Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.590
    Допаѓања:
    201.835
    Има регулиран престој и социјално осигурување преку сопругот, тој е таму скоро две години.

2. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.082
    Допаѓања:
    5.808
    Не ти требаат биометриски слики , ќе ве викнат за сликање само знак прашање е кога. И ние имаме за сопругот поднесено МОЖЕБИ сликањето ќе се изврши во Јануари ....
    Инаку да споделам искуство само што се вративме од Македонија, добро поминавме се тестиравме на аеродром по 30 часа ги добив резлутатите , сега чекам по маил да не ослободат од изолацијава. Авионот беше полн , држење дистанца колку да се рече, да можеа ќе не прескокнуваат само побрзо да влезат и да излезат од авионот. Во авионот имаше некои и маските што ги носеа на вратот, па само од некои од сопатниците беа опоменувани од никого друг ( мислам на тие од Wizz .

На FreeMind му/ѝ се допаѓа ова.
  3. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.971
    Допаѓања:
    219.546
    Сега обоновата ли ја чека на визата па врз тоа и продолжување на престојот или?
    Јас колку што знам, во секоја еу држава е вака, и јас самата имав таква довола пред години значи ако има регулиран престој и се тоа може да работи.

4. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.590
    Допаѓања:
    201.835
    Првпат сега ќе добие виза, врз основа на фамилијарно обединување. Ако добие. Сфаќам дека не може да работи без работна виза, освен ако беше со бг пасош. Работава е што за српски државјани (нејзиниот сопруг е Србин) имало некој договор со Германија, додека чекале виза, можеле да почнат со работа и со тоа да се убрза издавањето на истата. Што мене не ми е логично, ама прашувам што ми рекоа да прашам.

Не можам јас од овде да им ги бркам работите, сами треба, ама не знам што очекуваат. Само имам притисок од икс особи, ради тоа што братучетка ми исто скоро отиде за Германија, визите ги добија откако отидоа таму, сега веќе се со дозволи за престој. Па да сме помогнеле. Ама кај нив ситуацијата беше поинаква, оти мажот и на братучетка ми има постдипломски од Германија, јазикот го знае ко да е роден таму, има работено и живеено како студент, па директно му одобрија плава карта или како оди тоа. За нив побрзо одеше и од медицински причини (поради лекување на дете се таму), малце со коронава се успори, ама пак сами си бркаат работа. Овој случај нема врска со тој за кој прашувам јас. Ама ајде, да не речат дека не преземам ништо. Се што ми кажа братучетка ми им кажав, и овде што ми беше кажано, пренесов, на нив оставам да си завршат што треба.

5. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.035
    Колку трае добивањето германски пасош од поднесување документи? Мислам колку ќе и треба на ценетата македонска амбасада да направи одјава во мкд?
    Да се надеваме до година дена или повеќе години се чека?

6. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.971
    Допаѓања:
    219.546
    Можеби има таков закон за Срби ама дека ние не сме Срби ваљда не знаеме :D дека нели зборуваа нешто читав по нет за балканци за работа по германија дека им биле потребни работници.
    Даничап работеа со балканци може она да знае некакво инфо. @danichap

Ќе треба да си ѕвони цел ден ваљда ќе ги добие, и јас така ѕвонам нон стоп и 3 ти ден ги добивам.
    Тие патишта такви се со ѕвоњење за документи.

И ако нема документи значи не може да работи се додека нњ добие довола за престој преку маж и за спојување на семејство и се тоа.

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  7. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.353
    Допаѓања:
    286.366
    Нема таков договор @Annath, барем мене не ми е познат.
    Со новите измени кои ги донесоа е потешко и покомплицирано, оти нели слободно може да дојдат, но работодавецот од тука се треба да спреми. А не е воопшто лесно сето тоа.
    Минатата недела баш пополнував формулари за да идат наши и српски државјани.
    Според најновиот закон не смеат да се постари од 45г, прашавме и адвокат...па 2/3 од тие што беа во план отпаднаа.
    И така, во место тапка работата, не се знае дали јазик треба, нема термини, никој нема уште дојдено.

