Македонки во Германија

Discussion in 'Општи дискусии' started by promeneta, Mar 11, 2019.

1. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Така не си играме :)

2. FreeMind

FreeMind Форумски идол

@SanelaS ми помина времето за едитирање. Колку е Кундигунг цајт?

3. SanelaS

SanelaS Популарен член

до 15 ти во месецот треба да дадеш кундигунг за да бидете ослободени од меѓусебните обврски и двете од следниот месец од 1.

FreeMind likes this.
  4. SanelaS

SanelaS Популарен член

Во која банка имате сметка, јас досега бев лојална на Шпаркасе , ама сум во план да и правам замена секои три месеци имам некои екстра трошоци што се без врска.

5. FreeMind

FreeMind Форумски идол

За тебе има посебна банка за лекари Апо Банка. Презадоволни сме и за кредитот за стан многу брзо завршија и се многу љубезни.

Kaetana and SanelaS like this.
  6. Kaetana

Kaetana Популарен член

@SanelaS Ние сме во Таргобанк. Најфини беа и не ни се качија на глава кога земавме кредит дека визата ни е на 1 година, за разлика од БВ.

@FreeMind само од тебе можам да прочитам емоции од една до друга крајност...пр. карање и рикање. Ама те разбирам скроз... Ме погоди и мене. Јас секој пат такви моменти преживувам емотивно.

Herrera, FreeMind and SanelaS like this.
  7. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Јас не сум емотивна по природа и ретко ме погодува некој момент. Не се сеќавам да сум плачела така на настани увек ме терало и на смеа. Али од кога родив сум омекнала ептен :)

Швабиш Хал банка се многу многу досадни за станбени кредити. Сите од пријателиве кои ја имале како опција се измачија скроз.

SanelaS, kukla21 and Kaetana like this.
  8. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Сакав да ве прашам дали се имате вакцинирано со Keuchhusten (големата кашлица) во 3 ти триместрар од бременост?Мене денес ми предложи докторката вакцини за сезонски грип и оваа големата(магарешката) кашлица.Образложениото беше дека демек од мајката се даваат антитела на бебето, кое е заштитено првите 2 месеци пред да почнеме со негова вакцинација.Сега се двоумам дали да се вакцинирам:?:

9. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Па вакцинирана си со таа вакцина како дете, провери во вакцинален картон за пертусис вакцина имаш сигурно.

fairy88 and Ava.84 like this.
  10. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Кај да го најдам картонот, а и вакцината важи 10 години.Може повеќе од 20 години немам примено никаква вакцина:!:

Herrera and fairy88 like this.
  11. fairy88

fairy88 Популарен член

@Ava.84 многу ретка болест е Keuchhusten. После 3 години во болница, првпат претходната недела видов една пациентка кај нас со магарешка кашлица,ја ставија во изолација,а таа што седеше со неа во соба не ја ниту ставија во изолација.
    Сезонски грип не сум се вакцинирала никогаш до сега, не ни имам намера. И кај мене на работа никој не се вакцинира од сезонски грип колку што имам разбрано.

Јас бев сега скоро на бетрибст арзт и ми понудија одма да ми ставиле хепатитис А вакцина.

Викам, а како до сега работив без неа? Па не била задолжителна, ако сакам. Само ММР е задолжително. Работодавецот не ме обврзува дека морам да се вакцинирам.

А, знам дека при вработување ми бараа картон да видат што вакцини имам примено. Па, некако сама си поврзав и мислев дека оти сум во болница морам да сум вакцинирана.

Herrera and Ava.84 like this.
  12. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Убаво е да ги примиме од ново сите бебешки вакцини. Јас титанус ја примив повторно. Во бременост се вакцинирав од сезонски грип.
    Таква за кашлица не ми понудиле. Ако ми понудиле сигурно ќе сум се вакцинирала и од тоа.

Не гледам ништо страшно да ја примиш. Јас на твое место и онаа за грип ако ја има би ја земала. Ама пак од друга страна како што веќе кажаа е ретка. И не верувам како што сме со маски сите да ја фати некој.

Herrera and Ava.84 like this.
  13. SanelaS

SanelaS Популарен член

nemas steta od vakciniranjeto jas za vreme na bremenosta se nemam vakcinirano ekstra, no sega se vakcinirav za sezonski i tetanus pa ke vidime sto uste naredno ke primam od vakcini.

Herrera, FreeMind and Ava.84 like this.
  14. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Тие за хепатит сите ќе ги примиш знам беа задолжителни. Освен ако не ги прими на вработување.

Мене во бременост ми проверија антитела од сипаниците имам инаку и од нив ќе се ревакцинирав.

А за сезонскиот годинава не успеав термин да допрам. Од следна повторно ќе се вакцинирам за сезонски секоја година. Зошто со дете во градинка и човек кој има чест контакт со болни луѓе шансите да го фатам ми се 150%. А тој не би го сакала да го имам.

Најдовме градинка во Хамбург да се пофалам. Форшунг и музичко. Во петок имаат свирење инструмент. Од понеделник до четврток истражувања. Ќе садат своја градина и од таму ќе јадат. Исто ќе рециклираат и ќе создадат нов производ од рециклирани ствари. На таа база е градинката. Инаку функционира и како киндер хотел можеш и сабота и недела да ја оставиш. Се плаќа од саат таа услуга 5,5 еур. Многу интересен концепт. Конечно можеш на кино да отидеш или да ручаш негде сам.

happygirl, danichap, Kaetana and 7 others like this.
  15. Poppins

Poppins Популарен член

Женски , нотар дали знаете како може да најдиме некој или кој да го бараме , некој да познавате околина Штутгарт , или Лудвисбург каде и дае таму , ни треба еден документ да се завере таму и тоа во брзо време , а сега и рестрикции да не имате таму и не функционира баш се ..

16. Kaetana

Kaetana Популарен член

Леле нотарите се крш. Еднаш ми требаше за полномошно, душа ми падна додека најдам..и мене ми требаше итно. Сега ќе го најдам контактот и ќе ти пратам инфо.

Stefan Mattes во Ditzingen. Жими кај него можеше од денес за утре/задутре...

Herrera and Poppins like this.
  17. Poppins

Poppins Популарен член

Фала ти многу , утре ќе го бараме ..

Работава е , прaтивме документ по маил , само треба да го потпишат заверат и по дхл ни го праќат назад одма треба , ако има др начин нешто за ова да се заврши или само нотар , ни спомнаа конзулат или амбасада нз точно ама сега се е затворено.

Kaetana likes this.
  18. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Ако не се лажам кај нотар е секогаш заверката со лично присуство.

Poppins likes this.
  19. Poppins

Poppins Популарен член

да да , ќе оде свекорот лично каде треба на негово име е секако док , тој да се потпише , нотар да си завере , документ преведен е се , и да ни го вратат назад по дхл треба најбрзо што можат. Пр ни е само моменталната ситуација таму и тешко им е нотар да најдат , во др период ова е 10м работа ..

20. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

@Ava.84 шо било тоа пукање во Берлин, арни ли сте?
    исто така
    @gjoker4e да се јави на рецепција, молам госпоѓа Џорекче да се јави на рецепција. Ми недостасува:hug:

☆P!nselsp!tze☆ and mal.ecka like this.