Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.035
    Со новите мерки од вторник уште поголеми гранични контроли се предвидени. Така да во скоро време не ни планирајте сами ќе си ги одгледаме до прво одделение :D

За количката ако не ја носиш до горе можеш доле да ја замоташ во стреч фолија и заедно со куферите бесплатно да ја предадеш. Она за во рака делот можеш да го носиш до сам влез во авион и таму пред врата ќе ти го преземат и складираат доле. Ова ако е некоја кршлива количка, мада и да не е ќе ти ја скршат кад тад ако патуваш често.

На Kaetana, Biljarkata, Ava.84 и 4 други им се допаѓа ова.
  2. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    Кои се новите мерки и од кога почнуваат?
    Аман нели завршува веќе тоа лудило со короната, дефинитивно ни се смени начинот на живот за 360°.

На ☆P!nselsp!tze☆ му/ѝ се допаѓа ова.
  3. ☆P!nselsp!tze☆

☆P!nselsp!tze☆ Истакнат член

Се зачлени на:
    29 декември 2020
    Пораки:
    249
    Допаѓања:
    814
    Немој Фри ќе помислат не сме способни сами да си ги гледаме. Ќе ни извадат муабет. :rofl:

На happygirl, mal.ecka, Biljarkata и 2 други им се допаѓа ова.
  4. WonderGuurl

WonderGuurl Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2019
    Пораки:
    995
    Допаѓања:
    2.291
    Таман работа за чување, ете можело и скроз сам
    Туку сакам да си ја запознае фамилијата конечно, а и тие него

На Ava.84 и FreeMind им се допаѓа ова.
  5. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.080
    Допаѓања:
    5.801
    Majki sto koristite za vadenje boja od alista.Edni pantaloni od HM gi napravija site alista od bebeto katastrofa se e sino.

6. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.035
    Тие од ејџ енд ем се катастрофа со бои. Мене црвено ми имаат се избоено.
    Ништо не ми помогнало мене. Од дм купував нешто за белење ама џабе пак беа црвени.
    Внимавај со таа марка на сите бои. Сами ги перам сега црвените ствари, а плавите со темни.

7. simona_baby

simona_baby Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.490
    Допаѓања:
    17.195
    Мене еднаш ми се офарбаа,неколку парчиња што допреле до тегет тренерки и пуштиле боја.Имаше во мало пакување на финиш,кесичка, за вадење боја,ги пуштив во машина ги извади како нови.

На SanelaS му/ѝ се допаѓа ова.
  8. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.080
    Допаѓања:
    5.801
    Ma prv pat napraviv naracka i.baksuz pa baska i nisto nemav pogodeno.Komplet kosula so pantaloni, pantalonite pustile boja lom se.Poracav 4 para pantaloni demek na slikava okej mi izgledaa vikam za.maliov za niz gradinka udobni, tie katastrofa materijal so niv 9slobodno.mozam.mleko da si cedam.Izgleda promasiv vo narackata drugive gledam zadovolni se.Najdov nekoe sredstvo od dm ke probam.

Pocnavte so gradinka?

9. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.035
    Да во понеделникот. Од утре цел ден. Денес беше до 12.
    Требаше две недели да се прилагодува, но моето дете имаше два дена тантруми на земање после еден час. Така да се јавив потоа и ги замолив да ја задржат (за денес) барем до 12 бидејќи е голем стрес за неа, а воедно и за мене. Така да прилагодувањето од една во друга градинка кај моето дете одеше со светлосна брзина. Уште првиот ден си застана си ги соблече чевлите облече топлинки и не ме ни погледна. Едноставно обожава да биде во градинка и тоа е тоа. Затоа прилагодувањето беше само два дена. Сите останати плачат по пола саат на влегување (нова е градинката и групата). Моето на одење :^)

Инаку верувале или не не знам дали е во сите, но во оваа градинка бесплатно е:
    - пелени, освен ако не сакаш посебни да и ставаат па си ги носиш
    - четка и паста за заби - мијат после појадок
    - појадок, ручек и ужина од нив - доплаќаме 20 евра за појадокот
    - кебиња за спиење

Градинката ја плаќа градот Хамбург гутшајн од нив на сите по 5 саати. Онаму каде двајцата работат е мин 8 саати. Градинките се од 6-18 ч отворени. Градинкава наша е и киндер хотел односно може некој да го остави детето на саати кога сака. Можеш и сабота и недела да го оставиш. Тоа се плаќа од саат. Оние саати кои плус ти требаат приватно се доплаќаат.

Имаат секој петок музичко, учат да свират на инструмент и да пеат.

И она што го забележав е што се насочени кон клиентот. Не е како цела Германија овде е некако поинаку. Со вие како сакате, флексибилни да може да убрзаме, може да разговараме. Не се ригидни.

На Kaetana, mal.ecka, danichap и 9 други им се допаѓа ова.
  10. WonderGuurl

Се зачлени на:
    18 октомври 2019
    Пораки:
    995
    Допаѓања:
    2.291
    Убаво звучи:) како што разбрав сега сте запишале нова градинка.
    Дозволено ли е правење Besichtigung на повеќе градинки сега заради ситуацијата, дали сте запознаени?

11. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.080
    Допаѓања:
    5.801
    Preubavo zvuci se neka si uziva mladata dama. I kaj nas e za rubrikata veruvale ili ne cini 500 evra ha ha. A za drugoto ke vidime ponedelnik odime na obikolka vo gradinkata.

На Kaetana, Ava.84 и FreeMind им се допаѓа ова.
  12. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.080
    Допаѓања:
    5.801
    Kaj nas vo nasiot grad online prijava pravis za 3 gradinki, a poseti vo posebni denovi vo godinata imase. Sega poradi koronata neznam izgleda sekoj grad , sekoe selo e so posebna prikazna.

13. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.035
    Ние правевме овде во оваа градинка. Се наоѓа на 4мин од дома и немавме потреба кај други. Но сигурно ќе ни дозволеа. Во Октомври правевме у една друга. Уствари без безиштигунг термин до тоалет не можеш да отидеш овде :D така да и со корона мора да идеш да видиш.
    Порано имаа отворени денови као во петок да речеме и сите заинтересирани прават еден рунд внатре. Сега тоа е укинато. Само едни на договор.

500 еврони машала. Баерн? Таму толку беше не се нормални.
    Ама и доле на југот не беше евтино. 350 плаќавме без појадок и ужина. Јас ги праќав тие плус.

На Kaetana и WonderGuurl им се допаѓа ова.
  14. WonderGuurl

Се зачлени на:
    18 октомври 2019
    Пораки:
    995
    Допаѓања:
    2.291
    Мхм, значи сепак е можно да се разгледаат неколку. Не сум започнала уште да се информирам, кај нас знам дека се најавуваш на литл брдс или така нешто е веб страницата и таму бараш слободни места, термини и сл. Не знам дали секаде е така
    Овде се плаќа процентуално зависно од висината на платите на родителите (Келн)

На FreeMind му/ѝ се допаѓа ова.
  15. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.080
    Допаѓања:
    5.801
    vo carstvoto Baden W

На Kaetana и FreeMind им се допаѓа ова.
  16. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.035
    И доле беше така пријавувањето преку веб страна на градот. Но никаде нема да ти го примат детето ако не си досаден. И да отидеш на разгледување ретко некој да ти го викне ептен среќа треба да имаш. Инаку мора да им пишуваш или јавуваш на секои две недели као ценат да покажеш интерес. Ние ја пријавивме ден потоа од кога се роди. За да почне градинка на 12 месеци. Ја примија тек кога имаше шест месеци, а имавме термини на посета првите три месеци од животот на малата. Така не советуваа германците да правиме и најдовме место.

Приватните градинки беа од процент на родителските плати. А државните фиксни.

Кај богаташите :rofl:

На Kaetana, Ava.84 и WonderGuurl им се допаѓа ова.
  17. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.080
    Допаѓања:
    5.801
    Da ovde se vrsi prijavuvanjeto uste vo bremenosta ako sakas da ti trgne od 1 godina znaci gi molime da ni gi zemat evricite. Sekoj del od Germanija poinakva politika.

На Kaetana, Ava.84, WonderGuurl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.358
    Допаѓања:
    8.687
    Во селото каде што живеев пред да се преселам до три години беше 450, знаеш сама не цели 10км од местото каде бевте вие. Буквално секое село во околината имаше скрос различни цени.

Туку нас пак ни одложија почеток, ептен му е потребна и него и мене ама тука само нотбетројунг без потврди дека работиме двајцата нема шанси да почне. Таман ќе заврши локдаунот одморите ќе почнат (facepalm).

На Kaetana, FreeMind и Ava.84 им се допаѓа ова.
  19. ☆P!nselsp!tze☆

☆P!nselsp!tze☆ Истакнат член

Се зачлени на:
    29 декември 2020
    Пораки:
    249
    Допаѓања:
    814
    Најдобро да се јавиш директно во градинката и да прашаш.

Јас преку општина го запишав, за неколку месеци имаше слободно место, а кога бев директно во градинката ми рекоа околу две години треба да чекам за место.
    На моја познаничка исто и рекле околу 2 години, само што се преселија од Италија и и кажав дека и мене така ми рекле ама сум била преку општина и таа така направи и за два месеци го примија односно требаше да почне на 14ти јануари ама затворија градинки.

Тоа со општината некој во групава ми го кажа.

На mal.ecka, Ava.84, SanelaS и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.035
    Мора да молиш оти е некаде претешко за градинка. Башка и градинката да се погоди. Па и директорката како кај мене :) па вработените...
    Ајде со лесно нека ви е. Нема поубаво од градинка. Лесно е за преместување, тешко е за првото место.

Страшно значи. Ужасно е ова со нотбетројунгот. Барем прилагодување да почне. Јас одев во ек на корона на прилагодување.

На Ava.84 му/ѝ се допаѓа ова.