Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.427
    Допаѓања:
    287.320
    Не сум сигурна, но мислам 10 дена годишно, по родител, за дете.
    Кога големава не смееше да оди градинка поради епидемија на варичела, педијатарката ми даде 10 дена за да седам со нејзе. Така ми рече, дека таман ништо не сум искористила од предвиденото, може да ми даде. Мислам може по договор 10 дена плус ако едниот родител се откаже, па другиот да искористи 20. Но немам искуство, муабет што сум слушнала само во градинка.

На Ava.84 и FreeMind им се допаѓа ова.
  2. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.168
    Допаѓања:
    36.759
    Да. Десет дена платени за едниот родител, десет дена за другиот. А дали може само едниот 20 не знам. Би било убаво да може.

Кога беше болна малава, отидов на работа и ја прашав шефицата дали може порано да си одам. Ми рече одма врати се, децата се најважни, децата на прво место, потоа се друго. Тогаш мислев ми рекла така ама ќе ми дадат отказ, ама не, се поубаво се однесуваат со мене. Навикната сум на глума. Убаво е што се директно кажуваат со тоа тут миа лајд на крајот, а не од зад грб и да не знаеш што да очекуваш. Денеска ме праша дали ќе сум работела барем 10 години за нив. И пак мојов мозок тоа го толкува како да ме зафркава иако свесна сум дека беше сериозна.

Последна измена: 29 март 2019
    На DAngel му/ѝ се допаѓа ова.
  3. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.035
    Педијатар ти дава кранкшрајбунг или на муабет е со шефот?

4. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.427
    Допаѓања:
    287.320
    Мм ми е шеф :rofl:.
    Педијатарката ти дава а потоа ја даваш истата кај тебе на работа. Ако се ``фини`` и работата дозволува секако може да ти дозволат и од дома да работиш кога ќе ги надминеш овие 10 дена, или пак одмор ќе треба да се зема. Реално, првата година во градинка, скоро кај сите дечиња е тешка. 10 дена е премалку.

На DAngel, Mari* и FreeMind им се допаѓа ова.
  5. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.168
    Допаѓања:
    36.759
    Тоа сигурно на работа се дава? Мислев дека се дава во финанц и од таму ги исплаќаат парите.

6. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.427
    Допаѓања:
    287.320
    ЈАс мислам на работодавачот се праќа па он понатаму го врши останатото. Овие денови од кранкекасе се платени јас како што знам.

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.356
    Допаѓања:
    182.368
    Кај нас, вашите источни соседи, ако тоа кранкшрајбунг би се превело како family member care, има платени 9 дена. Листот од педијатар кај што ти пишува почеток на боледување, и вториот, крај на боледување, се носат кај работодавач. После 9 платени дена, ако е сеуште потребна нега за детето, се рачуна како неплатен одмор, и незнам колку долго може да биде тоа (мене последниот пат ми се собраа 3 недели дома со дете, 9 дена платени од државата, другото неплатено. Биланс на платен список = нула:|
    @gjoker4e и јас ко дојдов овде се чудев, зошто ме прашуваат некои работи, сигурно ме тестираат дали знам, ама тие стварно прашувале нешто оти не знаеле. Душичиња се, нема подмолни подметнувања, барем според моето искуство

На Mari*, sanja.burgundy, danichap и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Gili B.

Gili B. Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јуни 2018
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    477
    Дали некоја има искуство со carum carvi Zäpfchen?
    Вчера бабицата ми остави некои биле за грчеви, подуеност итн.
    Тие може повеќе пати да се употребат.

9. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.832
    Допаѓања:
    33.836
    Кранкшрајбунг од педијатар, копија даваш на шефот , оргиналот се праќа на кранкен касето со податоци од
    родителот и жиро сметка.Касето исплаќе 70 или 80% .
    Можеш да користеш 10 дена и од др родител ама за тоа мора да се усогласат работодавачите .
    Можеш после 20 дена да користете не платено, боловање на ваше име или одмор.

Јас еднаш и ставив на малата мислам дека по пола се дава.Колку пати не се сеќавам ама помогна. Имаш упатство на нет.

На FreeMind му/ѝ се допаѓа ова.
  10. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.035
    Апостиле печат на интернационалниот извод каде се става?

11. WomanInLove

WomanInLove Истакнат член

Се зачлени на:
    24 ноември 2009
    Пораки:
    717
    Допаѓања:
    268
    Во суд. 300 ден се плаќа во пошта.

12. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.035
    За Германија каде се става апостиле, за кај нас знам дека е во суд :)

На Gili B. му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Seline

Seline Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2017
    Пораки:
    245
    Допаѓања:
    3.658
    За секоја покраина има посебно Behörde кое е одговорно. Пиши на гугл Haager Apostille и името на покраината кај што живееш и ќе ти даде во кој град се наоѓа. Не мора да одиш ако е далеку туку постои опција да се заврши работата по пошта. Ние така направивме.

14. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.035
    Брзо ли оди, да не се чека многу?

15. Seline

Seline Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2017
    Пораки:
    245
    Допаѓања:
    3.658
    Не се чека многу, дали недела две не ме фаќај за збор, ние плативме некаде 18 евра мислам ама и тоа не сум скроз сигурна пред скоро три години беше. Јави се на телефон дирекно и прашај, нагласи дека ти е итно и кажи дека ќе патувате и ви треба, фини беа ептен.

16. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.793
    Допаѓања:
    34.125
    Мајки да ве прашам случајно да не знаете од Авон во Германија како може да се порача некои производи ? Дали истата е постапка како и тука во Македонија?

17. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.356
    Допаѓања:
    182.368
    Мајки, да прашам, имате ли искуство со хомеопатски доктори, специјалисти, како веќе и да се регулирани во државата кајшто живеете? И со хомеопатија воопшто, искуство, мислење.

18. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.035
    Јас примав во бременоста хомеопатски таблети за смирување на контракции и подоцна за отварање и стимулација. После породување повторно земав гранули за побрзо чистење на организмот.

Јас иако не верував дека помагаат, сега го сменив мислењето. Фина ствар е.

19. Arien

Arien Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2014
    Пораки:
    69
    Допаѓања:
    476
    TutiFruti na stranata Avonza.de logiraj se i ako naracuvas ovde vo Germanija ostavas normalno podatotci kade da stigne narackata. Imas poveke opcii za plakanje .... jas najcesto plakam posle stignuvanje na paketot so Rechnung ima rok do 14dena..... es e ubavo objasneto na stranata pogore sto ti ja pisav.
    Izvinete ja latinicava

На TutiFuti му/ѝ се допаѓа ова.
  20. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.793
    Допаѓања:
    34.125
    Значи може и самостално оки ќе проверам, јас тука сум преставник но штом може таму да се зачленам ќе пробам обавезно, фала ти многу.