Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    @mKdevojce nie vadivme vo edno foto studio, mozes da vidis i vo kaufland i dm, kaj nas bea rasipeni togas aparatite, zatoa bevme vo foto studio, ama skapo e za 10 sliki(biometriski) i plus cd so istite sliki plativme 20e.

На mKdevojce му/ѝ се допаѓа ова.
  2. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.176
    Допаѓања:
    15.493
    Овде би требало да се во ред апаратите освен ако не се надвор од употреба поради коронава. Иначе три месеци е бебето, не знам дали е изводливо на апарат да се направат слики..

На Neda997 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    Mojata bese nepolni 4 meseci, ne ni napravija problem, samo kazavme za sto ni trebaat slikite.

На mKdevojce му/ѝ се допаѓа ова.
  4. lale-to

lale-to Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јули 2012
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    185
    @Arja Јас како што знам при започнување на процесот за добивање Berufserlaubnis , оваа дозвола да ја добиеш неопходно е и лиценца за работа како доктор стекната во Мк. Сега за добивање на Berufserlaunis потребно е да полагаш и Fachsprachenprufung кои одговара на ниво Б2-Ц1 медицински германски , но овоа зависи од покраината во која би ја започнала постапката.
    Berufserlaubnis има важност две години, и неопходно е во тој период да поднесеш документи за Approbation.
    еве ти линк до официјалната страна, разглдај си пишува се што е потребно.
    https://rp.baden-wuerttemberg.de/Themen/Gesundheit/Seiten/Arzt_Ausland.aspx
    Пс. овоа се однесува само на покраината BW.

Само со диплома од завршен фах.за медицина, или доколку се уште студираш можеш само да аплицираш за да волонтираш во некоја клиника во германија на неколку месеци доколку имаш добро познавање на Германски јазик , и најчесто нудат сместување и оброк, додека плата не добиваш.

Слободно пиши ако те интересира уште нешто.

На Arja му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Arja

Arja Популарен член

Се зачлени на:
    9 март 2016
    Пораки:
    830
    Допаѓања:
    1.349
    Ти благодарам многу за одговорот. Ќе го разгледам линкот кој го сподели како и процесот кој го објасни. Патем, јас сум физиотерапевт со диплома од факултет, но лиценца се уште немам. Не знам дали истата постапка е и за доктори и за физиотерапевти, сестри, и сл. но сепак ќе разгледам се што сподели убаво. Бидејќи не планирам да останувам тука, а слушам муабети дека некои ординации вработуваат и без лиценца, размислувам што е попаметно - дали да стажирам 10 месеци бесплатно тука колку да ја добијам државната лиценца или воопшто да не се мачам ако нема потреба од истата во Германија бидејќи таму секако верувам ќе се полага нивната. Ама гледам дека секако треба и овдешна. Така што ќе размислам околу стажирањето посериозно. Ти благодарам уште еднаш на одговорот и ти посакувам убав ден!

6. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.639
    Допаѓања:
    7.286
    https://www.anerkennung-in-deutschland.de/de/interest/finder/profession/365
    Овде можеш да си провериш кои услови важат и како иде процесот на признавање на диплома за твојата струка. На странава може за сите струки, да се добие информација. Мислам дека со лиценца/ положен државен ќе можеш дирекно да поднесеш за нострификација. Како и да е, со одговарање на прашањата те насочуваат каде да се обратиш и информираш на ниво на цела држава. Можеш и да си го подесиш јазикот на англиски или друг јазик, ако не знаеш германски. Опции има, само може ќе трае извесно време, ама во секој случај се исплати да пробаш.

На Herrera, Kaetana и Arja им се допаѓа ова.
  7. Arja

Arja Популарен член

Се зачлени на:
    9 март 2016
    Пораки:
    830
    Допаѓања:
    1.349
    Ja знам странава, ја имав зачувано и имав читано нешто, но не подетално. Убаво ме потсети пак да разгледам. Ти благодарам многу!:f:

8. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.035
    Ако можеш да се издржаваш речиси година дена во Германија сама без плата јас на твое место овде би стажирала плус јазикот ќе ти влезе во уво и плус ќе научиш да работиш.

9. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    Ќе Ве замолам поискусните да ми помогнете:)
    Мм даде усмен отказ пред една недела, луѓе газдата нити да му потврди до кога може да работи, нити е седнал со него да се разберат како луѓе што понатаму.
    Работата е стварно ептен тешка, по цел ден работи со прашина, и најмногу за тоа напушта од таму, има и здраствени проблеми од таа прашина.

Што понатаму?
    По цел ден газдата ја избегнува таа тема, неможеме ни нова работа да бараме поради тоа што нема никаков одговор од негова страна.

10. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.358
    Допаѓања:
    8.687
    Прочитајте во договорот колку му е отказен рок и нека достави писмено Kündigung, по закон мора да биде писмено, ниту усмено ниту на E-Mail не е законски. Најверојатно ќе добие некоја повратна информација иако би требало да се поклопува со тоа што го пишува во договорот.

На Herrera, Kaetana, јolene и 2 други им се допаѓа ова.
  11. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    Ти благодарам мнооогу.

12. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.607
    Ние бевме во дм ама ни кажаа дека не сликаат мали бебиња! Па после отидовме во фото студио. Поставија бело ќебе, го легнаа на земја и го сликнаа. :))

Женчи ние си дојдовме вчера. Ок беше. Освен што на секое поминување стјуардесата викаше по едно 3-4 пати "маската и на носот, ве молам". Ама тоа е. Не знам што да речам.

