мк ) Дали можеби знаете каде да најдам или да нарачам онлајн?
За деца ништо од витамини не даваат не пак за бебиња.Овде крвна слика не се испитува.Со исхрана се треба да си надохнади .Месце 5 пати неделно давај ,овошје и зеленчук сурови.Така да помири се дека овие овде се леви.Пробај кај матичен педијатар да ти даде нешто ако сака ама чисто сумјам.
Не мораш да ги даваш. Јас не би давала. Што имате внесено во исхрана што содржи витамин Ц? Колку и е низок? Екстремно низок или малку под најниска граница?
Ne se levi, taman se. Davaat d vitamin. I kako toa c vitamin se proveruva vo krvna slika? C vitamin, crvena piperka I aronija
Жената пиша дека хемоглобинот му е слаб , па мислам тоа преку крвна слика се испитува Реков "леви" оти за некој од мк тешко е прифатливо дека не се прават крвна слика пред секој растечен нос или вакцина
@Mitrovska95 насочи се кон давање на исхрана која содржи повеќе железо. Инаку нормалните вредностите на хемоглобин кај бебиња и мали деца се секогаш пониски од нормалните вредности кај возрасна личност. Така да нема потреба за паника доколку хемоглобинот не е под 9.5 g/dl.
Мн комарци ме искасаа, цело време ме чеша и пецка. Страв ми е да не е некој комарец од оние маларија што се пренесува, два пати стигна писмо дека ги има премногу во овој дел. Што може да преземам за овие што веќе ме изедоа? Имав тт 2-3 дена па затоа страв ме фати.
Повеќе задржете се на германската медицина и не се базирајте врз македонската која е застаната во времето како и државата. Овде на педијатар како ќе ви речат така правете.
Не е екстремно низок но педијатар од Мк ми кажа. Давам спанаќ киноа телешко месо манго итн.. ке пробам со исхрана секако. Немам матичен само туристички за сега, се стремиме да убрзаме. Ке направам контрола во Мк, фала на совети.
Уште ова, витамин Д дали давате од 400 ило 500ie како вигантол ? Од која фирма препорачувате ? Овде некако и послабо сонце има.
Витамин д ти препишува самиот педијатар, јас не сум земала на своја рака од аптека,сепак се работи за дете.
https://www.shop-apotheke.com/arzne...VuyB7Ch2xQA1OEAQYCiABEgK83_D_BwE&gclsrc=aw.ds Овие се даваат до првиот заб, потоа овие: https://www.google.de/search?q=d vi...AQ&biw=414&bih=719&dpr=2#imgrc=_GFQI42IVkJ2iM Дозирањето на капките го пишува во упатството внатре. Од кога ќе искочи првиот заб уклучуваш паста на сам врв нокт точка за да внесува флуор. Се разбира паста за деца од 0-2 години.
женички мили после колку време се навикнавте да живеете овде. Јас сум на почеток но ми се гледа многу тешко во смисол незнам јазик или некој познат, комшиите се германци неможам да се разберам, во продавница да земам што ми треба... уфф мислам дека ке полудам