Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.035
    До 18 години може двојно. Ама нема никаква потреба од двојно. Ич никако. Нека си биде германка.

На gjoker4e, fairy88, Chantal и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    10.935
    Допаѓања:
    177.611
    Ај дур сте на темава да се умешам малце :wasntme:
    Вие што сте со македонски документи во Германија, дали ги имате сменето адресите на нив? Јас имам грчки документи со грчка адреса на живеење и македонски со македонската адреса, т.е. онаа при мајка иако не живеам таму. Треба тие да се сменат? Немам воопшто извадено ниту македонска венчаница, дали има потреба од тоа?
    Ако некој знае, замолувам да ми пише. Тенкју. :f:

На Ava.84 и fairy88 им се допаѓа ова.
  3. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.358
    Допаѓања:
    8.687
    Македонска венчаница вадев за да променам презиме и да извадам документи со новото презиме. Ако си го задржала презимето незнам дали треба за да промениш статус од самец да пишува таму некаде дека си во брак.
    За адреса македонската ми е во документи со тоа што е потребно да отидеш во локална полициска станица ( ако си од скопје во телевизија се вади документов) да пополниш изјава со податоци за моментално пребивалиште. Добиваш само едно ливче кое треба да го чуваш. Во документи ти останува македонската адреса.

На Herrera, Ava.84, fairy88 и 2 други им се допаѓа ова.
  4. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.607
    Им ѕвонев во петокот оти ние за денес нели имавме карта баш од причини што од октомври најавуваа промени. Па викам ај да ги консултирам на тоа хот лајн за корона - може памет ќе дадат, да знаеме дали да останеме уште една недела или не.

Ај што ѕвонев 3 дека по 79 пати и никој не креваше, случајно четвртиот ден после 36 пати ми кренаа. Сега до крај на септември важи момент демек кој доаѓа од ризикогебит има бесплатно тестирање директ на аеродром и за 2 дена добиваш резултат. Нема баш карантин.

Ама од октомври ќе укинувале тестирања за нон ризикогебит, и демек општо на аеродромите ќе повлечеле тестирачки станици. Тестирање тек од 5 ден па натаму (тоа дека не стигале од многу тестови што правеле да дадат резултати за ден два)... Плус 2 дена резултати - ќе дојде карантин од 7 дена некаде. Ама ова биле само најави, уште немало ништо официјално.

Во секој случај, цело време си важи она ако си дојдеш со тест не постар од 48 часа - нема карантин. Ама тоа значи да си направите тука тестови и ако немате осигурување во мк - приватно да си ги платите.

Ние оставивме да видиме до понеделник што ќе биде, па ќе ви пишам како сме поминале.

На Ava.84, Chantal, fairy88 и 3 други им се допаѓа ова.
  5. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    10.935
    Допаѓања:
    177.611
    Прво ги преведуваше документите на Македонски така? Иначе моето презиме го задржав.

6. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.358
    Допаѓања:
    8.687
    Да прво ги преведов за македонска венчаница ама прашај за сигурно можеби и не мораш да пријавиш зошто не менуваш презиме.

На Yowannty му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    10.935
    Допаѓања:
    177.611
    Уште ова само оти којзнае кога ќе се оди за мк. Јас исто имам регуларно грчка венчаница. Ти што направи за македонската? Само ја преведе, или со преведената вадеше нова?
    Фала ти, на одговорите. :f:

8. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.358
    Допаѓања:
    8.687
    Да мислам ја преведов имав и интернационална ама не ми ја признаа морав да преведам и со неа ми издадоа нов извод на венчани на македонски и нов извод на родени вадев ама тоа заради презимето. Ама ми преседна ова од ажурност на нашите институции. Кога ќе ти издадат македонска провери сите податоци дали се точни зошто датум не знаат правилно да препишат.

На Yowannty и Ava.84 им се допаѓа ова.
  9. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.035
    А во мкд приватно каде се тестира? Веројатно само Скопје на приватните :)
    Фала ти за инфо чим е така така ќе направам со негативен тест ќе се вратиме. Ако е негативен.

