Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.035
    Од гесундхајтсхајм го вајтерлајтоваа на штадт :D
    Ако знаат и овие шта се дешава еве на.

На danichap, Kaetana, Ava.84 и 2 други им се допаѓа ова.
  2. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.171
    Допаѓања:
    181.127
    Германскиот и македонскиот имаат нова димензија одкога го прочитав ова:drunk:
    Престани да пцуеш на јавно место:D

На dunika, Kaetana и FreeMind им се допаѓа ова.
  3. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.639
    Допаѓања:
    7.286
    Мене искрено веќе почна да ме нервира состојбта ептен. Тама се порадував дека ќе можат нашите некако со тест и гарантно писмо да дојдат, ама шипки ако е така како шо вика Фри.
    Ич не се фер значи. Германциве се изнашетаа цело лето кај сакаа таму, па сега ризични области, карантини и ѓаволи. А ко овде сите што се, цвеќина се и сите мерки пазат, ахам да. Каков уајт траш имаат и они туку ај..
    И то, ништо паметно не кажав, ме удира носталгија на големо.

На Herrera, dunika, Kaetana и 5 други им се допаѓа ова.
  4. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.035
    Не знам како се изнашетаа. Наши пријатели од Ница се вратија одма на уплатен смештај кога ја прогласија за ризико гебит. Зошто ако имаш корона неплатено одсуство имаш на работа.
    Во глобала на сите летово ни беше шајзе. На цел свет.

Али ова со ригорозново патување ги помина сите граници. Нека не остават на мира да патуваме. Ни лек ни вакцина на повидок. И мене ми се смачи, многу.

На dunika, Kaetana, Ava.84 и 2 други им се допаѓа ова.
  5. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.639
    Допаѓања:
    7.286
    Знам Фри за неплатеното отсуство. Кај мм у фирма уште пред два-три месеци најавија дека ако некој дојде од ризико подрачје заразен и зарази некој на работа, плата да не чека. Како да од тука недајбоже не можеш да се заразиш.
    Ама реално гледано имаат опции германците без посебни протоколи да посетат повеќе земји. Т.е да шетаат кај сакаат.
    Муабетот е дека се делиме на Германија и ризични подрачја, што и ти кажа аман ги помина сите граници. Оти има Германци шо си беа у Хрватска у ризик подрачје на одмор и никому ништо.
    Исто така има и ногу од нашите шо кога се вратија од мк со авион или кола, никој ништо ним не и кажал и не седеа во карантин ни па тест правеа. Оти нели треба секој за рака да го фатат и однесат на тест. Тоа шо се труби и пишува на секој ќош нема врска.
    Едноставно не има такви шо почитуваме се шо се кажува и такви што закон не важи за нив. Таа е поделбата. Нема врска што си по националност и каде живееш ми е поентата.
    И ние поради ризик не отидовме у Хрватска пошто не ни беше сигурно уште колку други подрачја ќе прогласат за ризик, отидовме до Италија.
    Абе мака ми е шо заради мнозинството и однесувањето на мнозинството у вечна, последици трпиме. Ама тоа е.
    @Kaetana мила вие се вративте ли? Како беше по пат?

Последна измена: 24 септември 2020
    На Herrera, Kaetana, Chantal и 2 други им се допаѓа ова.
  6. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.607
    Уште сме тука. Карти имаме за понеделник. Ама се думаме да купиме нови за следниот понеделник. Да се исплати повеќе одењево. Оти две недели ни летнаа некако пребрзо, а се превргнавме да дојдеме. Те паники со авиони, те корона тестови тука (на наша иницијатива), се пазиме, не се гледаме со никој речиси.. па си велам уште една недела да си видевме родители оти кој знае кога ќе дојдат.. а и ние следно..

Ама јас глупа си купив карти без флекс. Па ќе пропаднат. Некогаш си велам - ма ајде бре. Налет на пари. Се јавив денес на хот лајн за корона, да ги прашам разлики во правила оти најавуваа нешто од октомври.. (затоа и купивме карти за понеделник сега) .. и ништо паметно не кажаа. Не било ништо сигурно, не било официјално, најавите биле само најави.. не знам што да речам. Ама едвај заминав.. преплашена. И сега некако не ми се враќа...

На Ava.84, FreeMind, јolene и 2 други им се допаѓа ова.
  7. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.035
    Од штадт го вајтерлајтоваа пак назад до бундес полицаи :rofl:
    Од бундес полицаи сега мејлот е бундес инспекцион. Драмата сеуште продолжува. Најбитно сите се подоле во мејлот со одговор ако ништо друго барем срам ќе ги фати си велам:D

На dunika, orhideea, јolene и 3 други им се допаѓа ова.
  8. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.171
    Допаѓања:
    181.127
    Следно до бундесканцелар:tmi:

На јolene, FreeMind, Chantal и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.607
    Си одиме следен понеделник. Кога веќе дојдовме, да поседиме уште една недела. Секако маж е на породилно до 19 октомври. ... Се надевам нема драстично да сменат регелунген ...

