Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. Jana84

Jana84 Активен член

Се зачлени на:
    7 ноември 2020
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    2
    Ако може да ми кажете каде сте нострифицирале тие сто имате призната диплома

2. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Направив вакви картички за децата за гудбај од градинка. И од дм земав житарици и некои грицки во мали хартиени кесички ќе им спакувам. Ако ми дозволат ќе им ставам и киндер јајце.

На 15ти имаме завршен разговор со учителката за развој. Што е тоа знае некој? 54D0BBF9-A342-4DB4-A2F8-3AA575DFFF47.jpeg

На ☆P!nselsp!tze☆, Kaetana, Jana84 и 7 други им се допаѓа ова.
  3. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.730
    Допаѓања:
    45.638
    Тоа е за моториката, говор и напредок
    Ги следат децата и запишуваат како во табели како напредуваат и каде им е потребна помош

@orhideea и ние имаме една таква баба во градинката
    Исто така за парталче го тргаше синко и воопшто не ми се допадна па и го повишив тонот, се пожалив кај директорката и од тогаш се однесува многу подобро со децата
    Сега дури и ја сакаат :tmi:
    Нејзин проблем е дали сака ауслендери или не,ако нема воља и трпение за да работи со деца нека си седи дома
    Јас реагирав одма ко видов, уф јас ко да видам такво нешто ми се креваат нервите :@

На orhideea, Herrera, Chantal и 3 други им се допаѓа ова.
  4. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.900
    Допаѓања:
    34.107
    Многу убав разговор:) Ќе ти објаснува до каде е со развојот, што знае да прави , за што и треба уште помош.До каде е со јазикот како и е комуникацијата.Како и е развојот за фина груба ,моторика.Може ќе ти покаже некои слики како си играла.Ние добивме како албум кога ја сменивме групата на 2год со слики како и минувал денот и под сликите смешен опис:inlove:
    Вакви разговори имаме секогаш еднаш годишно.Исто кажуваат на што треба да се обрати внимание.Тие имаат посебна папка за секое дете и пишуваат за развојот.Ми рекоа папката ќе ми ја дадат кога ќе тргне прво, па на вас може сега да ви ја дадат за колешките од др градинка видат до каде е со развојот детето.

Убави картички:inlove:

На Herrera, Chantal, Mari* и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Ах кој знае дали сликале баш би сакала да добијам такво нешто.

На danichap и Ava.84 им се допаѓа ова.
  6. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.542
    Допаѓања:
    289.056
    И во нашата прва градинка имаше. На испис ни ги даваа. Слики со описи, некои нивни изработки како отпечатоци од раце и сл.

На FreeMind му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.107
    Веројатно во секоја градинка истото го прават.:)
    Син ми тргна прваче во септември.
    Последниот ден ни дадоа 3 папки полни со цртежи и фотографии.
    За подарок доби чаша персонализирана и мал фишек со слатки, боички и моливчиња.
    Воспитувачките го испратија со скокање на трамболина и со песничка во која се пее за новата етапа во животот.
    Дека веќе се големи, престојот во градинка заврши и дојде време за училиште. Многу убаво. Алал да им е за се што прават за децата.
    Во папките нивни рачни изработки, слики во кои си игра со омилените играчки, како црта, сликан со неговото најдобро другарче, како редат коцки, сложувалки, слика од сите деца кои тргнуваат во прво со ранците, а за тоа имаат и посебен ден во кој прославуваат.
    Под секоја слика има опис.
    Им правеа фотосесија, а во лето една недела 24/7 се заедно.
    Спијат, шетаат се дружат.
    За жал поради короната оваа година син ми го испушти тоа и баш ми е криво.
    Кога ги разгледував папките плачев.
    Буквално се гушев во солзи.
    Од прдле мало, до голем дечко подготвен да тргне во школо. :)
    Преубав спомен. Им благодарам бескрајно за тоа.

На happygirl, duffi, Mari* и 5 други им се допаѓа ова.
  8. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Не само црвено. Туку и ко лигаво некако станува ако не се исчисти веднаш. Ај ќе го видам ова средство баш.

Ако е Entwicklungsgespräch баш е тоа. Ние во Kita имавме еднаш на 6 месеци.
    А кога замина ќерката од таму, донесовме огромен класер т.н. Портфолио полн слики и џиџаници. Убавина е.

На TutiFuti и FreeMind им се допаѓа ова.
  9. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.884
    Допаѓања:
    34.307
    FB_IMG_1607515655468.jpg еве ова е од акцион

На Kaetana му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.900
    Допаѓања:
    34.107
    Леле и јас плакав кога ја напушти мојата групата и ми покажаа слики и песна напашана како ќерка ми да ја пишувала .Липав од возбуда и среќа:$ Ама тие слики не ми ги дадоа рекоа кога ќе заврши со градинката.Стварно и мене ми се допаѓа начинот како тајно се прават и на крај не изненадуваат:inlove:

На Kaetana, Jagoda123 и Biljarkata им се допаѓа ова.
  11. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.107
    Девојки, како сте со зборување на англискиот јазик?
    Јас знаев перфект се додека не почнав да живеам тука.
    Денеска имав ситуација да морам да зборувам англиски и сфатив дека не можам.
    Враќам на германски, не можам да се сетам на многу зборови, скроз ми е расипан англискиот. Едноставно не можам да се сконцентрирам. Размислувам на германски.
    Зошто вака?
    Се средува ли ова со тек на време?
    Многу ми е тешко зборувањето.
    Вртам на германски, воопшто не зборувам течно и убаво како некогаш.

