Уште ова да пишам- @LejdiD мислам дека за работа во регулиран сектор како здравство, ти треба некоја сертификација и тестирање некое да се помине. Распрашај се во мк, има луѓе/ агенции што организираат курсеви по германски и посредуваат баш за медицински сестри за вработување. Инаку мислам дека во Германија не постојат луѓе на бензинска што работат, освен продавачки. Секој сам си полни бензин
микрогинон ана приватно ама пак ми бараат рецепта а овие другите ми дават три рецепти зимам кога ке намислам или сите наеднаш кога како
Хаха. Уреду е. Кога ќе земеш од аптека лек нА рецепта со важност за следниот месец пиши. Една аптека не смее да даде во ист месец терапија за повеќе месеци. Толку
Нострификација на дипломата треба. Како што спомена има агенции кои цела работа можат да и ја завршат со положен б1.
Не е тука муабетот за кој шо може муабетето е девојчето е со епилепсија и треба терапија дали може да и препише три речепти наеднаш
Веќе и одговорив. Ако пие две кутии, за тој месец докторот смее 2 рецепти да и препише. Може и 6 да и препише, ама 2 од тие ќе бидат со важност од вториот месец, а 2 од третиот
Јас земам секој месец по две рецепти бели тие што се за фондот, никогаш не ми дале розова, значи во јануари месец ми пишаа рецепта со важнос од 11 јануари три плус ми пишаа за во месец февруари со важност од 11.02.2019 и сега на крајот од февруари пак отидов и ми дадоа уште една рецепта за февруари месец, сите ги земав со доплата ниту една на приватно. Е сега во март кога му земав лекови на мм зборам во аптеките беше исполнета квотата па едвај најдов во една аптека лекарствата што ми требаа и прашав дали може на слободно да докупам уште 3 пакетчиња слободно ми дадоа. Инаку ако сака и аптекарот услуга ќе ти направи да ти ги земе рецептите за наредните месеци и да ти ги даде лекарствата само што нема да ти даде фискална и кога ќе си дојде месецот и датумот на важност тој си ги уфрла во компјутет дека се земани.
Јас ги користам за малото, чепчиња пд ким ,има посебни за доенчиња, мене бабицата ми рече смеам по 1 на ден, 5 дена по ред ама јас ставам само по потреба кога има грчеви и помагаат ама не секогаш.
Нарчав нешто од УСА. Zoll ли ми го има задржано? Од 23 е стасано а не е променет статусот. Да не има некој искуство?
Ќе ти стигне писмо од zoll да одиш да си го подигнеш и да платеш ако треба да се плати. На нас еднаш пакет од Австралија ни стигна и мм беше во царина и ја пребарале кутијата да бема нешто илегално и толку не плари ништо.
Се плаќа данок за увоз . Види тука има попширно и колкав износ. https://us.import-shopping.de/ratgeber/zollrechner-usa-bestellungen/
Така изгледа нели. Има шеф и тројца вработени ја пречекуваат робата (цигари, пијалоци и останато што се продава на бензиска), проверуваат и сортираат. Соодветно за недоволно познавање на јазик бидејќи не треба да разговараш со луѓе.