На orhideea, KidA, јolene и 5 други им се допаѓа ова.
  10. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.807
    Допаѓања:
    33.752
    Ви бараа ли во градинка Impfpass за доказ дека детето има примено MMR вакцина два пати или нашата градинка нешто изведува?
    Па не само што видоа па и да се потпишам дека е вистина(facepalm)

11. orhideea

orhideea Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    Ако не се лажам нели ја направија ММР задолжителна во Германија. Така како да читав. Сигурно за тоа бараат.

На Ava.84 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.035
    Јас однесов кога ја примија и потоа со ревакцината уште една потврда од педијатарот со негов потпис и печат дека е здрава и ја има ммр целосно примена.

На Ava.84 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.358
    Допаѓања:
    8.687
    Мене кога ми закажаа разговор ми рекоа да носам Impfpass кога ќе одам.

Туку првично во докуметот дека е примен во градинка стоеше дека може да почне во ноември или во фебруари, имавме и разговор закажано за ден пред разговорот да се јават да откажат разговор и да ни кажат дека нема да може да почне во ноември туку ден по 3тиот роденден што е во јануари. Многу глупо ниту објаснија зашто неможе да почне како што пишуваше во самите документи и си планиравме.

До сега многу сум незадоволна прво имав поднесено да оди 7 саати излезе дека го примија во градинка што работи 5 ипол саати и мора дома на ручек и после можеш пак да го носиш уште два саати. Сега со почетокот дури и не се јавија на време туку ден пред бешпрехштунде.

На Ava.84 и FreeMind им се допаѓа ова.
  14. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.038
    Допаѓања:
    36.350
    Ми бараат уште откако се изјави дека се задолжителни две дози, лани ли беше тоа.
    А мојава нема две дози, само една, па ми рекоа кога ќе ги прими двете тогаш да однесам, па претходната недела ми рекоа иако ги нема двете да однесам копија и да ја ставиме и втората до јули 2021.
    Инаку копијата лесно може да се копира од едната страна на некој што ги примил сите вакцини, од другата други податоци. Не знам зошто не побараа оригинал па тие нека направат копија. Ќе им кажам после на што сме спремни ние да знаат оригинал да бараат. :lol:
    Страв во коски имам се уште немам храброст термин да направам. :whew:

На fairy88 и Ava.84 им се допаѓа ова.
  15. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.038
    Допаѓања:
    36.350
    Обично за откажување на термин стои минимум 24 часа (на лекар, забар...), е ако ти откажале под минимумот имај разбирање поради коронава (сите со неа се вадат).
    Можеби е недоразбирање, кажи им пак дека 7 часа ти требаат последователни, можеби може во истата градинка или во друга барај место.
    Тоа со двократното мене ич не ми се свиѓа, малтретирање и за дете и за родители, освен ако не е градинката одма до дома лепенка, па и така не ми се свиѓа.
    И побарај им објаснување зошто така, излажи дека си се договорила да почнеш од декември на работа.

На fairy88 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.353
    Допаѓања:
    286.366
    Викториа нема ниту една, па оди.
    Запишаните деца имаа рок од година за прва доза...за втора воопшто не ни станува збор.

17. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.038
    Допаѓања:
    36.350
    Двете дози треба да се стават најкасно до јули 2021. Ако не ги има двете до тогаш не смее да оди. Освен ако не го продолжат рокот и освен ако некое дете има потврда од доктор дека нема да ја прима воопшто ММР.
    За другите вакцини не ги интересира, само за ММР.

На fairy88, Ava.84 и danichap им се допаѓа ова.
  18. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.353
    Допаѓања:
    286.366
    Точно, сега ниту една не бараат, не па двете.

19. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.807
    Допаѓања:
    33.752
    Ние моравме да го однесеме пасошот и они сами ќе направат копија.
    Мене кога ми се узвија утрово само една има примано да одите да ја ставите и другата.Велам еве горе е ставена, покажувам.Не тоа е само една.Велам како една кога едната е август 2018, другата заради болести е одложена до јануари 2020. -Ааа. обично се една по друга(facepalm)|( Јас сакв уште во 2017 ама испадна да е болна цело време и неколку термини самиот доктор ни одложи .

Мора и двете да ги имаат и секако они имаат информација од гезудесамт.Јас кога бев лани на родителско кажаа дека само 2 деца од цела градинка немаат примено ниту една вакцина.Знаеа веќе број, па не верувам дека можеш да ги излажеш:)

Не се плаши втората без симптоми ја поминавме:)

На fairy88 и gjoker4e им се допаѓа ова.
  20. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.035
    И стаса последниот одговор во кој велат дека само дринген наведените причини може да се користат за идење на член на семејство од Норд Мацедониа. Умцуг и бетројунг киндер не спаѓа во тоа. Граничната полиција на лице место можела да домесе одлука за враќање на назад или останик. Следете ги тековните случувања до Декември.
    Обој мејл не е никаква потврда на дозволено движење ве молиме не го користете како доказ.

Така да мили мои нема мрдање од мкд никако и се е лага што струи наоколу.

На Kaetana, јolene, gjoker4e и 3 други им се допаѓа ова.