На TutiFuti и Chantal им се допаѓа ова.
  12. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Се средува со постојано зборење на англиски. Јазик ако не се користи се “заборава”, но му треба малку разговор да се врати на нивото на кој бил. Ако не го збориш ќе блокираш. Налик возење кола ако не возиш долго ти треба некој час за почеток.

На Kaetana, Jagoda123 и Chantal им се допаѓа ова.
  13. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.380
    Допаѓања:
    8.769
    Исто, скоро каша попара направив од англиско-германски. Јас го препишав тоа на тоа што слаб ми е германскиот ама последнава година многу повеќе го користам ( а како што не ми е најдобар гледам целосно да се концентрирам) и многу ми е тешко кога треба да зборувам на англиски додавам германски зборови. Јас мислев дека ќе ми се среди кога добро ќе го научам германскиот ама ќе видиме :$.

На Herrera, Kaetana, TutiFuti и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.730
    Допаѓања:
    45.638
    И јас имам потешкотии со англискиот
    Кога дојдовме нормално англиски зборевме, чак и го усовршивме на почетокот
    Сега три збора неможам да сврзам
    Ваљда нормално е

На Kaetana, Chantal и Jagoda123 им се допаѓа ова.
  15. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    @Ava.84 исто и кај нас. Во Крипе еве малиот е, пак ни спремаат изненадување со видео некакво. А кај големата... не знам што да кажам. Разочарување. Сите учителки си заминуваат на крај на месецов, дале отказ, како еден вид протест кон газдарицата. Во две и нешто години, не успеаа да направат тим нормален кој ќе понуди континуитет на децата во секојдневието. Толку луѓе се сменија, ко автобуска станица да е, а не градинка. Катастрофа. Убаво викав да ја отпишам од таму. И уште се мислиме. Ама решив да оставам да поминат неколку дена, со ладна глава да размислиме. Сите родители сме многу незадоволни, разочарани, и веќе не знаеме како да реагираме. Целата ланска година советот на родители се трудеше да ги оправи работите, ама на крај, џабе. Газдарицата едноставно нема слух. Проблемот е што живее во истиот објект, и мислам дека сите се под надзор цело време, и на секое добиваат коментари, ги гњави, ги замара, на лајтунгот не дава да одлучат ништо... и фала богу заминуваат. И сето тоа индиректно има влијание на децата. Кај мојата ајде не толку, сепак има скоро 6 години, па не ѝ треба голема поврзаност, бидејќи е независна. Ама пример, со тоа што се менуваше персоналот, ние во 2 години и кусур немавме никаков разговор за развој, кој мислам дека требаше да дојде лани ова време, со цел да размислиме можеби за праќање во училиште, со оглед на тоа што нејзините другарки најдобри заминаа во уличиште, и сега таа остана без нив таму. Нејсе. Тоа е што е, не се каеме што остана и годинава, не дека е проблем. Но, би сакале да знаевме дека има опција да ја пуштиме порано, па да можеме барем да размислиме на темата. Оти ни беше кажано дека градинката соработува со училиштата, и од таму ќе сме известени за сѐ. Кој тоа ќе нѐ извести и за што? Кој го следи развојот на децата кога не го познава детето подолго од 5 месеци. Катастрофа.

Се испукав ненамерно, ама свежно ми е ова, и уште ме боли душата. Додека пак, кај Маличе е убавини. Едвај чекам да видам што видео ќе ни спремат сега.

@Jagoda123 и те како имавме влијание врз англискиот. Англиски зборувам од дете, со тоа што имам и професионално работено на странски проекти со странци. Значи кога дојдов тука, англискиот ми беше на професионално ниво. Кога научив германски, и те како почнаа да ми се мешаат. Почнаа зборови прво на германски да ми доаѓаат отколку на англиски. Тоа е така, бидејќи се работи за два странски јазици, кои е нормално да се менуваат во поглед на тоа кој е доминантен. А ќе биде оној кој почесто го зборуваш. Не тој кој го слушаш. Пример, јас гледам филмови на англиски строго. Ама кога ќе дојде да зборувам, едноставно мозокот ми е заспан, и зборови кои ги знам, не ми текнува како беа на англиски. Но, пример, ако ден два зборувам англиски, пак се уходувам како порано.

@TutiFuti ова од каде е тути? Од кој маркет? Или акцион е маркет?

На Herrera, do-re-mi, Ava.84 и 3 други им се допаѓа ова.
  16. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.884
    Допаѓања:
    34.307
    Од овој https://www.action.com/de-de/

На Kaetana му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Го имало кај нас во некоја населба спикан, во скоро 5 години не знаев дека постои. :wasntme:

18. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Не ми дадоа албум со сликички не бил направен по пошта ќе ми го прателе. Имала многу слики.

Многу емотивно поминав. Кога станаа сите дечиња да и мафтаат чао Емили, персонал плачат Емили ги гледа збунето јас искочив не можев да ја поднесам глетката се раскостив од плачење.

Претходно директорица ја направив лом. Со писмена забелешка што е лошо во градинката. Да не ми е мисла нели :)

Заврши една епизода. Почнуваме нова битка наскоро.

Некој искуство со тагес мутер? Што се дешава ако е болна да речеме мутеров? Кој ќе ми го чува детето?

На happygirl, Kaetana, mal.ecka и 5 други им се допаѓа ова.
  19. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.900
    Допаѓања:
    34.107
    @gjoker4e има искуство малата и ја чуваше тагес мутер.

На mal.ecka и FreeMind им се допаѓа ова.
  20. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.447
    Допаѓања:
    6.975
    jas imam muter momentalno mojava nema zamena ako e bolna deteto ostanuva doma.

На FreeMind му/ѝ се допаѓа ова.