Многу добри вести, ќе бидеме први линии експериментални глувчиња, читав на медицински групи никој не сака Ковид вакцина. Ако некој се плаши од Ковид нека оди сам да се вакцинира, а не нас да не принудуваат. Така да можно е и има многу откази како што читав во коментари, ако ме присилат пре би дала отказ-отколку вакцина. И така здравството германско во тешка криза од недостаток на персонал, оваа политика може да им ја влоши ситуацијата.
Може, мажот ми зема македонски и ју работници со мак. и босански пасоши. За занаетчии може, не е едноставна процедурата и брзо, ама може(да не е постар од 45г треба, ама претпоставувам помлад е). Луѓево од рабтничките уневерзитети вадеа дипломи за занаетчиство, па преведуваа, стандард цв, и остатокот е тука на работодавецот.
@danichap секако млад е уште, значи сега они имат документи со тие документи треба таму да средат а потоа овде мм треба да оди на интервју во германската амбасада овде или не?
Претпоставувам...пред пола година ја почнавме процедурата и сеуште такпа во место. По стариот закон беше поедноставно. Тука, германија, да се добие одобрението многу влечат. Ама нека почне процедурата, може ќе бидат поажурни кај него..ќе има среќа.
@danichap мм има поднесено за виза овде пред 13 месеци и уште ништо нема Ке му кажам на брат ми па ке видиме како ке одат работите Ти благодарам многу
Сега некој ќе рече дека: така е за прво да изгине медицинскиот перс Немој да не се обидете. Никогаш не се знае. Битно е да започнете
Внук ми пред скоро 1.5г поднесе, и уште ништо не му се јавиле/пишале за термин. Паралелно поднесовме документи за него и тука. Чека кое попрво ќе испадне...ама сеуште ништо. Си течат паралелно работите важно.
Тие во вторник на лице место кога ни земаа брисеви на паркинг пред ординација рекоа "не тестираме бебиња". Од истата ординација друга сестра ми се јави за резултатите по два дена и ми рече "тестираме бебиња". И бебето е уште бебе, и ординацијата што тестираше и што не тестираше е истата. Сега ќе го носиме во Fieberambulanz и ќе видиме што се случува. Само упат не можам да земам, и се нервирам.
Ако ова чудо не прави траен имунитет (а нели не прави) what's the point на вакцина? Ќе мора во тој случај да е сезонска.. нели? Како грипот?
@FreeMind со задоволство, ама јас не би ставила ваква вакцина. Прво вирусот не знаат точно се пренесува, само погодуваат како се пренесува, колку време треба да е имаш контакт со заболениот за да се заразиш? Ова е нов вирус треба години здраво истражување, за да направат добра вакцина. А, сега оти се под притисок ќе извадат само вакцина - па ако ја биде добро, ако не пак ќе продолжат со истражувањето. Знаеш ли дека по новите хигиенски прописи за ТБЦ ти треба минимум да си 8 часа во затворена просторија со заболен? Значи комотно не треба да ставам маска, ако одам во соба со ТБЦ. Е, жената која го водеше часот по хигиена кажа дека сепак пожелно би било да ставиме маски, ако останеме во собата за да го бањаме пациентот, инаку ако е за да внесам - изнесам послужавник со храна не треба. Порано за клостридим се мумифициравме, облекувавме одело, маска ракавици. Сега носам само ракавици, маска /одело не носам, ако не бањам пациент. 3МРГН е веќе нормално, си седат луѓето во двокреветни соби не се третира со антибиотици, изолација важи само за 4 МРГН. И безброј примери за утки кои направила медицината од пребрзо пуштање лекови на маркетот(зошто тоа не би важело и за вакцините) Прочитај за contergan kinder, ако имаш време.
И јас баш се зачудив и денес оп, и во мк медиуми. https://lokalno.mk/germantsite-se-podgotvuvaat-za-vaktsinatsija-do-krajot-na-godinata/ Ме мрзи да барам други информации.Ќе видиме што ќе биде.
Ако сака и на два месеци нека е. Само да ми се тргне од глава и да продолжам со животот нормално. Пишував кратко зошто деновиве немав време за дискусија. Нашироко деновиве
Да не ме сфатиш погрешно, мало расположение Ги видовте малите кактуси со страшила во нив во знак на празникот Halloween во Нето маркетот ? Ептен се слатки , барав маски некои па налетав на нив ама не купив, не сум баш љубител на кактус. Ај да се спремам за на работа. Убав викенд друштво
Јас чекам детали уште откако кажа дека ќе се селите. Кога ќе завршите со најглавното те чекаме со подолг пост.
Еве го и едно друго девојче од групата се шета слободно. Се чувствувам како да сме будали, само ние будали. Трет или четврти ден карантин, кој ли е, ама само нас ни е изгледа. Не висам цело време на прозор за да знам кој се е надвор, овие случајно ги видов. Вторникот и четвртокот правеле контрола по домови и многумина не го почитувале карантинот, имало многу казни. Јас знам да решам да излезам одма ќе не фатат, а овие никој нема да ги фати цел карантин. Се изнервирав сега ептен.
Знаев, ама не знаев дека дојде време веќе... Со лесно да ви е... Пиши баш како оди.. јас сѐ уште барам каде би се селеле. А почнаа да ме притискаат писма за во школо за поголемата, пријавувања, што не... И ме фаќа огромна паника. Сериозно. Кога помислувам на селење, не можам да дишам. А кога помислувам што не правам ништо периодов, исто така не можам да дишам. Ама вака што те читам, ко храброст да ми даваш.. Таа завчера ни рече "за два три дена ќе ви тргнеме карантин". Оваа денес (друга е) исто така ми кажа за два три дена. Кој како ќе се јави, така си кажува. Два три дена, два три дена.. си останавме ние затворени. Ме фати денес некоја нервоза, и не е толку за неизлегување надвор, колку што е дека и после тоа со бебево нема да смееме уште 14 дена надвор. Не знам веќе што со себе. Се мислам со глупостиве да ги отпишам децава од градинка, па здравје следната година мачорка ќе тргне на училиште, и тогаш маличе да тргне во градинка. Не знам веќе кај тераме. Ме има некоја нервоза денес фатено.