Нѐ тестираа одма после авион. За децата - Маличе не го тестираа, дека мал, а Мачорка биравме ние дали сакаме да ја тестираат. Викам ај - нека ѝ брцнат и нејзе стапче во грло. Да не замараат после градинки. И сега сме го домашен карантин додека не ни стигнат резултати, а тоа е за два дена.

Стиснете палци за негативен исход.

Тоа е тоа. Сѐ на сѐ, супер поминавме, не се мешавме со луѓе, надвор се изнашетавме сами во природа, се изнапивме јогурт, се изнајадовме симит, ... И мислам дека прв пат баш заради тоа и не ми се враќаше. Затоа што бевме сами во стан, лабаво, без три кафиња дневно закажани (нели се нема време а сакаме сите да ги видиме)… и душа ни се исполни што нашите беа толку среќни со децава. Мачорка веќе разбира, не можевме вчера да ја смириме кога си одевме,.. ама тие носталгии во мајчински ќе ги однесам.

На dunika, mal.ecka, FreeMind и 8 други им се допаѓа ова.
  13. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.082
    Допаѓања:
    5.808
    Izvini sto to upagam vo postot me intersira za maloto ne e problem sto ne se testirase mislam nema da ostanete vo izolacija 14 Dena Deka ne e testiran.I nie sme vo Makedonija pa zatoa me intersira okolu testiranjeto na maloto razlucni verzii dobiv de Deka zadolzitelno treba de deka ne treba pa zatoa neznam.kako bi bill.

14. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.607
    Мислам дека ако ние сме негативни, по дифолт и тој се смета дека е негативен. Инаку ако мора за него карантин, тогаш нема логика - оти ако сметаат дека е тој носител, ќе треба и ние да сме во изолација како лица кои сме биле во потенцијален контакт со носител.. така да, нема логика.

Само ние да сме негативни, и се сметаме сите како негативни. Инаку малиот демек мал оти една годинка, а ќерката 5.5 има и ни оставија да одбереме ние.

Едит: стигнаа резултатите. Негативни. Јееј. :party:

Последна измена: 6 октомври 2020
    На dunika, Biljarkata, mal.ecka и 8 други им се допаѓа ова.
  15. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.607
    Процедурата е следна: се јавив во Gesundheitsamt и ми кажаа дека треба да се прати само меил во Amt für öffentliche Ordnung, во кој се даваат податоци - име и презиме, адреса, земја од која доаѓаш, како си дошол и кога си дошол. Го праќаш и негативниот тест, и си пишува дека по автоматизам со испраќање на мејлот завршува Quarantänepflicht.

Така да, тоа е.

Сега останува да се надеваме дека нема да најдат некој позитивен во авионот што бил во наша близина, па да бидеме во карантин како дел од кластер. Ама се надевам нема.

Ништо не беше толку страшно колку што ми изгледаше. Сепак, да напоменам дека бевме доста претпазливи цело време - и со маски, и со држење на што помалку контакти. Вредеше што заминавме, иако сто пати се премислив.

На Biljarkata, јolene, danichap и 2 други им се допаѓа ова.
  16. Mitrovska95

Mitrovska95 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2011
    Пораки:
    538
    Допаѓања:
    508
    Еден мал совет и помош.
    Славиме месецов 1ва годишнина од брак и нели сум "изгубен германец" тазе дојдена и немам идеја што да купам и од каде. Некако и онлајн би нарачала само да биде кејфски.
    Dankeschön.

17. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.038
    Допаѓања:
    36.349
    Не ти го разбирам прашањето.
    Зависи што сакаш. Исто е како во Македонија. Ако сакаш парфем во парфимерија, патики во продавница за патики... :D
    Ако ти е мерак ќе разгледуваш во живо, ако не онлајн од Лидл, ХиМ, Отто...
    Јас на твое место би резервирала во некоја убава пицерија на пример, некое топло пријатно место (пишуваш пицерија и твоето место на живеење на гугл и одиш таму кај што има најмногу и најдобри оценки) и би му купила 30мл парфем со 20% во Müller ќе го спакуваат таму бесплатно.

18. Mitrovska95

Mitrovska95 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2011
    Пораки:
    538
    Допаѓања:
    508
    Хаха да добро во близина имам и трговски центар за класичен поклон, мислев на нешто персонализирано што би било симбол. Украс карикатура, накит.. На вечера секако ке одиме.
    Фала ти како и да е!

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  19. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.038
    Допаѓања:
    36.349
    Пиши на гугл Personalisierte Geschenke online bestellen.

На Mitrovska95 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.035
    https://www.geschenke-online.de/geb...MIk6rvkZes7AIV1RkGAB3JXAwcEAAYASAAEgL-6_D_BwE

Јас од овде имам нарачувано. Ама вие сте млади и само една година брак овде бивти препорачал да си одбереш:

https://www.jochen-schweizer.de/on/...V1OFRCh3RUAi4EAAYASAAEgK0uPD_BwE&gclsrc=aw.ds

Летам за Македонија на 19ти Декември ако има некој ситно за праќање (апчиња, документи, и слично) можам да однесам или земам.

На mal.ecka, Ava.84, Mitrovska95 и 5 други им се допаѓа ова.