Инаку да. Заклучокот во светски рамки е не се знае кој јаде, а кој плаќа. Информациите се половични и крајно иритирачки.

Убав помин домче поздрав до твоите.

На Kaetana, Ava.84, јolene и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.567
    Допаѓања:
    8.026
    @Biljarkata Абе дубара за пара, те тоа ти е Македонија.
    Ако то истече пасошот ќе те пуштат да влезеш, ама за излез не даваат без макдедонски.

А, да откажеш пасош богами треба да се запотиш по македонските институции. Треба да докажеш дека немаш имот на твое име и не знам уште колкав куп документи.
    Тешко со еднаш одење да се заврши.
    И, парички треба да им дадеш како што кажа Ава:D

Мене последен пат што проблем ми направија, дека патувам со бугарскиот секаде и го заборавив македонскиот во Германија.
    И фино лепо си се пријавив турист, како синко во полиција пријава- одјава.
    Ама проблем на аеродром. За излез ако сум без македонскиот не можел да ме пушти.
    Се испокаравме и на крај не однесоа во едно собче на страна и ни рекоа да сме наведнеле глава и ќе не пуштат. Така не пуштија, ведни глава и билдај его во Македонија и секаде ќе поминеш.|(

На Kaetana, Ava.84, Chantal и 3 други им се допаѓа ова.
  11. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.353
    Допаѓања:
    286.366
    И мене ме кочи поседувањето имот, затоа не го откажувам нашиот.

Алекс Шарлах закачи:@
    Одкако не се спушташе тт моравме на итна.
    Петокот закачила. Олбавија мерки, може дете со кашлица да иде градинка и почнаа болни деца да носат:@.

На Kaetana, mal.ecka, fairy88 и 3 други им се допаѓа ова.
  12. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.659
    Допаѓања:
    106.737
    @Yowannty јас немам сменето презиме, а еве веќе 10 години сум со адресата Мк на пример во Мк пасош и општо на сите Мк документи. Ама бракот го немам пријавено. Имам роднина вработена во матичното и ми рече дека и да го пријавам бракот не мора да сменам адреса само освен ако не сменам презиме. Не би го сменила презимето , само би го пријавила бракот во мк и ќе им извадам на децата мк државјанство. Се нафаќав летово тоа да го направам ама заради коронава , ништо не направив.

На Yowannty, Ava.84 и Chantal им се допаѓа ова.
  13. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.035
    Мене ми се јавија вчера да ја земам во 14:30 имала зелен секрет. А од дома ја пуштам после викенд оздравена. Си го земам детето дома нема ни секрет, а камоли зелен. Плачела како што објасни учителката и наеднаш зелен секрет и истекол:^) Па дури и денес да не ја носам ми рече.
    И еве утринава за рака со татко и ја вратив назад во градинка. Здрава права. Нека му објаснат нему дека е болна. Лут најлут на свет:rofl:

На Kaetana, Biljarkata, danichap и 2 други им се допаѓа ова.
  14. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.639
    Допаѓања:
    7.286
    Ете дека може и да се тестираш во МК скороз заборавив дека е како опција. А ние башка што ќе возиме, па ќе мора оти словенците или некој друг по граница се ќе се најде да не закачи баш за тоа. Значи ќе треба да испланираме и закажеме тест и одма штом ќе ги земеме резултатите, следен ден да тргнеме.

А вака со авион и негатвен тест од дома, значи ја исклучуваат опцијата да се заразиш на аеродром или во авион. Тогаш нека направат задолжителен негативен пред било кој лет и нека престанат забраните за патување, аман!(на глас си мислам само, не ми се врзувај на муабетот)

Инаку мила не се секирај и уживај си во времето со фамилијата оваа недела. Не му ја мисли толку, Единствено што би можело да се случи е баш тоа, кога ќе се вратите да останете некој ден дома во каратин. Толку. Нешто драстично сигурно нема да биде. Еве што важи сега за сега.
    Пријателите наши не се тестираа на аеродром, не знам оти, може немало и затоа останаа дома некој ден, ама ништо страшно. Дај боже да сме сите здрави, се издржува другото.

