Некои викаат над боцнатото место се ставаат лепенките, некои викаат до него. Јас ги ставав до боцнатото место, а не над него. Нив ги имаш, осигурај се сируп за тт дека имаш, да не е долго отворен, после вакцината што подолго шетајте на свеж воздух, не ја носи во трговски и такви слични затворени простории. Јас те советувам, а и јас уште ја влечам втората доза. Од првата моето беше поспано ама помало беше од 2 години мислам. Ти немаш прашања туку ти треба разговор и подршка. Кога веќе мора за во школо тоа е не знам што да кажам. Само храбро. Повеќето на форумов имаат ок поминато после вакцината. Дали можеби па и не е до толку уау вакцина колку што ја правиме. Не знам, тоа ќе ми биде доживотно неразјаснето. Не пренесувај го стравот на детето да не се чуди и да не се плаши.
Нема потреба од лепенки, тие се ставаат кога се работи за вакцина што дава реакција истиот ден. Од ММР и другата вакцина за сипаници (варичела претпоставувам), реакцијата е најрано една недела после боцкањето. За вакцината за варичела не знам баш, пошто ја нема кај нас, ама за ммр реакцијата е покачена тт, евентуално осип една недела после боцкањето, и може да трае два-три дена. А може и да нема никаква реакција. Лепенките не ти требаат воопшто.
Леле не зборувај, господ здравје да ти даде кко ме прочита дека ми треба подршка. Еве веќе оди на школо и двапати ја презакажувам пти беше болна а пред 3 недели пиеше антибиотик пти имаше на интимното место ешњеихија коли, ( од брис испитано) бак шо иде од дебелото црево па ваљда у градинката шо не се бришела убаво и у школото и се пренела таму бактеријата. Па сакав прво да се уверам дека ја нема бактеријата и да ја вакцинирам. Ама гинеколог рече дека таа е нормална бактерија шо ја има секој човек па кај неа се пренесува оти не се брише убаво сама.( џабе ми било по 3-4 пати на ден мењање веш и туширање газе секој ден) па сакав да кажам некако поради тоа ја избевнувам вакцината иако рекоа нема веза тоа со тоа. Како шо вика мм ми само причини бараш да не валцинираш. А јас се тресам како лист и ќе цркнам од грижи. дали ја атави и таа за сипаници или варичела? Растојание најмалко 5-6 недели меѓу двете. @Annath за тњмп ми е оти качува висока кога е болна, а од вакцините немла реалција. Ај бњлким ќе нема и од таа. Фала ти многу
Во исто време ги ставаат ММР и варичела. Во истиот ден. Едната во едната рака, другата во другата рака. Абе јас првата ја доза ја ставив бидејќи немав ништо прочитано на интернет и вечерта кога ја стави се изначитав се и сешто и коси кубев. Да не отворев воопшто на интернет до сега ќе сме ја имале и втората доза.
Некако многу шприца ставаат? Кај нас, прими малиот еден шприц само ммр плус варичела заедно беа. И толку една доза на 2 год ја прими и една на 6 треба да прими. Кај вас некако многу од тоа што читам...па и посебни дози....
Прв пат ставаат тривалентна - МРП (морбили рубеола паротит) или ММР (Masern Mumps Rubella).. а вториот шприц е Варичела (овчата). А вториот пат ставаат четиривалентна со Варичела внатре. @ddevojce Лепенките мислам дека ти се џабе, бидејќи убаво кажа @Annath температурата како рекација кај оваа вакцина е околу 7-10 дена по вакцината. Ќерката прими вакцина и ревакцина на 2 години и неколку месеци, од вакцината имаше реакција на 10 ден (крена 40 температура) ама еден ден беше и толку. Од ревакцината немаше реакција. Ти го разбирам стравот, бебчо е 13 месеци и е следна сега на ред за примање. Ич не сакам да ја добие сега. Ама пак ќе треба да тргне некогаш во градинка.. и нели е обавезна. Не знам. И мене ми е така безвезе, ама ако ти е утеха - ќерка ти е веќе голема за да се плашиш од било какви имунолошки тригер моменти.
Сакав да и ги поделам и варичелата и ммр на двапати да не се двата шприца ама наеднаш ќе и ги ставам. Да не ме ноли главата пак да се влечам. За бебчето сега (8 месеци е) тие дитепер 6 валемтните шо се одат заедно со пнеумокока, значи два шприца три дози. И ги поделив не сакав и двата наеднаш да ги прими. Еден месец 6 валентна ќ, нареден месец пнеумокока. Од пусти страв ќе се влечам. Луда работа. Досега има примено две 6 валентни и една пнеумокока. Треба уште една доза 6 валентна и две пнеумокока. Имав и за неа термин ама требаше пред да си дојдеме летото за мк да ја вакцинирам па и се раЗболе тогаш малку и ја откажав.и не сум закажала. Да сум ја вакцинирала како шо треба и редовно до сега ќе ги заборавевме вакцините. Дигав прашина не вакцинирам антиваксер а големата како бебе ги прими без проблем и редовно, ама кога на ред дојде ммр пред (4 год) од тогаш стана гужвата за вакцимите, раЗни чуда изначутав и нема да вакцинирам реков. Ај со разговор за мажот ми одлучивме да ја вакџинираме малата. Луда работа некогаш сами си ги отежнуваме работите. Претеризам. после ќе разговарам и за малта да ја довакцинираме
Ние сме баден вуртенберг, кај нас е од денес. Плус у школо кога го оставаме децата во дворот мора да носиме маски и децата дур влезат у клас. Нашиот град е цевена зона. На 100 000 жители секој 54 е позитивен. Огранилено е две фамилии у еден дом. Ресторанти кафичи до 23 часот и 10 души групно шетање. Сега викендов планираме за Берлин да одемеТаму исто е строго и со маски Се надевам ќе нема ќеркичката реакција и ќе биде мирно со короната.
Баш има заразено во BW? Баш некни бевме излезени гледам сите купуваат тоалет, зејтин и брашно. Прееска во кауфланд ништо немаше. Инаку ја земавме возачката, готова беше, само требаше да им доставаме потврда од ерсте хилфе.
Jas redovno vakciniram po kalendar sega sledna ni e MMR ke ja stavame tocno na godina.Se plasam i prestanav da citam, stravot go manifestiram 3 dena pred vakcibiranje so nespienje i setanje niz sobite...Nego dali na vas nekoj vi pobaral karton za vakcinacija od Makedonija mene dosega 5 godini sme tuka ne sega imam nova maaticna i mi bara kartonot i viks mora da go proveram kalendarot na vakcini.
Твојот картон со вакцини ти го бара? Мене ми го бараа и првиот и вториот матичен. Рекоа да го однесам и не сум го однела бидејќи го немам, ниту дома во Мк, а местото кај што им е главното за нас за вакцини во Мк е едно село за кое ми треба време да стигнам до таму, ако воопшто постои се уште. Им кажав само последната вакцина дека сум ја примила на 18 години и дека не знам која е и дека не знам колку и кои вакцини ги имам примено во животов.
Да матичните обично бараат , ама јас немам таков.Само кажувам се имам примљно и не ме замараат.Мм кога кажал дека од 18 не е вакциниран одма го вакцинираа и има сега импфпас
Mojava vika mora.da.proveri i da me vakcinirala toa sto nedostigalo.Ama.ke poceka.za.kalendarot. vo koronava tesko da go zemam.