Се вратив наназад, прочитав целосното прашање. Ќе го прашам вечер Тозо да не знае како жените на српските работници добиле виза, тука или таму.

Инаку по тел. не се добива веќе ауслендер бехурде, пишуваме мејл, со податоци, па ти враќаат со мејл што треба да се однесе и со термин.

На Kaetana, Annath, Ava.84 и 3 други им се допаѓа ова.
  8. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.971
    Допаѓања:
    219.546
    Знам дека вие работевте со Срби затоа ја тагирав.
    Иначе на мене ми кажаа дека од јануари веќе виза не може да се добие без завршен (не знам кој степен) курс германски.

На Annath и danichap им се допаѓа ова.
  9. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.353
    Допаѓања:
    286.366
    Така викаат, да. Гледаме сега некоја дупка во законот ако може да се најде.

На Annath и vitamina им се допаѓа ова.
  10. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.971
    Допаѓања:
    219.546
    Па искрена да бидам не знам како би се одвивало тоа со оглед на тоа што германците бизнисмени се бунеле, им требале работници а државата им ги кратела истите со овој закон.
    Сметам дека би имало нешто. Искрено, не верувам дека скроз би било вака.
    Плус и за визиве за спојување семејство ... што знам...
    Секаде се зборуваше ова никаде не се спроведе.

11. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.082
    Допаѓања:
    5.808
    Nemam iskustvo no dokolku imas opcija da se preskokne ambasada makedonska other ja taa.Skoro e nevozmozno nesto da se sredi preku ambasada den paten list.

На FreeMind и Ava.84 им се допаѓа ова.
  12. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.590
    Допаѓања:
    201.835
    Претпоставував дека нема таков договор, ама ај реков да прашам.
    Жената нема проблем со јазик, има положено Б2 во Гете институт, или како и да е, професорка е по англиски со завршен факултет тука, нема ни 40 години. Таму не верувам дека ќе најде работа по струка, барем засега не. За друго не знам што би работела.
    Мене ми е моментот што ме молат да прашам, да ја малтретирам братучетка ми што во моментов има поважни работи, а таа мене ми кажа дека се оди преку ауслендер бехурде и дека треба да пишат мејл, да бидат упорни. Друго нема како. Ама не се задоволуваат со тој одговор, е па ние оттука ли да им ги бркаме работите.

13. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.807
    Допаѓања:
    33.752
    Не пробувајте преку амбасадата , кога на нас ни требаше 8 месеци за извод на новороденче, за сликање на пасош не ни стигнавме Па за толку комплицитан процес нема ни да ви го отпочнат.Штом ќе одите Мк таму прашајте .

На FreeMind, mal.ecka и SanelaS им се допаѓа ова.
  14. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.176
    Допаѓања:
    15.493
    Мајки, тука бибињата не се носат на отопед како во Мк, нели? Педијатарот не ми спомнал, а на У3 и У4 и ги гледаа колкчињата на ултразвук. Претпоставувам дека е тој дел од ортопедски преглед...

15. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.082
    Допаѓања:
    5.808
    Да ако има некои наоди дополнително ве праќа ако не тоа е тоа.

На mKdevojce му/ѝ се допаѓа ова.
  16. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Другарка моја заврши работа за непол месец. Ова пред 15тина год. Во мк не доаѓаше.

17. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.035
    Да не слушна на тв некој виз аир кои летови ги укина? Не можам никаде да најдам информација.

18. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.807
    Допаѓања:
    33.752
  19. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.607
    Ако е како со македонските пасоши, многу е подобро да добие виза за спојување кон семејство, отколку работна виза.

Со виза за спојување кон семејство може да работи што сака, додека до работна виза ќе биде 2 години врзана да работи на истото работно место.. (и ако сака да смени нема да смее без одобрување од службата за странци). Не смее да биде без работа бидејќи основ за престој ќе ѝ е работна виза...

Подобро нека си чека спојување.

20. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.353
    Допаѓања:
    286.366
    Го прашав мм, за српските државјани е иста како за нашите процедурата за спојување семејство.