Значи @FreeMind и ако си идеш со негативен тест треба да се јавиш кај надлежното гезундхеитсамт.

За американската виза имаше право, полесно ќе ја извадиш од тука отколку од мк. Без разлика на пасошот, ама ауфентхалтскартичката злато вреди :D. Пред година ипол, со интервју од 5 мин., без букиран хотел, без покана од некој, без дури и да знам кога ќе патувам во Америка, добив туристичка со траење од 10 год. Од мк да вадиш не знам што уште не ќе треба да приложиш, за да докажеш дека нема да им останеш илегалец.

На Kaetana и Ava.84 им се допаѓа ова.
  15. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.353
    Допаѓања:
    286.366
    Мојов ако се појави ќе си речат некој децава да не киднапира, кој е човеков:bandit::rofl:

На gjoker4e, TutiFuti, Kaetana и 5 други им се допаѓа ова.
  16. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.035
    Ова е многу јако двете воспитувачки се жалеле од мене дека сум била груба вчера, а само детето си го земав и прашав како било. Овие бре не се нормални тек да кажам нешто или навистина да бидам груба ќе избегаат од Германија. Има ли некој ваков случај како мојов чуено? Значи бев најфина што можам да потенцирам ниту фаца не направив ниту коментирав, буквално ништо.

На TutiFuti, Kaetana, Ava.84 и 3 други им се допаѓа ова.
  17. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.353
    Допаѓања:
    286.366
    :D:D:D
    Многу пипави тие.
    Јас во старата градинка имав конфликт, до отецот стасавме( оти католичка беше градинката).
    Ама беа стварно безобразни и 0 од педагози.

На Kaetana, mal.ecka, Ava.84 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.171
    Допаѓања:
    181.126
    Е сега се нанервирав ама фала за инфо @fairy88
    Како бе дека немам имот, шо к ги боли дали и каде имам имот, богдачува:@
    Као демек странски државјани не може да има имот во Мк? Божеее. свашта|(

На Herrera, Kaetana и Ava.84 им се допаѓа ова.
  19. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.807
    Допаѓања:
    33.752
    A јас пак мислев мојот најретко оди да си го зема детето, само во петок:$
    Ама го знаат повеќето воспитувачки, некоја еднаш му барала л.к и мојот и рекол зарем не си личиме(facepalm):rofl:

Од моето однесување до сега немаат замерки , дури кога разбраа дека сум трудна рекоа да кажам кај нив во група да биде детето:DИсто и старата група кога ме виде една од воспитачките рече дека се надева дека и ова дете ќе се погоди во нивната група:angel:
    Инаку кога беше во малата група до 2 год често ме викаа демек тт, демек меше ја боли ,демак плака, оти не работев ме зезаа:envy: Ниту еднаш немаше тт и пак ја носев од утре:devil:

@danichap со лесно на малата, побрзу да оздравее.Баш мислев нема од овие болести оти внимаваат на хигиена ама не било така:x

На Kaetana, mal.ecka, Biljarkata и 3 други им се допаѓа ова.
  20. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.035
    Се нашле навредени дека против нивните медицински “познавања” денес ја однесовме пак. Здрава да напоменам. Ни нос не и тече. Скроз е здрава.
    И како можеш да ги навредиш ценетите учителки они се примариуси. И на мене се истуриле.

Се ова фино ќе го спакувам во завршните реченици. Секако Емили е до Декември само таму. Едната од учителките е и директорка на градинката. Е токму со неа ќе се “збогувам” на крај.
    Нека оди нервозата на моја сметка овој пат.

На TutiFuti, Kaetana, mal.ecka и 3 други им се допаѓа ова.